Cavalier King Charles Spaniel
klub Čech, Moravy a Slezska

← Zpět na seznam témat
-  |  0  Pavel, 3.4.2011 @ 21:37
D914b368935a06a485908c35a12c7e32
0

Dobrý večer. Chtěl bych zareagovat na zápis z valné hromady zveřejněn na stránkách Pražského klubu. Zajímalo by mě, zda i tento klub podá žádost, aby se barevné rázy posuzovali oddělně. A tím by se zvýšila šance na to aby vše zůstalo tak jak je. Myslím, že by to měla být věc veřejná a my vystavovatelé, měli šanci se k tomu vyjádřit. Pokud by se stalo, že by se barvy posuzovali dohromady, mnoho z nás přestane na výstavu jezdit. Už tak je šance na úspěch nízká, tak proč vyhazovat tolik peněz za nic??? Navíc každá barva je jiná, jak chcete srovnávat BH s BT??? Vždyť to nejde dohromady. Schválně by mě zajímalo kdo z vás má názor stejný jako já a kdo je pro sloučení... Rád si to zde zase přečtu... A doufám, že tento vzkaz někam povede a budem vyslyšeni i my, kteří to jiným zpusobem nemůžem ovlivnit. Děkuji...

257  |  0  Libor Král, 3.4.2011 @ 22:50
D94d7376b090a83c2a6ebd2ef3d100a3
0

@Pavel: Ještě jsme se nerozhodli. :-)
Vždy budou dvě skupiny lidí. Jedni pro, druzí proti. Obě skupiny budou mít pádné argumenty, proč se rozhodli pro tu svou variantu.

Sloučení barev by mělo posílit hodnotu titulu českého šampiona. To je určitě pravda a je to rozumný argument. Otázkou zůstává, pokud to tedy myslíme vážně a chceme aby byl tento titul "konkurenceschopný", jestli je to dost? Dle mého názoru by se muselo přitvrdit daleko víc.

Ponechání rozdělených barev - tady máme opět docela dobré argumenty. Po rozdělení došlo u našeho plemene ke zvýšení počtu vystavovatelů (posílili se právě jednobarevní, kteří předtím téměř neměli šanci). Tím se zvedly i odchovy jednobarevných. Tedy pro plemeno je to jen dobře.

Pokud nebudou mít jednobarevní nějakou rozumnou pobídku, bude jich málo a těžko se nám bude dařit vylepšovat je vůči standardu a tedy nebudou na výstavách vyhrávat. Rozdělení barev ukázalo, že to byla dostatečná pobídka pro chovatele.

A teď se musíme rozhodnout, čemu dáme přednost. Můj osobní názor je, že bych nechal ještě nějakou dobu barvy rozdělené. Jak to v našem klubu dopadne se brzy na tomto webu dočtete.

A malá poznámka - ve srovnávání BT a BH žádný problém nevidím. Jak sám píšete, je to rozdíl v barvě. Pokud potkám dvě děvčata, jedna bude mít melír a druhá bude třeba černovláska, tak když je budu srovnávat, je barva vlasů málo podstatná. Spíš se zaměřím na to (řečeno naší psí terminologií), jakou mají stavbu těla, jestli dobře nesou horní linii ... Vyhraje ta lepší, bez ohledu na barvu vlasů.

-  |  0  Pavel, 4.4.2011 @ 08:15
0

No ale jak sám píšete "jednobarevní neměli téměř šanci...." Já jsem toho názoru, že by to mělo zústat rozdělené. A když je pes opravdu neatraktivní, tak Šampiona neudělá ani když bude barva rozdělená. Myslíte, že když se pes nelíbí tak dostane titul??? A dosáhne na šampiona... Často se stává, že pes dostanete i VD1... Sloučením barev budou mít zase šanci jen určití lidé, kteří vyhrávají i teď a ty sloučení barev neohrozí, ale mi ostatní malincí vystavovatelé to můžem rovnou zabalit a vykašlat se na to a raděj začít šetřit peníze. Než vyhazovat skoro 1000kč za VD nebo při nejlepším V bez umístění... Bez komentáře... Měli by jste dát hlasování na stránky... ať se k tomu můžem vyjádřit. Pěkný den....

-  |  0  Jára, 4.4.2011 @ 08:24
0

Dobrý den,
souhlasím zcela s názorem Pavla. Také si myslím, že by měly barevné rázy zůstat oddělené, neměly by se posuzovat dohromady.

