Dobrý den, vlastním fenku kavalíra, která je uchovněná. Rovněž jsem si založila chovatelskou stanici. Příští měsíc bychom měli mít štěňátka. Zajímala by mne problemetika daně z příjmů. Na internetu jsem se dočetla, že dle § 10 ods.1 písm.a)zákona o dani z příjmů musím příjem zdanit, přesáhne-li 20.000,-Kč(příjmy bez odečtení výdajů). V případě, že bych se chovu věnovala soustavně, jednalo by se již o podnikání, a já bych musela mít živnostenské oprávnění. Plánuji mít max. tři odchovy. Mám to jako koníček a podnikat nechci. Jedná se mi spíše o to, aby mne např. "dobrý soused či známý" nenahlásil na finanční úřad. Neboť často se za vším vidí jenom peníze a už ne to, kolik musel člověk vynaložit, aby se mu náklady alespoň z části vrátily. Je tedy pravda, co jsem se dočetla? Nevím, jak staré jsou články, co jsem na internetu našla. A zda jsou informace ještě platné. Mám tedy vyžadovat od veterináře doklady na výdaje spojené s odchovem? Ten je obvykle automaticky nevydává. A jestli jsem to pochopila správně, pokud budu mít příjem menší nebo rovno 20.000,-Kč, daňové příznání podávat nemusím? Děkuji
pokud Váš příjem z prodeje mimin-tedy z kupních smluv přesáhne 20000,- Kč musíte podat přiznání.Tedy pokud se narodí 3 mimina a prodáte po 10000,- DP podáváte,v každém případě si tedy uschovejte doklady ke krmivu,vet-lékaři,bonitaci a pod.Tyto položky se pak od příjmu odečítají-pouze však doklady z toho roku.Názory na povinnost ŽL se velmi liší.Ve vašem případě se ale jistě nejedná o více vrhů v jednom roce takže klidně přiznejte v paragrafu 10.Jinak máte pravdu dobří sousedé se najdou a nestojí to za to.
zdravím a přeji hezká mimina.Diblíková
pokud Váš příjem z prodeje mimin-tedy z kupních smluv přesáhne 20000,- Kč musíte podat přiznání.Tedy pokud se narodí 3 mimina a prodáte po 10000,- DP podáváte,v každém případě si tedy uschovejte doklady ke krmivu,vet-lékaři,bonitaci a pod.Tyto položky se pak od příjmu odečítají-pouze však doklady z toho roku.Názory na povinnost ŽL se velmi liší.Ve vašem případě se ale jistě nejedná o více vrhů v jednom roce takže klidně přiznejte v paragrafu 10.Jinak máte pravdu dobří sousedé se najdou a nestojí to za to.
Dobrý den, Jano.
Limit 20 tis. jste pochopila přesně, u vás to bude konkrétně příjem podle §10, odst. 1a) příjmy z příležitostných činností.
Doporučuji schovávat a vyžadovat všechny účty na všechny výdaje, které s chovem v roce, kdy plánujete štěňátka máte. Pokud vám je vet nevydal, můžete o ně požádat i zpětně, má je ve svém počítači, obvykle je na přání vytisknou i zpětně.
Pozor na uchovávání dokladů - zvlášť ty z termotiskáren, pokud je necháte na slunci, budou za 2 měsíce zcela nečitelné a tím i nepoužitelné pro odpočet na přiznání.
Živnostenský list si nepořizujte, je to zbytečné, zákon nic takového nevyžaduje.
Jinak se sousedy je to never ending story - nejlíp je je mezi řecí na schodech nebo na ulici informovat o tom, že příjmy za štěňátka samozřejmě daníte, i když výdaje se skoro rovnají, ono jim to pak většinou už nestojí za námahu,...
Hodně štěstí.
No,a já si myslím,že pokud sečtete vše,co jste udělali pro zdar odchovu,tak se moc do + nedostanete. Poschovávejte vše- Počínaje vydáním Kč za různé testy-MVD DNA,očí,patel,-očkování,dobré jídlo, před i po štěňátkách, veterinární ošetření/třeba při císaři/ energie,očkování,čipování..To jen ti,co o tom nic neví,mají velmi mylnou představu. Pokud ale neprodukujete štěňata do světa několikrát za rok,tak vám toho asi moc nezbude. Hodně štěstí a vzhůru do odchovu. :-)
Děkuji za odpovědi. Zařídím se podle toho. Všem přeji hodně chovatelských úspěchů.