Ahojky,prosím o radu.
Máme doma 7 měsíční fenku,už 3 měsíce nám likviduje byt,od okusování tapet až po úplné zničení žaluzií u balkónových dveří.Přes den bývá sama doma,ale pouze 4h.Jinak je stále s námi,hrajeme si s ní,venku jsme začali cvičit poslušnost,hodně jí to baví,na volno bez vodítka si běhá.Doma má k dispozici plyšáky,koupily jsme i peška,se kterým si ráda hraje a kouše ho,zkoušely jsme dávat i kostičku,která déle vydrží,ale kostičku zbaštila a v likvidaci pokračovala dál.Postřiky proti okusování nezabírají.Těžko také chápala,že se čůrá venku,ikdyž jsme chodili skoro každou hodinu ven,po vyspání samozřejmě hned ven.Když se tohle relativně naučila,v poslední době nám začala čůrat v noci v bytě,býváme s ní dost venku,jsme aktivní,takže žádné sezení doma,chodíme třeba i po 23h ven,aby to přes noc vydržela,ale ráno opět loužička.
Prosím o radu,jestli někdo z Vás má obdobné zkušenosti.Předem moc děkuji za odpovědi.
Ahoj. K tomu čůrání, jak dlouho trvá čůrání doma? Nemohla třeba prochladnout? Pokud nevydrží v noci? Nám se taky prochladila fenka a čůrala nám takto hodně... Ještě byla nedávno zima je to docela možné... Jinak k ničení doma, no nevím, nám toho taky dost zničili štěnda, ale asi bych jí tedy když je doma sama nenechávala volně po celém domě, ale zavřela třeba do chodby pokud není malá... A asi bych jí i trochu seřvala či plácla, že to nesmí... Nebo pořídit kamoše :) Přeji ať vám brzo přestane zlobit :)
Milá Paťko,koukám,že se nikdo nemá k tomu vám poradit,tak se toho ujímám já.Podle toho jak píšete je vaše feka plná energie a vyžaduje stálou pozornost,kterou jí ale musíte každý den věnovat tím,že jí nějakou činností zaměstnáte.To píšete,že provádíte.Nastavte pevný řád -pes je konzervativec !Venčení,procházky,hraní,krmení,klidové období-vše pes miluje s pravidelností.A teď k situaci když nejste doma a noční loužičky.Ať se vám to líbí nebo né pořiďte vaší fence klec dostatečně prostornou,aby v ní měla pohodlí.Časem bude mít fenka klec jako boudičku a vlastní zázemí,bude do ní chodit sama lehat.(sice vás něco bude stát,ale ušetříte váš byt).Ráno po dostatečném vyvenčení,když budete odcházet, fenu do ní zavřete,případně jí tam dejte žvýkací velkou kost,aby se s ní zabavila.Čtyři hodiny tam v pohodě vydrží a po vašem příchodu jí vyvenčete a odměňte pozorností, necháte jí na volno pod dozorem.To samé udělejte na noc.V kleci se fenka do svého pelíšku nevyvenčí.Poznáte sami,že klec se stane její oblíbené místo a vy se při návratu domů nebudete muset obávat toho co zase vaše hvězda zlikvidovala.
Ahoj. Souhlasím s paní Sochorovou. Na noc dávejte fenku do přepravky nebo klece, tam se určitě nevyčurá. Naše fenka používá svou přepravku celý den jako pelíšek, ráda tam leží, je naučená i na povel "místo", takže není problém ji tam zavřít. Aby se v kleci zabavila, pořiďte fence hovězí ucho, to hodně dlouho vydrží. Vepřové ne, to je sežvýkané za hodinu a půl. Hovězí ucho vydrží i několik hodin nepřetržitého žvýkání a skoro z něj neubyde, takže vydrží týden i víc, podle toho, jaká je fenka žvýkanda. :-) Dají se sice hůř sehnat, ale stojí to za to.
