Dobrý den,
mám zapeklitý dotaz ohledně očkování proti vzteklině. Příští týden jdu se svou fenečkou na výstavu - jsme přihlášení do Třídy mladých, Ramona samozřejmě veškerá očkování má, ale jelikož mám tříměsíční fenečku, kterou chci vzít s sebou jako divačku, tak řeším, jak to vše udělat s očkováním. Máme naplánované očkování na 8. dubna, ale dle předpisů musí být očkování starší 30ti dnů. Bylo mi řečeno, že se mám domluvit přímo s vetem a poprosit ho, aby uvedl dřívější datum, ale mám strach, že veterinární kontrola by mohla přijít na tento "podvod" a poslat mě s štěňátekm pryč. Myslíte, že je to vhodné, takhle riskovat? Děkuji za odpověď a krásný den.
S pozdravem
Markéta Řeháčková
Dobrý den,
určitě není vhodné, aby tak malé štěně na výstavu šlo - i třída štěňat je otevřena až od 4 měsíců právě proto, aby byla štěňátka doočkovaná a zcela imunokompetentní. Štěňata mladší 3 měsíců se proti vzteklině očkují velmi zřídka, takže Váš podvod bude velmi zjevný a správně by Vás měl veterinář při přejímce vyhodit - a kdo pak vystaví Vaší starší fenečku? A i pokud byste to "ukecala", na výstavy chodí kontrola ze státní veterinární správy, která má právo namátkově kontrolovat očkovací průkazy psů pohybujících se na výstavě - a kdyby zjistili, že jste tam neoprávněně, tak vy dostanete pokutu a vyhazov, ale postih čeká i veterináře, který Vás přes přejímku pustil!
Takže nechte štěňátko v klidu doma s někým, kdo ho bude hlídat, na socializaci na tak velké akci je dost času, až bude trochu starší...
Souhlasím s Luckou. Určitě bych tak malé štěně nebrala na takovou velkou akci už kvůli jemu samotnému a jeho zdraví, nespěchejte, vyplatí se to .-)
Já jsem tedy opačného názoru. Není lepšího místa pro socializaci štěněte než na výstavě. Pokud má alespoň dvě základní očkování, tak bych dala přednost velmi malému procentu nebezpečí před tím, že mi vyroste ze psa asociál. Právě v tomto období štěňat je "poznávání světa" a ostatních psů velmi důležité.
Předpokládám, že se chystáte na MVP v Letňanech, to je bohužel jediná výstava, kde se kontrolují očkovací průkazy při vstupu do haly. Na žádných dalších výstavách jsem nikdy jako divák se psy, ani jako vystavující, nikomu neukazovala očkovací průkaz.
Pokud si necháte napsat dřívější datum, tak jen blázen by si myslel, že veterinární kontrola bude v tom velkém davu počítat na prstou ruky stáří štěněte. Koukne na samolepku, datum a tím to končí.
Chystám se na Národní výstavu psů v Ostravě. Právě, že to beru stejně. Chci, aby se malá socializovala. Celou dobu bude stejně v boudičce, budu se ji věnovat, navíc tam budu s rodinou, takže nebude strádat. Paní chovatelka by byla také ráda, kdyby tam malou viděla. A navíc, malá bude mít hned za dva dny na to 4 měsíce, a jelikož se na výstavě od 4 měsíců vystavuje, tak tam nevidím až tak velký problém. Ale chápu, že je někdo jiného názoru.
Účast štěněte není jen o věku, ale právě také o tom odstupu od očkování! Jednak aby bylo v imunitě proti vzteklině (tvorba protilátek nějakou dobu trvá, obvykle právě 3-4 týdny) a také, aby tam nešlo TĚSNĚ PO OČKOVÁNÍ - laicky vysvětleno: imunita se bude zabývat tvorbou protilátek proti nové vakcíně a tělo je v tu dobu náchylnější k infekcím, zejména při zvýšeném strasu, jakým tak velké množství lidí, psů, hluk atd. určitě je. A už jen kumulace tolika psů na jednom místě zvyšuje infekční tlak na imunitní systém. A nedělejte si iluze - viry a bakterie se šíří i vzduchem, navíc budete muset vyndavat štěně na venčení, takže boudička ho neochrání. Nedělejte si iluze, že všichni psi na výstavě jsou 100% zdraví, pokud jde o infekční kašel nebo průjem. Riskujete, že si štěně kromě spousty "socializačních" zážitků odveze psincový kašel nebo zažívací potíže.
Naopak když argumentujete socializací - co je to za socializaci, když bude to štěně celou dobu zavřené v bedně, jak tady teď vehementně tvrdíte???
S tím klidem a zvýšenou náchylností po očkování souhlasím. Pokud ji vezmete sebou, nechejte ji naočkovat až po výstavě, tím zajistíte, že nebude její imunitní systém náchylnější. Riziko, že se tam nakazí vzteklinou se rovná přibližně 0%. Psincový kašel, zažívací/střevní problémy, blechy tam samozřejmě chytnou může, stejně tak jako kterýkoli jiný pes. Doporučuji do budoucna očkovat proti psincáku, u kavalírů by mělo být toto očkování samozřejmostí.
Taky si myslím, že k socializaci štěněte se zrovna národní výstava nehodí. Možná, kdyby to byla klubovka, ale nejlepší by bylo kavalíří setkání, nebo kvalitní cvičák. Šance, že chytne vzteklinu je sice opravdu nulová, ale podvádět se nemá.