Dobrý den, mám 20 týdenního psa, dosud nemá sestouplá varlátka. Ultrazvuk provedený neměl. Můžete mi poradit,jak mám dále pokračovat? Je ještě naděje, že se stav znormalizuje? Hormonální léčba je prý hodně bolestivá a efekt nejistý. Děkuji
Dobrý den,
nepíšete, zda jsou varlata hmatná v tříslech nebo ne - pak by bylo pravděpodobné, že jsou v břiše. Ve věku pěti měsíců je velmi nepravděpodobné, že by varlata sestoupila, zejména pokud jsou uvnitř v břiše.
I kdyby varlátka ještě teď sestoupila, je v každém případě jejich normální sestup narušen (měla by být sestouplá v šourku nejpozději v 8 týdnech věku) a takový pes je z veterinárního hlediska rizikem pro další chov - u něj varlata sestoupí pozdě, u potomků už vůbec... Hormonální injekce nedoporučuji - efekt je velmi nejistý, ale zdravotní rizika jsou velká.
Z pohledu veterináře bych doporučila počkat - pokud varlata ještě sestoupí, tak bych pejska stejně nedoporučovala k chovu.
Pokud nesestoupí, pak je ideální pejska mezi 1. a 3. rokem života vykastrovat. Pokud byste nechala kryptorchidní varlata tam, kde jsou, hrozí v důsledku působení nevhodné teploty riziko vývoje zhoubných nádorů.