I když píšete, že jste aktivní a chodíte často ven, nejspíš bude hlavní problém v aktivitě psa. Musíte s ní chodit každý den odpoledne na aspoň hodinovou, lépe dvouhodinovou procházku. A to můžete doma doplňovat výcvikem poslušnosti. Pes potřebuje jak fyzickou, tak psychickou zátěž k vybití své energie. Můžete s ní zkusit třeba jezdit na kole, cvičit agility, frisbee, coursing, pokud máte v okolí vhodná cvičiště.
Dalšího psího kamaráda bych nedoporučovala, devastující chování by se mohlo ještě zhoršit nebo se přenést i na druhého psa.
Dobrý den pí.Sochorová,
moc Vám děkuji,že jste se "ujala" odpovědět na náš problém,moc si toho vážím.
O kleci jsme také uvažovali,ale přece jenom nám "bylo líto" fenku do ní zavírat,všichni tu píší,jak jsou kavalíři "bezproblémové" plemeno,čteme tu jen samou chválu,tak se nám do toho moc nechtělo.Klec pořídíme,jsem moc ráda za Váš názor,ještě jednou vřele děkuji.
Dobrý den pí.Přívarová,
také bych Vám chtěla poděkovat za Vaši rady,jsem šťastná za kažou řádku rady.O kleci máme rozhodnuto,pořídíme a hovězí ucho také,ani jsem nevěděla,že se také prodává.
Co se týče venčení,ráno chodíváme na krátkou procházku,aby fenka vykonala veškeré svoje potřeby a potom ještě asi za hodinu a půl chodívám na minimálně hodinovou procházku a to každý den,když se vrátíme z práce,po 4h domů,ihned fenku vezmeme ven a potom ještě během odpoledne chodíváme také na delší procházku.Je pravda,že nám vůbec neutíká,poslechne i ke mně,sedni,lehni zvládá výborně.Na procházce nikam nezaběhne,otáčí se,jestli jdeme,když jde pejsek,jde si k němu čuchnout a potom hned zase přijde za náma.
Cvičiště už máme vybrané,takže budeme také chodit,a třeba fenku něco "nadchne",moc ráda totiž běhá za balonkem,ten úplně miluje.Ten hážeme třeba celou vycházku,ale fenka si dokáže říci,že už nechce házet,nechá si míček v tlamičce a celou cestu domů si ho nese.
Ještě jednou všem moc děkuji za velmi cenné rady.
Paťko,když jste nám tak hezky a mile poděkovala,motivovalo mě to ještě k jedné připomínce ohledně pobytu fenky v kleci.Vaše fenka byla až dosud po vašem odchodu z bytu volně a proto bude vzdorovat.Je nutné dodržet jednu zásadu při jejím zavírání do klece v začátcích.Až klec dopravíte domů,nechte jí nějaký čas otevřenou,aby se s ní fenka seznámila i ve vnitřku (dejte jí tam třeba to ucho).Až jí před vaším odchoden zavřete,nebude se jí to omezení vůbec líbit.Bude to na vás zkoušet tím,že bude vyštěkávat,nebo kňučet.Vydržte a odejděte.Až se vrátíte,vypuste jí až se zklidní potom dostane pamlsek.Bude to na vás zkoušet tři dny-vydržte !!!Čtvrtý den rezignuje.Věře mě,čtvrtý den funguje v každé situaci,jen ve většině případech nevydrží páníčkové.Napište nám,jak jste to zvládli.Hodně zdaru.
Dobrý den, Paťko. Mám na vás asi zdánlivě podivný dotaz. Máte představu, jak často čubince házíte míček /kolikrát denně, kolik dní v týdnu/ a jak tato vaše hra končí? /Zda vám nosí míček ochotně až do ruky, zda ho ve finále nechá ležet a odejde od něj nebo zda si ho pokaždé nosí domů/ Vaše problémy s devastací bytu mohou vznikat právě tady - a to včetně problému s čůráním. Co se týče klece nebo "domečku"- lze to naučit jako velmi zábavný cvik, říká se tomu "crate games". Napište, odkud jste a já se vás pokusím nasměrovat na někoho věci znalého z vašeho okolí. Pokud jste z jihu Moravy, doporučuji Martinu Klimešovou.