Cavalier King Charles Spaniel
klub Čech, Moravy a Slezska

← Zpět na seznam témat
2  |  0  Eni, 22.10.2006 @ 21:26
E5965e996452901fc4a9c126e298ec60
0

Vlastním 4měsíční RU kavalíří fenečku.Dělá mi starost její velikost a váha. Řekla bych,že mi roste přímo před očima.Setkala jsem se se 7měs.TR kavalírkou a byly bohužel stejně velké.Prosím o sdělení,zda někdo přesně neví kolik by měla fenka ve 4 měs. vážit.Z tohoto důvodu mám také starost zda ji nekrmím moc, když stravu omezím,tak mám zase obavy zda nestrádá.Podle chování je totiž nenasytná.Ze začátku jsem jí krmila 3xdenně jakoby hl.jídlo + mezitím 2 svač. Nyní již 3x denně.Samozřejmě myslím na to,že je ještě štěně,tedy že potřebuje výživné látky,vitamíny...Ale kolik přesně a jak často a jaký druh stravy??Nyní kombinuji ráno granulky,v poledne a večer vařím kuř.nebo hov.masíko + mrkvičku nebo jablko,rýži či těstoviny.Odměny piškoty,někdy sýr.Poraďte prosím co je nejvhodnější a v jakém množství.Fenka je už dost vysoká a poměrně i dlouhá.Samožřejmě vím, že je dost dáno i geneticky,ale nerada bych ji překrmovala nebo naopak krmila málo v domění,že dostává víc než by měla.Z výstav tuším,že velké feny nemají tak velké šance uspět/hlady ji ale kvůli tomu trápit nehodlám:)/.Vyčetla jsem,že dospělý kavalír má mít 5-8 kg.Zajímolo by mne, v jakém věku již dosahuje konečné váhy dospělého jedince a kdy vlastně sílí či roste nejvíce.Moc děkuji za všechny rady,připomínky i zkušenosti.

-  |  0  Marcela, 23.10.2006 @ 19:31
D914b368935a06a485908c35a12c7e32
0

Řešila jsem podobný problém i problém zcela opačný. Moje starší fenečka ( 2,5 roku ) byla velmi malá s nízkou hmotností a silným nechutenstvím. V pěti měsících vážila 4,10 kg. Mladší fenečka ( 11 měsíců )je pravý opak - žroutík k nezastavení. V pěti měsících měla hmotnost 6 kg. U obou se mi osvědčilo krmit kvalitními granulemi podle doporučeného dávkování. Kavalír je dospělý v 1,5 až 2 letech. Takže očekávám, že mladší bude ještě přibírat na váze. Ale hmotnost není nejdůležijším hlediskem k posuzování kavalíra. Znám kavalíra-psa, který je pěkně rostlý, štíhlý a pohyblivý a váží dokonce 12 kg!

7  |  0  Renata, 24.10.2006 @ 22:11
7570e9eaa9e4f7a1acd332a3fd2b2711
0

Striktně doporučuji feninu krmit kvalitními granulemi. Množství je doporučené na všech granulích, ale POZOR mám zkušenost, že všichni výrobci dávky výrazně nadsazují. Proto se orientujte podle kondice štěněte.Nekombinovat vařeným krmivem. Pejskovi tak můžete způsobit zažívací potíže. Maso ji nechte jako odměnu, pro kavalirka by měl být pamlsek velikosti nehtu u maličku.
To jestli je fenečka ,,akorát" zjistíte, když má lehce hmatná žebra a nemusíte se promačkávat skrz špíčky. Co se týká velikosti - musíte se smířit s tím, že vyroste tak jak je jí dáno. Omezovat psa ve vývinu v jídle aby měl standartní váhu a výšku je nepřijatelné(alespoň pro mne). Neomezovat, ale ani nepřekrmovat. Téměř každý zdravý pes je bezedná díra a bude Vás neustále přesvědčovat, že umírá hlady.

-  |  0  Marcela, 25.10.2006 @ 22:50
0

S doporučeným dávkováním mám stejnou zkušenost - kdykoliv ( i v minulosti u jiných plemen ) jsem psovi předložila přesně odměřenou dávku granulí, tak jak ji doporučuje výrobce, bylo granulí zbytečně moc. V současné době u svých kavalírek množství granulí o trochu snižuji, také proto že obě jsou kastrované a jejich spotřeba krmení je nižší. Kvalita granulí by by měla být určitě na prvním místě!

-  |  0  Vlaďka, 26.10.2006 @ 12:51
0

Mám 7 měsíční kavalírku. Váží 8,5 kg a vůbec není tlustá. Je dlouhá. Baští více méně 1 x denně hlavní stravu. Ráno než jdu do práce dostane sýr. Přes den nějakou tu odměnu ve formě kousku piškotku, nebo kus sušeného ucha. Krmím granulema Eukanuba nebo Purina, občas přilepším masovou konzervičkou. U kavalírů se nemůžete řídit váhou, protože mají těžké kosti a ikdyž váží víc, vypadají a jsou štíhlí.

11  |  0  Radka, 5.11.2006 @ 22:07
48927518d7d625413a80092e1aa6c3b3
0

také jsem řešila podobný problém jako vy. V květnu jsem si domů přivezla rubínového pejska. V necelých peti měsících jsem najednou zjistila, že váží šest a půl kilo. A to jsem krmila jen granulemi Purina Proplan pro štěňata malých plemen. Takže jsem se rozhodla nezvyšovat už dávku se kterou jsem krmila a od té doby dávám 100 g rozdělených do dvou dávek a něco málo pamlsků. Eda ráno i večer vymete misku :o) Má teď ve skoro 8 měsících 8,5 kilo, ale je v dobré kondici - štíhlý a veselý. Holt nebudu mít doma žádného chcípáčka a vy taky ne :o)

Pokud chcete reagovat na předcházející přispěvky, musíte se přihlásit a nebo zaregistrovat.