Dobrý den všem, chci se poradit o kastraci fenky.Budou jí 4 roky a neplánujeme štěňata.Chci se zeptat na zkušenosti,
jestli je opravdu výhodná ze zdravotního hlediska /záněty a nádory dělohy/ kastrace, a to pouze podvázání nebo vyjmutí vaječníků nebo je lépe i odstranění dělohy. A dále, jestli nedochází po jejím vynětí k poruchám močového měchýře /špatné udržení moči/. U naší první feny jsme museli situaci řešit v 10 letech operací ze dne na den,kdy měla zánět. Měla potom právě problémy s udržením moči. Jenže byla již stará a léčila se se štítnou žlázou, kvůli srdíčku jsme odvoďňovali,následovaly tedy ledviny a na konec i to pomočování.Poud máte zkušenosti u mladých,můžete mi prosím poradit. Děkuji Jana
Dobrý den,
pokud štěňátka neplánujete, asi by bylo lepší kastraci u fenky provést. V nynější době je mnoho případů zánětů dělohy, nádorů vaječníků nebo mléčné žlázy. Pouhé podvázání vaječníků je jen sterilizace - fenka nezabřezne, ale všechna výše zmíněná rizika jí hrozí dál. Samostatné vyjmutí vaječníků lze sice udělat, ale musí být precizně provedené - pokud v těle kousíček tkáně zůstane, tak hrozí, že se obnoví po nějakém čase hormonální činnost, fenka bude opět hárat a vše bude jako dříve. Feny mají také tendenci trpět na tzv. pahýlovou pyometru - tzn. že se může zanítit i ten kus dělohy, který v těle zůstává, byť už fenka nemá vaječníky. Proto se nyní ve veterinární medicíně považuje za nejúčinnější a nejlepší řešení ovariohysterektomie, tzn. vyjmutí vaječníků a celé dělohy.
Pokud jde o postkastrační inkontinenci, není to spojené s typem kastrace, ale s poklesem pohlavních hormonů v těle, kdy u některých fen dochází k ochabnutí svěrače močového měchýře. Stává se to častěji u větších fen (nad 20 kg). Podle popisu příznaků u Vaší fenky - ledviny, diuretika, vyšší věk fenky a následně pomočování - se nemuselo vůbec jednat o důsledek kastrace, ale jen o kombinaci uvedených faktorů...
Děkuji za odpověď a radu.Je dostatečně jasná a obsáhlá, takže se mi bude dobře rozhodovat.
Já mám zkušenost s kastrací u sedmiletté fenky, právě kvůli zánětu dělohy. Je to cca rok a párkrát se objevilo několik kapek moči, ale nic dramatického.Jinak vše v pořádku, žádné komplikace, nevenčí se častěji a nepřibírá.