-  |  0  Jirka, 4.4.2011 @ 10:25
0

Je to určitě složité téma, ale jako chovatel jednobarevných, jsem velmi uvítal oddělení barev. Přece jen když potkám černovlásku a s melírem a budu zatížený na černovlásky, můžu už podvědomě hledat na té s melírem různé mouchy :-)) . Nevadilo by mi, kdyby při odděleném posuzování přitvrdili rozhodčí, protože chovatelé si prostě musí uvědomit, že není samozřejmostí dostat CAC, když jsem ve třídě sám ( a to to zase schytá rozhodčí co si tovůbec dovolil). Jen můj názor - prostě barvy zvlášť a přísný metr, ať vítězí kvalita.

30  |  0  Zuzana Bayerová, 5.4.2011 @ 15:58
Fdc9af20c20ceac846f5ba60a0d70b6b
0

No, já nevím - obávám se, že v současnosti lze najít mezi českými šampiony skutečně i neatraktivní psy (což je vždy jen relativní otázka vkusu atd., takže netřeba to dále rozebírat, jde jen o můj názor), ale jsem přesvědčena, že titul šampion by přeci jen měl být něco víc než jen uznání, že je pejsek hezký.

257  |  0  Libor Král, 5.4.2011 @ 17:07
0

@Zuzana: "titul šampion by přeci jen měl být něco víc než jen uznání, že je pejsek hezký" - naprosto souhlasím. Ale jak získá pes titul šampiona? Tím, že mu podle jistých pravidel přidělí rozhodčí určitý počet kartiček s čekatelstvím (CAC). A to bude úplně stejné, ať jsou barvy dohromady, nebo zvlášť. Takže pokud budou rozhodčí zadávat CAC automaticky všem V1, potom:

barvy zvlášť: budeme mít i "jen hezké" šampiony ve všech barvách
barvy dohromady: budeme mít "i jen hezké" strakaté šampiony

Není to o sytému přidělování titulu a rozdělení či sloučení barev, je to o kvalitě a zodpovědnosti rozhodčích.

30  |  0  Zuzana Bayerová, 5.4.2011 @ 18:15
0

S tím nelze než souhlasit, proto se raději nijak konkrétně nevyjadřuji k tomu, zda barvy sloučit, rozdělit,... více nebo méně tříd - problém je úplně někde jinde.

I když problém - to je taky otázka. Dobrá - titul šampion ČR o ničem nevypovídá - to je možná ostuda, ale jestli něco víc, to těžko říct. Protože popravdě - kdo z nás si vybírá krycího psa podle toho, zda a kolik Ch. má před jménem - nevím o nikom. Zkušení chovatelé koukají po předcích, ti co chtějí jen jedny štěňátka zase po tom, kterého pejska mají nejblíž, je jim nejsympatičtější, je známých... A zrovna tak při prodeji štěňat - lidi, kteří chtějí špičkového psa se nedívají na to, kolik "zaplacených*" Ch. mají rodiče před jménem a lidem, kteří chtějí jen milého společníka jsou tyhle tituly taky ukradené...
Takže se mi toto prostě nezdá jako nejpalčivější otázka dne :-)

(*zaplacených tady píšu nikoli pro to, že bych si myslela, že jsou všechny výstavy podplacené atp., nýbrž proto, že jsem přesvědčena, že prostě stačí s průměrným kavalírkem (na pomezí VD/V) jen objet dostatek českých výstav - prostě si zaplatit dost přihlášek, a on ten pejsek už někde nějaký titul dostane)

-  |  0  Yvona, 6.4.2011 @ 12:35
0

Dobrý den, s Vaším textem v podstatě souhlasím, akorát si dovolím říci, že zrovna českého šampiona si tzv. vyjezdit není úplně jednoduché (a ani laciné) a to i vzhledem k počtu přihlašovaných jedinců na výstavách a nastaveným podmínkám. To jsou jiné země, kde za víkend pes získá i víc než jeden titul šampiona..... Jen pro zajímavost - na stránkách ČMKU jsem zjistila, že titulem českého šampiona se za cca 14 let může pyšnit 173 kavalírů a kavalírek - je to moc nebo málo?

