Jako dárek jsem dostala tuto knížku a jedním dechem přečetla.Opravdu se moc povedla.Dověděla jsem se spoustu zajímavostí.Velký dík autorovi. :)
Opravdu výborná, dcera ji koupila na výstavě v Kutné Hoře a druhý den byla přečtená.
Chtěla bych si tuto knížku koupit,kde se dá sehnat??Děkuji.
Zdravím, knížku si můžete objednat přímo u autora - libor@artwork.cz je jeho e-mailová adresa.
Míša
Míšo,moc děkuji,napíšu si o ní.Iveta
Na knihu "jemný úvod do historie" se teprve chystám, takže se případně omlouvám za neznalost a hloupou poznámku: Tady na webu píšete, že kavalíři byli do české republiky přivezeni roku 1975 - je mi jasné, že je tím asi míněno - přivezen za účelem cíleného chovu, protože na mém oblíbeném hradu Bítově (okres Znojmo) je jeden vycpaný exemplář ruby kavalíra, pořízený u nás před rokem 1945. Vlastnil ho baron Haas z Bítova, jakožto velký milovník psů, jehož nejoblíbenější jedinci jsou vystavení na zmíněném hradě. Na této fotce lze vzadu vlevo zahlédnout jen hlavu onoho kavalírka.
http://www.hradbitov.cz/fotogalerie-2/interiery/?pageshowing=2
Přeji hezký večer
Pravděpodobnost, že ten pes z Bítova je opravdu kavalír, je téměř nulová. I když, kdo ví... Chov kavalírů byl v Anglii před válkou ještě v plenkách a válka tomu nepřidala, spíš naopak. Jenže za války člověk dělá věci, do kterých by se normálně nepustil, takže nějaká (ale opravdu velmi malá) pravděpodobnost, že by se sem z Anglie během války takový pes dostal tu je. Já bych byl v této věci spíše skeptický a považoval bych ho za malého španěla, v nejlepším případě ze nějaký nepovedený odchov King Charles Spaniela.
Nicméně on a ani jeho potomci (pokud vůbec nějací byli) zcela jistě nefigurují v rodokmenech Cavalier King Charles Spanielů. A to bude pro nás zřejmě nejpodstatnější.
Pokud jde o ty psy, kteří byli přivezeni v roce 1975, tak já bych spíš použil formulaci, že byli využiti v chovu. Ale přímo za tímto účelem přivezeni nebyli. Byl to jen dárek.
Ale byl to od Vás pěkný postřeh - zcela jistě to Bítovu zvedne návštěvnost (pokud jde o majitele kavalírů). A Bítovu to ze srdce přeji, za svých studentských let jsem tam byl na brigádě (tenkrát tam kastelánoval pan Kopřiva) a ten zvěřinec, který tehdy ještě nebyl veřejnosti přístupný, jsem viděl. Bohužel jsem tenkrát o kavalírech vůbec nic nevěděl, takže mi tento konkrétní pes nijak v paměti nezůstal. Jako studenta mě spíše zaujalo to, že v hradní kašně za barona Haase teklo opravdové šampaňské a pan baron mezi českými šlechtici vynikal tím, že zplodil rekordní počet levobočků. Pravda, dnes bych se zaměřil na ty kavalíry...
Určitě máte pravdu, že to nemusí být zrovna kavalír. Ale na druhou stranu, ony ty dogy, boxeři, terieři a všichni ostatní vystavení čoklíci, přestože mnozí měli průkaz původu, by v dnešní době určitě neprošli bonitací, co se týče vzhledu. Ale to ani ti kavalíři (a i jiná plemena) ze starých obrazů. A preparace a vycpání taky na kráse a dokonalosti nepřidá, zvláště když preparátor neovládá standardy vystavených plemen. :-)
Na BT Mcgoogans Munroe a TR Janet of Sunnigdale mne hlavně udivuje to, že ačkoliv od jejich přivezení do Československa v roce 1975 už letos uplyne 39 let, tak u nás stále ještě běhá několik psů majících je napsané na svém průkazu původu (prapradědeček, praprababička) …