Chystám se pro vstup do Klubu a narazila jsem na jeden rozpor mezi Zásadami chovatele a chovatelským řádem.
V zásadách chovatele stojí:
Žádná fena by neměla být nakryta tak, aby se štěňata narodila dříve než dosáhne 16 měsíců a i pak pouze v případě, že je shledána dostatečně vyspělou pro odchov štěňat.
Chovatelský řád Klubu praví : fenu je možné krýt po 18. měsíci věku.
Při předpokladu, že Chovatelský řád je v tomto směrodatný, se domnívám, jestli by zásady neměly být upraveny? A nebo prosím o vysvětlení.
Paní Radko.Kynologie a čistokrevné chovy psů jsou řízeny řády,ve kterých se trochu méně orientuje nemálo majitelů,hlavně začínajících chovatelů,tak se pokusím o objasnění od základu.Mezinárodní kynologická organizace FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE-FCI je nejvyšším orgánem .V této organizaci je zastoupena se všemi právy a povinnostmi česká kynologie: Českomoravská kynologická unie-ČMKU.Ta vydává řády podřízené řádům FCI přenesené na řády ČMKU.Chov jednotlivých plemen psů v české republice je řízen chovatelskými kluby,spadající pod ČMKU.Tyto chovatelské kluby vydávají své řády, mohou stanovit přísnější podmínky pro chovy,podle povah chovaného plemene,musí však respektovat ustanovení nadřízených orgánů a jejich vydaných řádů.Každý klub vydává své řády.U našeho plemene je stanovena chovnost u fen od 18 měsíců ,ukončena 8.roku věku,u psa od 15 měsíců na doživotí. Klub však doporučuje minimální věkovou hranici pro první využití v chovu pro psa i fenu 2,5 roku.Toto doporučení se opírá o Etický kodex a zásady chovu.Je uváděn na těchto klubových stránkách,kde si ho můžete přečíst.Tento kodex je vypracován na základě vyspělého a morálního postoje k chovatelství.
Doufám,že jsem vám odpověděla na to co vás zajímalo.
Zdavím.B.S.
Děkuji za odpově´d, ale obávám se, že jsme se nepochopily. Šlo mi o to, proč
je v Kodexu http://www.cavalierclub.cz/cs/club/kodex v části D uváděno, že žádná fena by neměla být nakryta tak, aby se jí štěnata narodila před 16. měsícem věku.
Pokud by někdo nakryl fenu dříve, porušil by Zápisný řád ČMKU a vzhledem k tomu, že Chovatelský řád Klubu povoluje první krytí dokonce až od 18. měsíce, připadá mi tento bod v Konexu zbytečný nebo nadbytečný. Pak to právě působí na zmatení nových chovatelů.
Já Vám to zkusím vysvětlit trošičku jinak.
Jsou věci, které nesmíme (nebo bychom neměli dělat) protože tím porušíme nějaké řekněme “legislativní přikázání”. V případě chovatelů z ČR stojí za tímto vším FCI, potažmo ČMKU. Co řeknou, to je zákon.
ČMKU dovoluje klubům “přitvrdit”, tedy například v tom krytí: pokud ČMKU řekne od ukončeného
14. měsíce, může klub říct, že u něj to bude od 18 měsíců, ale nemůže říct od 12 měsíců.
ČMKU stanovuje své řády pro všechna plemena. Logicky z toho vyplývá, že se jedná o nějaký průměr. Proto stanovuje tu dolní hranici.
Takže: Náš klub zastřešuje chov kavalírů. Není ale sám, v ČR máme kluby dva. Proto v kodexu uvádíme hranici, kterou když chovatel nedodrží, půjde mu po krku ČMKU a on z kola ven. A nezáleží na tom, ve kterém klubu jste. Tedy ke kodexu se můžete přihlásit, ať jste členy kteréhokoliv klubu.
Druhá hranice, je dána naším klubem a pro naše členy. Nám se zdála hranice daná ČMKU nízká. Pokud porušíte náš chovatelský řád, tak se s Vámi náš klub rozloučí. Vy ale můžete jít do druhého klubu (snad, nevím jakou hranici si stanovili oni).
A aby to nebylo tak “jednoduché” :-) tak pokud budete dobře číst, najdete také doporučení klubu. Jsou nevymahatelná, ale domníváme se, že mají svá opodstatnění a věříme, že se v průběhu let stanou standardem. No a právě v těchto doporučeních uvádíme, že do chovu by měli jít jedinci starší 30 měsíců. Důvody jsou zejména zdravotní.
Může se to zdát složité, ale řidičák také nedostanete na počkání. Na druhou stranu, po pár najetých kilometrech už mnoho věcí zvládáte zcela automaticky.
Každý klub přistupuje k chovu trošku jinak. U kavalírů máte výhodu v tom, že se můžete rozhodnout do kterého vstoupíte, podle toho který přístup Vám více vyhovuje, nebo se Vám více líbí.
Díky už to chápu.
Pane Králi, ještě jednou jsem si Vaši odpověď přečetla a nedá mi to. Napsala jsem Vám e-mail.