-  |  0  Pavel, 6.4.2011 @ 13:25
0

Ano přesně tak.. myslím že pokud pes nestojí za nic, tak at člověk jezdí jak chce šampiona neudělá... a 173 kavalírů je podle mne za 14 let asi tak akorát, při tom počtu který v ČR je. Vždyt i ted když jsou barvy rozdělené jsou kruhy plně obsazeny... Pokud se barvy sloučí, návštěvnost výstav klesne a obávám se že i počet odchovů... A pokud se tady v ČR chcete začít srovnávat s výstavama v Anglii tak si myslím že na to máme ještě hezkých páááár let čas. Já bych opravdu barvy neslučoval... Každýmu se líbí jiná barva a pak akorát vyhrávajá ta barva co se líbí rozhodčímu... Už vidím jak dává titul BT když chová BH atd...

257  |  0  Libor Král, 6.4.2011 @ 16:24
0

@Pavel: Jak jsem psal výše, zatím bych barvy také neslučoval, ale abych byl spravedlivý:
1. dvanáct šampionů ročně je opravdu dost
2. Tak jako chovatelé jsou rozhodčí dobří a špatní. Pokud se zaměříme na ty dobré, tak je váš závěr zcela mimo mísu. Barva pro ně nehraje roli. Kdyby byla pravda to co píšete, pak by u paní Čermákové nemohli vyhrát BH a u paní Sochorové BT. A přesto se tak stalo. Jen špatný rozhodčí se nechá ovlivnit barvou a upřednostní strakáče pro jejich atraktivnost i když jednobarevný bude mít ke standardu blíže.

Jednotlivé položky standardu by se dali obodovat ve vztahu k jejich důležitosti. Barva bude mít minimální váhu. Dokonce i barevné vady (třeba bílé flíčky u jednobarevných) by měly být (a u dobrých rozhodčích jsou) penalizovány minimálně.

-  |  0  Pavel, 6.4.2011 @ 17:22
0

Jistě, ale pokud jsou oba jedinci na podobné úrovni tak je jasné, že hraje svojí roli i barva.

147  |  0  Míša Čermačka, 6.4.2011 @ 18:01
5ed1afa2cd142bee3035dead4468f157
0

No jejda, to tedy hraje a velikou! Víte jak trpím, když musím přiznat, že nádherný blenheim je lepší než moji milovaní black and tani a ruby? :-)
Je to tak, jen opravdu hloupatý rozhodčí preferuje nehezkého psa pouze proto, že má tu "správnou" barvu a víte, co je zajímavé? Více jsem se s tímhle typem posuzovatelů setkala v zahraničí, to pak říkáme, že ruby a černo-zlatí "nemají svůj den". Například předloni v Zadaru (1200 km od Prahy)vybrala paní posuzovatelka z dvaceti kavalírů tři - jednoho mladého, jednu fenu, jednoho psa - všichni nádherní a všichni BH - a nám ostatním zadala známku DOBRÁ...No a taky jsme to přežili a dodnes to dávám k lepšímu, jak jsem si jela takovou dálku pro dobrou.
Domnívám se, že ať to dopadne jakkoliv, vždycky budou výstavy hlavně o báječné zábavě, setkání s přáteli a tou trochou adrenalínu na konec. Znám opravdu hodně vystavovatelů, kteří jedou za tím "svým" rozhodčím, protože od něj jejich pejsek dostal někdy výbornou známku s titulem, ale jen jednu chovatelku, která pojede za panem Kanem(UK), od kterého dostala před rokem její mladá fenka VD. A víte proč? Protože mu jí chce letos ukázat, jak krásně čubina dospěla a že už má "dostatek substance a vyrovnaný pohyb", které tenkrát u ní postrádal... Tak tomu říkám frajeřina.

257  |  0  Libor Král, 6.4.2011 @ 18:13
0

... ruby a černo-zlatí nemají svůj den - a to se Míšo podívej třeba na výsledky Crufts. Já jsem šel jen 6 let zpět a BOBa dostal 5x BH a 1x TR.

-  |  0  Pavel, 6.4.2011 @ 18:47
0

Co naděláme... holt BH a TR se líbí víc... I když si lidé kupuji mazlíčky tak skoro vždy chcou strakatý... Paní Čermáková, jaký máte názor Vy? Sloučit nebo nechat rozdělené? Podle mě i pro Vás jako posuzovatelku musí být mnohem lehčí posuzovat po barvách ne?

