Dobrý den.
Chtěla bych slyšet vaše názory a zkušenosti s antiparazitiky, a to jak s obojky, tak se spot-on kapkami.
Naše fenka totiž dostala na jaře obojek Scalibor a za tu dobu už měla tři klíšťata. První klíště nejspíš účinkem obojku ještě zakouslé chcíplo, když jsme ho vyndali, už bylo mrtvé. Říkala jsem si, že tedy obojek funguje (nemá repelentní účinek, jen má zabíjet). Jenže v posledních několika dnech měla další dvě klíšťata, tentokrát byla přisátá až do samovolného odpadnutí. Účinnost obojku teda nic moc, ale drahé spot-on kapky, za které dám přes 200 Kč na měsíc, se mi kupovat nechce.
Měli byste tedy nějakou radu, co s tím dělat? Máte dobré zkušenosti s nějakým jiným obojkem? Nebo s kapkami, které vydrží déle než měsíc a pes se může i vykoupat (koupeme 1x za měsíc)? Nemáte případně vyzkoušené i nějaké babské rady? Slyšela jsem, že prý když pes žere česnek, že pak odpuzuje blechy i klíšťata.
my používáme spot on Advantix, Héry (tady je účinek jen do vykoupání) a Frontline. Doporučený z několika stran nám byl i Bob Martin, ale zatím nemám osobní zkušenost. Kupuju balení na velkého psa a to pak rozdělím na ty naše malé a tak nás to vyjde levněji(je ale třeba se podívat na složení, někde to jde, někde ne). Pokud jdeme někam, kde očekákávám zvýšený výskyt klíšťat, tak ještě používám spray Frontline nebo Duowin na podvozky. Česnek dávám v podobě česnekových tabletek, konkrétně Caress Pet Agree. Zatím jsme letos měli jen 1 klíště a blešky žádné. A to nedávám spot on 1x za měsíc, ale tak 1x za 2 měsíce (tedy neúmyslně, ten čas fakt hrozně rychle letí). Taky je dobré dávat vit.B a to nejen psům, ale i sobě, pak nebudete těm krvežíznivcům tolik vonět. A taky prý rozmarýn, vyrobit si postřik. Obojky nedávám, nikdy jsme je nezkoušeli a ani to nemáme v plánu.
Dobrý den, nám se osvědčili spot-on kapky, a to Exspot (doufám, že se to tak píše), tady je cena cca 120,- a teď jsme na střídačku koupili spot-on od Biovety (stejná účinná látka jako u předchozího, ale český výrobce)a tady je cena úplně příznivá - něco kolem 60,- a u nás naprostá spokojenost - klíšťata nejsou. Obojky jsme vyzkoušela různé, ale moc nefungovaly a co mi vadilo nejvíc, bylo to, že se psům po nich "cuckovalala" srst na krku.
Ještě bych podotkla, že jsme opravdu každý den v přírodě, takže máme s klíšťaty opravdu bohaté zkušenosti.
Dobrý den,
s klíšťaty máme bohaté zkušenosti. Moje minulá fena prodělala v roce a půl boreliózu - nic příjemného. Začalo to hodně zvětšenými uzlinami v tříslech a "ochrnutím" na zadní nohy. Je to už 14 let, tak si říkám, že jsem měla štěstí na veterináře, že to hned poznal. Laboratorní testy pak borelie prokázaly. Ihned nasadil antibiotika. Užívala je mnoho týdnů, už ani nevím kolik. Dožila se 12 let a já jsem ji po vyléčení každý rok nechala proti borelióze očkovat. Antiparazitární obojky nepoužívám, vadí mi, že odírají srst (normální obojek taky po příchodu domů sundávám.) Nejlepší jsou spot on kapky. Je fakt, že repelentní nejsou. Klíště si pes i přinese domů a co včas neulovím, se zapije ale následně hned chcípne. Používám Frontline, Bob Martin, nebo Biovetu, záleží, co zrovna seženu. Přidávat ještě Frontline ve spreji...nevím, pozor, ať psa nepředávkujete! Mám dojem že má stejný mechanismus účinku jako spot-on kapky. Pro lidi se prodávají docela šetrné nesmradlavé repelenty, které můžou i děti přímo na holou kůži, tak ten ráno LEHCE! stříknu na tlapky. Chce to opatrně vyzkoušet...
