Může mi někdo vysvětlit jak je možné že na přihlášce na KV jsou veteráni rozděleni do 4 kategorií v každé barvě a s tím rozdělením jsme je i přihlašovali a teď se dovídám,že posuzováni budou všichni dohromady.S tím myslím měli být seznámeni účastníci již dopředu,jinak se mi to naprosto nezdá správné!
O tomto rozhoduje pořadatel výstavy, takže bude nejlepší obrátit se přímo na něj. Kontakt máte na vstupním listu.
Můj odhad je, že toto rozhodnutí bylo ovlivněno počtem přihlášených psů. Na celou výstavu je jich přihlášeno hodně, rozdělení veteránů by v tomto případě bylo časově dost neúnosné. Na druhou stranu veteráni samotní moc zastoupeni nejsou. Buď by do kruhu nenastoupil nikdo, nebo jen jeden pes.
Ale toto je opravdu jen můj odhad.
Já si myslím, že to není vůbec špatný nápad, i přesto, že původně měli být rozdělení. Ve třídě veteránů přeci nejde o sbírání titulů a pohárů, ale o předvedení staršího jedince v co nejlepší kondici, zdraví a kráse. U těchto pejsků je předvedení důležité především z hlediska chovu - ukázka kořenů jednotlivých linií a rodů. A pro mě jako chovatelku je velmi zajímavé vidět všechny veterány nastoupené v jedné řadě a možnost srovnání jejich celkové elegance a výrazu. Tady v té třídě jsou totiž již předem všichni vítězové a jejich majitelé zaslouží obdiv za jejich péči.
Ivo, to je pravda co říkáte, nicméně, pokud byly třídy nějak vypsané, není příliš fér to po přihlášení psů měnit. To si pořadatel měl rozmyslet dřív, jestli nějak dělit nebo nedělit (i na můj vkus jsou 4 kategorie pro 1 barvu příliš). Dalo se předpokládat, že ve veteránech tak velké zastoupení nebude.
@Petra: Čistě jen jako akademická debata: Jste pořadatel výstavy, chcete předvést veterány a přemýšlíte, jak nalákat vystavovatele aby je přihlásili. Máte dvě možnosti - uděláte soutěž atraktivnější (třeba tím rozšířením tříd), nebo zlevníte vstup (nebo můžou být třída veteránů úplně zdarma). Zkrátka budete to zkoušet. Možná konkrétně Vás napadne i něco jiného, ale to je celkem jedno. Pořadatel se zkrátka bude snažit ně co vymyslet. Kolik veteránů se přihlásí, tak to dopředu nikdo neví a bude se to i velmi těžko odhadovat. Dokonce to nejde odhadnout ani podle předchozích výstav. Takže jste pro toto udělala maximum. Máte nějaký časový program který vychází z hrubého odhadu celkového počtu přihlášených psů. Je po uzávěrkách, vy se podíváte a prásk - máte přihlášeno o 50 psů víc, než je obvyklé. A začne řešit co s tím. Posuzování asi moc nezrychlíte, můžete vyhodit nějaký doprovodný program, rozhodujete se o tom, jestli to vůbec rozhodčí zvládnou (myslím fyzicky a i časově - asi by se Vám jako vystavovatelce moc nelíbilo nastoupit do kruhu třeba v 7 večer) ... atd atd
Předem upozorňuji - námitka, že zahraniční posuzovatelé jsou zvyklí posuzovat i 500 psů na jedné výstavě není relevantní, protože píšou zhruba tak 4 posudky, kdežto u nás dostane posudek každý pes.
Takže "pořadatel měl předpokládat" a "měl si to rozmyslet dřív" se sice při prvním pohledu opravdu nabízí, ale ono to tak jednoduché není.
@iva: ano, naprosto souhlasím. A ještě přidám: kdyby se tak naši vystavovatelé naučili předvádět šampiony v čestné třídě, to by byla paráda.
Také souhlasím s tím,že předvedení veteránu v jedné třídě je zajínavé a krásné-ale není možné měnit pravidla v běhu,to se prostě nedělá,zeména když se takhle předváděli veteráni několik let.Když se změní proposice -prosím-ale takhle to jistě správné není,bez ohledu na čas a počet vystavovaných pejsků.
A co se týče čestné třídy -na co pak máme třídu šampionů?
No třída šampionu je pro ty kteří jsou již šampioni, ale na Granda je potřeba získat 3x CAC v třídě š. a také je pro ty co ještě potřebují třeba dodělat Inter š. Ale třída Čestná je pro ty co už mají vše a nemají už potřebu někam chodit. Tak se alespoň projdou v kruhu a ukážou se na výstavě :)
V rámci fair-play se jistě během hry pravidla nemění! Píše-li rozhodčí posudek na každého psa, tak píše posudek na každého psa, který nastoupí do kruhu. Není to při dobré organizaci taková časová ztráta, jestli nastoupí veteráni po jednom-dvou nebo po pěti. A kvůli celkovému dojmu je možno požádat majitele vetránů, zda by na začátku či konci posuzování nechtěli všichni společně slavnostně nastoupit a jednou projít dokola. To by se dalo předem zařadit do programu.
Milí majitelé veteránů, kteří byste rádi měli další ocenění své péče o Vaše staříky, pošlete mi, prosím, výsledky svých výstavních úspěchů za minulý rok do 28. května/středa. Dosud jich došlo jenom malinko - a poháry čekají. Těším se :)Olga Záleská