30  |  0  Zuzana Bayerová, 6.4.2011 @ 18:51
0

Já jen nerozumím tomu, proč by klesal počet odchovů... (oni třeba takoví voříšci na dědině jsou kolikrát plodní, že se nám o tom ani nezdá a šampiona nemají žádného). Opravdu si nemyslím, že bychom se měli obávat nějakého špatného vlivu nedostatku jednobarevných šampionů na chov - přece si nepojedu nakrýt rubínovou holčičku za blenheimem, jen proto, že má titul a jiný jednobarevný ne a ani neprodám svoje jednobarevné miláčky a nepořídím si místo nich flekaté "kravičky", jen abych si na stěnu mohla věšet diplomy...
Výstava psů nebude nikdy zhodnocena objektivně; šampionů bych řekla, že máme víc než potřebujeme - ale to je zcela jiná otázka, nežli otázka slučování barev. Ale o to, že se z ČR ztratí černoušci a zrzečkové, o to se opravdu ani v nejmenším nebojím :-)

257  |  0  Libor Král, 6.4.2011 @ 19:15
0

@Zuzana: Já se naopak domnívám, že to povede právě ke znatelnému odklonu chovatelů od jednobarevných ke strakáčům.

30  |  0  Zuzana Bayerová, 6.4.2011 @ 19:52
0

No, je to možné, i když z mého zaujatého pohledu naprosto nepochopitelné - přece si taky nepořídím kingouška místo kavalíra, jen proto, že je jich méně a mám tedy větší šance na úspěch. Ale dobře, pokud bych připustila tuto variantu - pak se zrno oddělí od plev a zůstane zdravé jádro... jednobarevní tu byli i před tím, než se sloučily barvy na MVP a myslím, že už tenkrát měli příznivců dost.

Asi se na tohle nedokážu dívat objektivně, přijde mi to celé "přitažené za vlasy". Opravdu to neberu za bernou minci kohokoli, kdo se chce byť jen z dáli považovat za chovatele...

257  |  0  Libor Král, 6.4.2011 @ 20:39
0

@Zuzana: Ale to vůbec není o šanci na úspěch pro ten úspěch. To je o vyrovnanosti chovu těch 4 barev. Pokud bude jednobarevných méně, tak se jejich chov zpomalí a pomyslné nůžky mezi jednobarevnými a strakáči se začnou rozevírat ještě víc, než jsou v současnosti.
Teoretizovat se dá o čemkoliv, ale tady máme jasné výsledky. Po rozdělení barev na výstavách stoupl počet odchovů jednobarevných. To je fakt a hluboké úvahy o tom, proč na to tak chovatelé a majitelé zareagovali, koňovi necháme.
Ale tento výsledek je pro plemeno pozitivem.
A pokud jde o úspěch, kdo by ho nechtěl, že? Tvůj táta také začal zadávat Simbelmyne Trophy, aby i jednobarevní mohli něco vyhrát.

Ale počkejme jak se klub rozhodne a následně jak se rozhodne ČMKU.

147  |  0  Míša Čermačka, 6.4.2011 @ 21:38
0

Pavle, když ono je to těžké...Přiznám se, že se mi daleko víc líbí, když z deseti výborných pejsků vyberu ty čtyři "top" než když mám říct ve třídě jedinému vystavovateli s lehce nadprůměrným kavalírem, že sice dostane výbornou známku, ale bez titulu.
Já bych byla pro to, aby se na mezinárodkách pískaly barvy dohromady a ostatní výstavy se posuzovaly barvy zvlášť, jako to bylo před rokem.
Také, pokud jste si všimli, se k nám začali stahovat "lovci snadných šampionátů" z okolních států...a vozí velmi pěkné psy (pí.Radomská z Polska, pí Schumann z Německa)Tak nevím, jestli jsme tímhle krokem spíš naše vystavovatele nepoškodili.
A ještě k tomu, nakolik je champion potřebný do chovu - ty tolik vysmívané nebo přeceňované tituly jsou označením exteriéru psa, dalším kritériem je chovná hodnota a zdravotní stav jedince, ale to už je jiná písnička.