Zdravím všechny!
Já mám sice zatím krátkou, ale dobrou zkušenost s těmito kapkami: http://www.baron.cz/pes/klistata-blechy/ochrana-klistata-blechy/trvala-ochrana/o-0 . Aplikují se na ušní mušli psa, jsou naprosto přírodní a pro psa netoxické, používám je na mou fenku od jara a zatím jsem našla jen 1 klíště, které po ní lezlo, přísátého nic. Cena je vyšší, ale vydrží urč. na celou sezonu a Baron chovatelům poskytuje slevy...Navíc nevadí koupání psa, však si počtěte na odkazu, já vyzkoušela na psech vícero přípravků, ale tenhle se mi zdá zatím nejspolehlivější a nepáchne, ale voní po bylinkách. Z minulých let mám taky dobrou zkušenost s Alpou s 30 hřebíčky - potřít srst na nohou, břiše-působí ale jen krátkodobě...vyzkoušejte :-)) Šárka
Všem moc děkuji za odpovědi. Vidím, že tady nejsou příznivci obojků a já se ani nedivím, nejspíš od nich taky upustím. Jak zmínila paní Zgarbová, mojí fence pod obojkem v jednom místě vypadaly chlupy.
Bohužel běžně prodejné kapky Advantix nebo Frontline mám sice úspěšně odzkoušené taky, ale v mé momentální finanční situaci si je nemůžu dovolit kupovat každý měsíc. Proto oceňuji radu paní Yvony ohledně levnějších přípravků Exspot a Biovety. Nevíte, kde tyto přípravky sehnat? Zřejmě jsou méně často k sehnání.
Paní Zgarbová, které kapky nejsou repelentní? Podle mě všechy jsou. U kterých kapek se vám stalo, že se klíště zakouslo? Když jsme loni na podzim používali kapky, klíště jsme neměli ani jedno.
Zvažuji teda nákup Frontline (nebo podobného) spreje, jsou na více použití, déle vydrží a jsou za příznivější cenu. Přípravkům na přírodí bázi sice moc nedůvěřuji, ale čajovníkové kapky zní zajímavě. Hlavně to, že koupáním se nesnižuje jejich účinnost. Jak moc krátkodobě působí ta Alpa s hřebíčky? Na půl dne, den? A jak moc je to účinné, Šárko?
Sami na sebe používáme Diffusil (na látku i kůži). Myslíte, že by vadilo, kdybych s ním přestříkla fence nohy? Mohlo by jí to ublížit, nebo by to mělo stejný efekt jako u lidí a nevadilo by použití i u psa?
Tu tinkturu z Alpy a hřebíčků jsem používala jen jako doplněk, potírala jsem srst vždy před vycházkou do přírody, ale měla jsem malého knírače, ten nemá tak dlouhou srst jako kavalír a byl už taky starý a moc toho nenaběhal, tak nevím, jak moc se na to dá spolehnout.
Tak přípravky od Biovety i Exspot kupuji běžně u veterináře, myslím, že skoro každý z nich má v nabídce kromě těch dražších přípravků i jejich levnější varianty. Pěkný den přeji! Yvona
Já zase požívám jen obojky a každý rok je střídám. Vloni kiltix-ten je drahý a účinný /300-400 Kč/-účinkuje až 9 měsíců- opravdu vydržel celou sezonu-a letos beaphar-zatím ani jedno klíště/79 Kč.-70 cm-takže u nás pro 2 psy jeden!!!! Přijde mi,že nemá žádný pach./-účinnost prý 8 měsíců.Uvidíme.
