Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o pomoc. Mám fenku z množírny u které se objevila těžká forma nemoci EFS. Do teď jsme podávali jen diazepam k uvolnění křečí, ale protože se záchvaty začaly objevovat častěji byl jí nasazen Phenaemal. Byla bych Vám vděčná kdyby jste buď sem nebo na můj email barbora.krivova@seznam.cz napsali jaké léky nebo co jiného děláte pro omezení četnosti záchvatů nebo jakékoliv jiné tipy. Klidně i anonymně. Mnohokrát děkuju za JAKÉKOLIV informace.
Nevím, jestli Vám někdo odpověl mailem, pokud ne tak ač nejsem veterinář, snad Vám to co napíšu k něčemu bude. Samozřejmě musíte vše s veterinářem (nejlépe s neurologem) konzultovat.
Diazepam je v tomto případě lékem první volby (pokud tedy máte EF opravdu diagnostikován). Neznám účinnou látku kterou obsahuje Phenaemal, takže se k tomu nemůžu vyjádřit. Pokud jsou záchvaty častější, přechází se na clonazepam (Klonopin, Rivotril) - neznám český ekvivalent. Podává se v dávkách 0.5 mg/kg.
Při podávání tohoto léku se podle studie snížila četnost záchvatů z 25-30 za týden na 1 záchvat za dva až tři měsíce.
Zároveň se velmi doporučuje snažit se vysledovat, které podněty vedou k záchvatu a následně se snažit těmto situacím předcházet. Vím, že se to snadno píše a hůře dělá, ale toto doporučení najdete téměř ve všech studiích o EF.
Četnost záchvatů je zpočátku velmi kolísavá a prognóza nejistá. V některých případech se počet záchvatů s narůstajícím věkem postupně zvyšuje, jindy se snižuje až na jeden záchvat za rok. Stále máte naději dostat se do té druhé skupiny. Chce to trpělivost. A zkuste se veterináře zeptat na ten clonazepam, možná by to bylo řešení. Pokud by tento lék neznal, je možné konzultovat s doktorem Jacquesem Penderisem email: jacques.penderis@glasgow.ac.uk - pokud by adresa nefungovala, napište mi na mail a já Vám seženu aktuální.
LK
Dobrý den, clonazepam - Rivotril je i u nás využívaný pro léčbu epilepsie a křečových stavů u lidí, a alespoň před 5 léty nebyl doplatek vysoký. U veta se asi bude platit celá položka. A tady rada i pro ostatní, pokud nevíte můžete se na doplatky podívat na stránkách MZ -
www.mzcr.cz/leky.aspx.
Dobrý den, clonazepam - Rivotril je i u nás využívaný pro léčbu epilepsie a křečových stavů u lidí, a alespoň před 5 léty nebyl doplatek vysoký. U veta se asi bude platit celá položka. A tady rada i pro ostatní, pokud nevíte můžete se na doplatky podívat na stránkách MZ -
www.mzcr.cz/leky.aspx.
Naše Sofi asi nemá tak těžkou formu,má tak 2 záchvaty měsíčně a u nás je spouští radost, případně hárání. Klasické léky zatím nepoužívám, na omezení záchvatů mám Bachovy esence, které mi namíchali přímo pro ni. Dostává je každý den. Na záchvaty jsem zvolila jinou "taktiku" situace, které je vyvolávají vyhledávám, aby se s těmi situacemi uměla lépe vyrovnávat a myslím,že mi to funguje. Uvedu příklad, miluje koupání a vždycky měla záchvat u rybníka, v potoce nebo i u kaluže, dříve jsem se těmto místům vyhýbala. Minulý rok jsem je naopak začala navštěvovat častěji a postupně se reakce zlepšovala a na podzim se koupala bez problémů. Ale jak píše pan Král, je to velmi individuální.