-  |  0  Zuzka, 6.4.2011 @ 21:46
0

...jeden rok, a co to s lidmi udělá.. Ano, přesně tak dlouho se posuzovaly barvy odděleně ( a to ještě díky mylnému výkladu), do té doby byly po mnoho let posuzovány na MVP dohromady. Vzhledem k tomu, že se z MVP potřebovaly 2 velmi cenné CACe, mnoho jedinců svého šampiona nikdy neudělalo a to jednobarevných i strakatých. Šampion by měl být jedinec výjimečných kvalit a je úplně jedno, jaký má na sobě kožich. Navíc bych to neviděla tak dramaticky, podívejte se na minulý rok - výsledky fen-myslím tím vrcholné (CACIB, NV, KV, atd..), nejvíckrát se umístily black and tanky. Pak mi ještě napadá příklad:má BH fena má mimo jiné 6x res.CACIB (4x za BT fenkami, 1x za RU a 1x za BH). Zdá se, že největší diskriminací trpí trikolorky.:-)
Myslím, že není moc českých rozhodčích, kteří by se rozhlédli a hledali blenheima(strakáče), třeba třínohého, jen aby mu dali titul...Navíc titul není nárokový(to si též někteří vystavovatelé neuvědomují) a rozdělení barev přinese mnoho V1 bez titulu (třeba ze dvou jedinců ve třídě). Není lepší být V4 z osmi(ze všech barev)? Pro mě ano.
Pak je dobré se realisticky zamyslet nad tím, zda ten , co mě porazil, náhodou nebyl leší než můj mazlíček ( a ne kvůli "barvě pleti", ale třeba kvůli tomu, že narozdíl od mého neměl světlé oko...)

30  |  0  Zuzana Bayerová, 6.4.2011 @ 22:06
0

Libore, já nepochybuji o tom, že počet odchovů jednobarevných stoupl - konkrétní čísla se mi momentálně hledat nechce, ale úplně Ti věřím. Přesto bych ale měla jedno ale - to, že dva jevy nastanou současně ještě neznamená úplně automaticky, že je mezi nimi příčinná souvislost, i když to vypadá logicky. Zrovna tak to může být výstřelek módy, který se jen náhodou s rozdělením barev sešel :-) To ukáže všechno čas.
Co se týče Simbelmyne Trophy - určitě nejsem ta správná oprávněná, která by tady měla rozepisovat, za jakých okolností vznikl. Je to tátova práce (a jsem přesvědčena, že dobrá :-) ) a taky jeho zásluha. Ale co se týče podmínek pro získání - myslím si, že jsou tvrdší, než podmínky pro získání Ch.ČR :-)

257  |  0  Libor Král, 6.4.2011 @ 22:09
0

... pokud ti jde jen o výstavy tak s tebou souhlasím, pokud jde o chov jako takový, tak je to naopak. Takže zpět na začátek, kdy jsem psal, že se musíme rozhodnout ne o tom jestli sloučit či nechat rozdělené, ale co je pro nás v této chvíli důležitější - chov a nebo vystavování?

147  |  0  míša, 7.4.2011 @ 00:18
0

...a také není bez zajímavosti, že největší zisk z posuzování kavalírů po barvách, a tedy větší účast na výstavách, to přinese pořadatelům výstav...

-  |  0  Lucka, 7.4.2011 @ 00:19
0

Pokud jde o mne, tak mám dva jednobarevné psy. Ten první není exteriérově nijak výjimečný, tak jsme na výstavy nechodili, ale užívali jsme si agility, coursing a dogdancing. Protože už začal trošku stárnout, pořídila jsem mu kámoše ve stejném kožichu. Ten je taky aktivní a temperamentní a navíc se podle mnoha lidí "povedl" i vzhledově. Nechala jsem se přesvědčit a zkusila pár výstav, spíš jako poděkování chovatelce, že mi ho svěřila. Máme docela úspěchy, pokud šlo o naší třídu (mladých), ale když se vybíral nejlepší mladý, jen jednou to vyhrál celobarevný pejsek. Nedokážu si představit, že bych jela např. na výstavu v Budějovicích a ve třídě nás bylo celkem 16! Pro mne jsou výstavy prostředkem, jak svého psa předvést - což se nás týká zejména po bonitaci. Ale vize, že ho budu předvádět mezi 10-20 psy s minimální šancí na výraznější úspěch a za 800-1000 Kč mne opravdu neláká. Já nejsem velkochovatel, nemám mezi vystavovateli přátele, se kterými se jinde než na výstavě neuvidím a jsem toho názoru, že se můj aktivní kavalír více vyřádí na agility nebo na procházce než čekáním u kruhu, nežli na něj přijde řada. Takže pokud dojde ke sloučení barev = nebudu jezdit na výstavy = můj pes nebude vidět a chovatelé o něm nebudou vědět = nebude krýt => když nás takových bude víc, dojde ke zúžení genetické základny plemene.
To, že by mého psa na základě zdraví a rodokmenu doporučil poradce chovu, považuji za iluzi. Navíc ani poradce chovu si mého psa nevšimne jen na základě fotky v katalogu plemeníků.