Po spotech BOB Martin mi fenka skolabovala během 5. minut. Pádlovala jako pekinéz a ochrnula na přední nohy- -po kapačce byla zase Ok.Frontline nám neúčinkuje-u Moravy pochytáme klíšťata i s ním.Maximálně Combo,ale i po něm se holky koušou. Jak jim něco nakapu na kožíšek,tak se koušou.Když nastříkám difusil,tak jsou jako smyslů zbavené-musí ihned pod sprchu! A S obojkama jsou spokojené-no problemo-nic se nám necuckuje.
S obojky letos ještě žádné klíště.
Se poty mám jen špatné zkušenosti. Biovetu jsem ale zatím nezkoušela. Asi záleží na co jsou "hafuše"zvyklí. Mám 3 holky. Ráda bych vyzkoušela csalibor-prý je výborný,ale neměl by se ke kočkám-takže nemůžu.
Já "lobuju" za obojky.
P.G.
Šárko, možná to vyzkouším. Začínáme být docela zoufalí.
Yvono, dnes jsem se ptala u veterináře a mají jen Frontline. On je to jen takový malý místní veterinář, takže to chápu. Bohužel jsem tyto přípravky neviděla ani na internetových stránkách, kde jinak všechny věci pro psa nakupuju. A to mají široký sortiment.
Pavlíno, jste první, kdo tady kromě mě používá obojky. Nevím, jak moc chodíte se psy do přírody a do vysoké trávy. My poměrně často, několik klíšťat jsme zachytili hned na procházce na srsti. Frontline nám účinkoval dobře, ale bohužel funguje jen měsíc. Což je docela drahá sranda. My právě máme Scalibor. Údajně si ho všichni chválí, i veterinářka dnes říkala, že je hodně spolehlivý a divila se, když jsem jí říkala, že fenka měla dnes na sobě už čtvrté klíště. Ale nejspíš jsme s "účinkem" Scaliboru jen výjimka. K těm kočkám můžu taky přispět. Myslím, že v příbalovém letáku je opravdu, že by se Scalibor neměl používat v přítomnosti koček, přesto kocoura i Scalibor máme. Fenka s kocourem nepřicházejí do úzkého kontaktu, nespí spolu apod. Takže to kocourovi nijak nevadí. Záleží, jak to máte doma vy s fenkami a kočkami.
Zuzi, ještě vypadá zajímavě a levně tohle, ale neznám nikoho, kdo to vyzkoušel. http://www.horydoly.cz/zdravi/tinktura-proti-klistatum.html
Dobrý den,
u nás vedou jednoznačně obojky, bohužel nám ale vždy jedna značka funguje pouze první rok a další rok musíme hledat nový. U Kiltixu a Scaliboru byla první rok úspěšnost téměř 100%, jestli jsem tahala jedno, dvě klíšťata ze celou sezónu? Letos zkoušíme novinku, Foresto a zatím spokojenost, klíšťata z něj padaj na zem, nepřisají se. A to z něj minulou sobotu vypadalo na podlahu rovnou 32 kousků! Asi vlítnul do nějakého jejich hnízda, nebo nevím, nikdy předtím jich z něj tolik nevypadalo.
U obojků je důležité hlídat jejich "čistotu", jejich póry, které uvolňují účinnou látku se zanášejí mastnotou a nečistotami. Je potřeba je čas od času omýt v mýdlové vodě a praštit s nimi třeba o vanu, aby došlo k opětovnému uvolnění.
Odzkoušené máme samozřejmě i pipety, největší účinnost Advantix a Duowin (na ten měl slabou alergickou reakci). A Frontline, tak u něj mi přišlo, že klíšťata spíš přitahuje, než odpuzuje :-/
Krom česneku se doporučuje podávat pangamin, pivovarské kvasnice v tabletce, jsou dobré i na srst a klíšťatům smrdí.
