Cavalier King Charles Spaniel
klub Čech, Moravy a Slezska

← Zpět na seznam témat
3  |  0  Markéta S., 2.4.2012 @ 17:01
0e35bc6e0d81c9a53ce6c79520ed3f15
0

Dobrý den, nejsem chovatel a nevím tedy, jestli se můžu ptát na těchto stránkách, ale věřím, že mezi Vámi, co tomu rozumí, najde někdo, kdo mi odpoví. Rozhodli jsme se s přítelem, že se pořídíme pejska. Po pečlivém zjišťování různých informací, jsme se rozhodli pro fenku kavalíra. Jediné, čeho se bojíme, jsou zdravotní problémy, které tuto rasu doprovázejí. Chtěla jsem se tedy zeptat- pokud se rozhodneme pro fenku s papírama, u které budeme znát její původ a zdravotní stav rodičů, bude i tak riziko srdečních problémů (a jiných) vyšší, než u jiných plemen? (když testy rodičů budou negativní..). Trochu se toho bojím, protože nedávno nám zemřela fenka, která měla v posledních letech problémy se srdcem a dost jsme to všichni prožívali. Bylo jí 14 let (nebyl to kavalír, ale lvíček), tak se daly zdravotní problémy očekávat, ale bojíme se, že by u kavalírka přišly takové problémy mnohem dřív, ještě u mladého jedince. Abych to tedy ještě jednou shrnula- dá se pečlivým výběrem zdravých rodičů významně snížit riziko onemocnění?... A ještě druhý dotaz- myslíte, že by se takováto fenka z chovné stanice dala sehnat okolo cca 7 tis.? (neplánujeme výstavy, bude to "jen" člen rodiny, takže nějaké drobné odchylky od předepsaného standardu by nevadily, jen bych nechtěla, aby měla hlavičku jako mops, což jsem u některých kavalírků viděla:) )... děkuji moc za případné odpovědi a přeju krásný den, Markéta Sch.

257  |  0  Libor Král, 2.4.2012 @ 17:37
D94d7376b090a83c2a6ebd2ef3d100a3
0

Také přeji pěkný den,

_Chtěla jsem se tedy zeptat - pokud se rozhodneme pro fenku s papírama, u které budeme znát její původ a zdravotní stav rodičů, bude i tak riziko srdečních problémů (a jiných) vyšší, než u jiných plemen? (když testy rodičů budou negativní..)_

*Na 90% ano*. Pokud by štěně mělo starší rodiče s čistým certifíkátem na srdce vyhotoveným po 5 roku jejich věku, snížil bych ten odhad na 50%.

... _Bylo jí 14 let (nebyl to kavalír, ale lvíček)_ ...

*14 let by pro kavalíra byl nádherný věk*

... _bojíme se, že by u kavalírka přišly takové problémy mnohem dřív, ještě u mladého jedince_ ...

*Nevím co myslíte mladým jedincem. Průměrný věk kavalíra je 11 - 12 let. V osmi letech už téměř jistě bude mít šelest na srdci, nicméně to neznamená, že bude muset brát léky a že vám do roka umře. Se šelestem může žít ještě hodně dlouho.*

... _bojíme se, že by u kavalírka přišly takové problémy mnohem dřív, ještě u mladého jedince_ ...

*To rozhodně ano, ale záruku na to vám nikdo dát nemůže.*

... _myslíte, že by se takováto fenka z chovné stanice dala sehnat okolo cca 7 tis.?_

*Myslím že ano, například s předkusem, který by jí vadil jen u těch výstav a ne v životě, nebo s nějakou jinou exteriérovou vadou (tedy ne zdravotní).*

Ačkoliv to vypadá,že vás odrazuji, opak je pravdou. Odpověděl jsem vám popravdě ohledně zdraví. Ale kavalír je opravdu úžasný společník ze kterého budete nadšeni. Nevím, jestli s ním budete žít 14 let (i to je možné), ale troufám si říct, že 10 - 12 let je tak rozumný odhad.

Libor Král

3  |  0  Markéta S., 2.4.2012 @ 17:54
0

Děkuji moc za odpověď :)
Vím, že 14 let je hodně a kavalírci se většinou tolik nedožijí... tím "mladším jedincem" jsem myslela pejska okolo šesti let. Bála jsem se, že by měl od takto mladého věku potíže (které by ho trápily) a musel by brát léky.
Sice jste mě moc neuklidnil, ale velmi si cením upřímnosti a náš zájem o kavalírka se tím nezměnil, alespoň "víme, do čeho jdeme" ... Teď budu jen doufat, že někdy v červnu nebo na začátku července budou k odběru nějaká BH šťěňátka, třeba i s předkusem :))
Ještě jednou děkuji,
Markéta Sch.

11  |  0  Šárka, 2.4.2012 @ 17:58
A9d3ddd88e9d545869b62c7a2e7870e0
0

Zdravím, Markéto!
Myslím, že pan Král Vám velmi fundovaně odpověděl. Já jen laicky, nejsem chovatel, ale životní zkušenosti s kavalírama nějaké mám. U Vás jde také o to, že váháte, zda právě kavalíra. Můj osobní názor: neváhejte! I když se nedožívají tak vysokého věku jako jiná plemena, neznám příjemnějšího pejska. Kavalír je příjemný, milý, ke všem přátelský a velmi dobře vychovatelný, vaši lásku a péči Vám stonásobně oplatí a život s ním je úžasný! Ani není velký rozdíl mezi fenou a psem, jediné, co od kavalíra asi nemůžete očekávat, je obranář :-). Přeji šťastnou ruku při výběru nového člena rodiny! Šárka

3  |  0  Markéta S., 2.4.2012 @ 18:06
0

I Vám děkuji za odpověď, utvrdila mě ve výběru :)

78  |  0  Ing. Olga Záleská, 2.4.2012 @ 21:44
55587125d8337fba37310729eecbfcd8
0

Kavalír je i obranář !
Náš Artuš ze Smetanovy zahrady se tak projevil dvakrát.

Poprvé nás v noci vzbudil strašně vzteklým štěkotem - záchodovým oknem k nám právě lezl zloděj.

Podruhé jsem ho našla při návratu z práce ležet zmláceného do bezvědomí na trávníku před domem vedle trekových kol vytahaných rozštípanými dveřmi z kůlny. Zlodějům zabránil kola odnosit pryč.
Tehdy měl Artuš klapku ve vchodových dveřích, aby mohl ven a dovnitř, kdy chce. Klapku jsme zrušili, radši ukradené kolo, než zmlácený pes.
Artuš to přežil.

35  |  0  Miloš , 2.4.2012 @ 23:39
Eedf4221595da2bae0cd1a27a27532af
0

Přeji pěkný den, spíš večer. K Vašemu dotazu můžu říct jedno. Kavalír má tak úžasnou povahu, že ty problémy se zdravím daleko převýší. Jejich odchod pak bolí stejně po 7 nebo 14 letech. A ta cena v současné době je dost dole. Pokud se pro kavalíra rozhodnete, přeji hodně šťastnou ruku při výběru.

Pokud chcete reagovat na předcházející přispěvky, musíte se přihlásit a nebo zaregistrovat.