6  |  0  Alena, 7.4.2011 @ 09:02
Fca4c4a9b6fbc18024382d0a3bd7795c
0

Po přečtení všech příspěvků mi to nedá, abych nenapsala alespoň pár vět. Souhlasím s názory Zuzanky Bajerové. Mimo jiné s tím, že jednobarevní tu byli vždycky, ať už byly barvy na MVP rozdělené nebo sloučené a své příznivce vždycky měli. Co se týče chovu, nemyslím si, že by zvýšený počet odchovů zároveň znamenal zvýšení kvality odchovaných štěňátek, ať už jednobarevných nebo strakatých. Poznámka o tom, že zadávání Simbelmyne Trophy proto, aby i jednobarevní mohli něco vyhrát, se mi zdá docela nevhodná. Podle mě se Bajerovi rozhodli tuhle trofej udělovat jednobarevným kavalírkům proto, že je mají rádi. Není to asi o tom, aby jednobarevní mohli něco vyhrát, ale o tom, že už něco vyhráli.

-  |  0  Jitka, 7.4.2011 @ 09:08
0

Ano Luci, plně s tebou souhhlasím, toto je přesně náš případ. Máš pravdu. Tohle mě taky moc mrzí a pokud to tak bude, že se sloučí barvy tak si myslím že tím dojde k tomu že pejsci malejch chovatelů který přestanou jezdit na výstavy nebudou krýt a odchovy půjdou na mazlíky... Protože přemlouvat je at chodí na výstavy... pojedou na jednu MVP budou kdo ví kolikátí a už více nepojedou... je mi to líto :(

-  |  0  Hana Kamenická, 8.4.2011 @ 20:38
0

Zuzi, je vidět, že jsme stejné krevní skupiny. Plně s tebou souhlasím. Chci také poděkovat za poznámku paní Aleny k Simbelmyne Trophy. Máte naprostou pravdu.

Někdy tak přemýšlím, co lidičky motivuje k tomu, aby objížděli mezinárodní výstavy, po většinou obsazené „all-round“ rozhodčími z Česka, Rumunska či Portugalska (nic proti těmto zemím), kteří jsou, co se posuzování kavalírů týče, leckdy skutečně „mimo mísu“. A navíc z poslední doby mám dojem, že kvalita jedinců, kteří mají na svých kontech tituly z MVP a NVP, nebývá taková, jako bych si u jedince – čekatele šampiona krásy – psa , ze kterého se mi má tajit dech a ze kterého se mám posadit na zadek, představovala.

Proč, když tak chovatele a vystavovatelé touží po SKUTEČNÉM ohodnocení svého pejska, nejedou na klubovku nebo speciálku, kde jsou barvy vždy rozdělené a navíc rozhodčí je specialistou ve svém oboru ! Přátelé kavalírů, jezděte především na klubovky a speciálky a pyšněte se tituly z nich. Ukažte, že se nebojíte obstát před anglickým rozhodčím, člověkem, který odchoval špičkové představitele plemene a je pojmem v zemi původu našich milovaných kavalírů. A mějte radost i ze známky VD, neboť od angličana je to pocta.

Jitko a Lucko, nebojte se, pokud máte doma opravdu krásného, zdravého, přátelského, zkrátka báječného kavalířího kluka, ti správní chovatelé si Vás určitě najdou … i bez sáhodlouhého seznamu titulů v rodokmenu :-)

257  |  0  Libor Král, 8.4.2011 @ 21:53
0

@Alena: Troufám si říct, že Oldřich Bayer je můj dobrý přítel a moje poznámka o ceně, kterou zadává neobsahovala slovo "jenom". Kdysi dávno jsem se ho na tuto cenu ptal a on *mimo jiné* odpověděl, že se tak rozhodl, protože by chtěl dát šanci jednobarevným něco vyhrát. A toho si já cením daleko víc, než že má (a on opravdu má) jednobarevné rád. Navíc je to cena, kterou dostane opravdu výborný jedinec.