Krom těchto hlavních přípravků máme doma i dva spreje, jeden je na přírodní bázi, z citronely a druhý Difusil. Samotnou účinnost těchto přípravků nemohu posoudit, moc jim nevěřím, ale pokud vím, že jdeme do lesa, tak s nimi psa raději postříkám.
Přeji úspěšný boj s klíšťouny
Lucka a Enzo
Paní Bartošová, moc Vám děkuji za připomínku ohledně čištění obojku. Problém ve snížené účinnosti u nás bude asi právě v tom. Takže umyju, očistím a snad bude účinnost lepší. :-)
V posledních pár dnech jsme fence před procházkou v trávě lehce nastříkli tlapky Diffusilem pro lidi. Problém s ním neměla, i když nejlepší řešení to není, uznávám.
Já používám pouze pipety. Momentálně zmińovaý Top spot od Biovety, cena je opravdu příznivá - 60 kč,vydrží cca 2 měsíce.
Jedna fenečka po něm měla menší alergickou reakci na kůži, tak té dávám Exspot, s kterým mám taky velmi dobré zkušenosti- cena u nás je 90 Kč.
Dobré zkušenosti jsme měli i s BobMartin.
Naopak větší alerická reakce byla po Duowinu.
Frontline nám nikdy neučinkoval, je dobrý snad jen proti blechám.
Chce to zeptat se u více veterinářů, každý kupuje jiné značky a z těch dražších mají jistě vyšší marži...
S obojky nemám zkušenost, mám malé děti a bojím se toho kontaktu, navíc australanda tráví půl vycházky ve vodě, tak nevím co by obojek na to.
Zuzana: a nezapomeňte s ním švihnout třeba o vanu, aby došlo k úplnému uvolnění pórů. Ale i tak je tu možnost, že to nepomůže, u nás třeba Scalibor fungoval loni skvěle, letos vůbec :-( Difusil pro lidi - lepší než nic.
Aneta: obojky jsou obecně do vody vhodnější, než pipety. náš pes se měl narodit jako vydra, nenechá si ujít žádnou příležitost se smočit, ať už to je hnusná louže, nebo řeka a účinnost to nijak nesnižuje. Kontaktu s dětmi bych se nebála, pokud je nebudou brát do pusy. Kamarádky děti s nimi nemají žádné problémy a to jsou v kontaktu se psy dá se říci nonstop, včetně spaní v posteli. Na druhou stranu znám i dospěláky, kteří je nesnesou a naskakuje jim ošklivá vyrážka.
Nemáte niekto skúsenosť s nasledovným príveskom ? Vraj je aj na ľudí, nielen na psy a mačky...
http://www.ifauna.sk/clanky/psi/429-tic-clip-bioenergizovany-privesok-na-ochranu-pred-kliestami-a-blchami
já mám velmi dobré zkušenosti s tímhle
nádherně voní a stojí jen 149,-Kč-funguje 2 měsíce na lidi i psy.
Momentálně mají zelený,vloni měli žlutý -voněl ještě lépe
Já zkusila již vše, pipetu, obojky, všech značek.. No a boreliozu mám nyní já (žádné klíště osobně jsem neměla, jen vytahování několika z mých pejsků), takže přeju na zahradách a v lesích co nejméně infekčních potvor.
Dobrý den.
Mám nové zprávy. Obojek jsem "vyprala" v mýdlové vodě, oklepala o vanu, ale účinek je pořád stejný - žádný. Tak jsme zkusili tu tinkturu z Alpy a hřebíčků a dnes měla fenka na procházce na sobě 4 klíšťata. Možná jsem jí potřela srst málo, nevím. Potvory kousavý... Bohužel chodíme vysokou trávou a občas i lesem.
Takže kdybyste měli ještě někdo nějaký tip, sem s ním. ;-)
Paní Gabrielo, přeji brzké uzdravení. Proti borelióze bohužel není očkování, člověk musí holt s klíšťaty při vytahování manipulovat opatrně, nedotýkat se jich rukama a dezinfikovat.