Pokud jde o počty kavalírů - když je něčeho málo, není z čeho vybírat. Zeptejte se chovatelů, jak je těžké právě u jednobarevných sehnat krycího psa, který je vhodný k té či oné feně. Tedy ještě před dvěma roky určitě. Situace se trošku zlepšuje, jednak máme naději v odchovech v poslední době a potom také díky chovatelům, kteří investují nemalé prostředky do importu. Já nemám patent na rozum, ale podívejte se jak hodnotí situaci odborníci na plemeno v Anglii, když vzpomínají na období po druhé sv. válce. Došlo ke snížení počtu kavalírů, tedy zúžení genofondu a tím i zpomalení vývoje chovu. Obecně je strakáčů víc než jednobarevných. A přiznejme si, že ve vývoji a kvalitě jsou strakáči opravdu dál. A to nemyslím jen u nás, ale obecně v celém světě.

@Hana Kamenická: já bych nebyl tak radikální ohledně MVP. Pokud se podívám na rozhodčí z minulého roku, tak z těch osmi výstav vyloženě trčí čtyři rozhodčí: Pauline Sidgwick, Ian Sidgwick, Míša Čermáková a Frank Kane. Myslím si, že toto jsou opravdu kvalitní rozhodčí, kteří mají kavalíry v oku. Kteréhokoliv z nich bych klidně pozval s klidným svědomím pískat klubovku.

@Jitka a Lucka: Pokud vás i vaše pejsky výstavy baví, rozhodně se zúčastňujte a ať to už s rozdělením barev dopadne jakkoliv, klidně přijeďte i na mezinárodku. I tam najdete velmi kvalitní rozhodčí. A pokud vás bude posuzovat dobrý „all-round“ rozhodčí, tak i to podle mého názoru stojí za to. On se bude dívat zase na jiné (ale také důležité věci), než jsme zvyklí. A jednou za čas je dobré vědět, jak si plemeno stojí obecně. Abyste si to dokázaly představit tady máte příklad z jednoho dne, jedné anglické výstavy a posudky *jedné* trikolorní fenky:

Nejprve ji posuzoval specialista na plemeno:
_Pěkně značená trikolorka s vynikající horní linií, dobrá hlava a lebka, mělký stop, správná velikost. Doufejme, že už nebude růst._

Poté all round rozhodčí:
_Tato mladá kavalíří dáma mě přivítala pěkným zamáváním ocasu, dobrý předek, rovné kompaktní nohy, osrstění výborné, dobře uložená ramena, pohyb ustálený, srst opravdu standardní. Dobře prezentována._

Obě hodnocení stojí za to.

-  |  0  Lucka, 9.4.2011 @ 01:24
0

@Hana Kamenická: Byli jsme zatím na 4 výstavách, z toho 3x nás posuzovali rozhodčí z GB a od nich máme 2x CAJC, 1x V2 (a od české rozhodčí V2 na naší úplně první výstavě). Právě úspěch u nezaujatého rozhodčího ze země původu mne podpořil v názoru, že mám asi opravdu pěkného kavalíra a stojí za to s ním výstavy absolvovat, ač mě více baví právě agility a jiné psí sporty. Právě chystané klubové výstavy od obou klubů bych ráda navštívila, protože tam budou kvalitní rozhodčí bez soukromých vazeb na zdejší chovatele - a od těch mne opravdu potěší i to VD. Navíc tam bude i zmiňované rozdělení barev a tím i věší šance aspoň na udělení pořadí, které vypovídá aspoň něco o kvalitě psa než jen známka bez pořadí mezi >10 jedinci.

@Libor Král: Mám známou chovatelku, která dovezla velmi pěkného jednobarevného psa ze zahraničí a témeř nekryje, protože není navrhován a ona se s ním z finančíních důvodů objevuje na výstavách málo. Takže určitě je podstatné i to, zda pes na výstavy jezdí nebo ne, aby si ho mohli majitelé fen "okouknout naživo". Takhle o něm konkurence šíří, že má ošklivý obličej a další nepravdivé informace a spousta lidí tomu pak věří! Takže z celobarevných psů je pak 75% odchovů po 3-4 rubících a stejném počtu BT plemeníků a je pak težké hledat nějaké nepříbuzné jedince. A to už nemluvím o tom, pokud by se od některého z nich začala šířit nějaká dědičná vada, na kterou se nemusí hned přijít...

Pokud chcete reagovat na předcházející přispěvky, musíte se přihlásit a nebo zaregistrovat.