Dobrý den,v seznamu doporučených lékařů je MVDr. Novák z kliniky AB Vet Bohumín. Tento lékař je doporučen klubem pouze pro vyšetření patel.Na stránkách kliniky čtu, že jsou akreditovaným pracovištěm v oblasti kardiologie. Když si nechám udělat na tomto pracovišti poslechové vyšetření + Dopplera bude mi klubem uznáno?
Pokud je pan doktor členem Kardiologické sekce při ČAVLMZ tak ano. Já mám seznam členů z roku 2013 a tam není, ale od té doby se mohlo mnohé změnit...
Ověřeno, pan doktor je členem ČAVLMZ. Už jsme objednaní, děkuji
Včera jsem s mým psem podstoupila vyšetření poslech+ECHO+Doppler. Trochu jsem si s panem doktorem popovídala, ale nebojte nebudu vás už zatěžovat svými názory na poslech srdce, protože ty se nezmění.
Co mě ale velmi překvapilo, že člen Kardio. sekce ČAVLMZ může být v podstatě každý lékař který si členství zaplatí, bez ohledu na zkušenosti se srdcem. Osobně jsem si myslela, že kardiolog má stejnou váhu jako certifikovaný Ortoped nebo Ophtalmolog, ale nemá. Je to jen zaplacený papír.
...no to víme, ale podle čeho jiného chcete vybírat? Tedy lépe řečeno, podle jakého jiného klíče chcete počet doporučených kardiologů zúžit? Já jsem přístupný jakékoliv změně, jen nic "méně neobjektivního" nevidím.
Překopíruji vám co mi napsal jeden nejmenovaný lékař, který se o kardiologii zajímá více než kde jaký lékař.Nebudu ho prozatím jmenovat.
/Prof. Hangstrom, který se MVD u kavalíru zabývá dlouhodobě, skutečně propaguje poslech, jako základní skríning, to je pravda, nicméně není tak benevolentní k tomu kdo jej provádí, takže určitě by systém, tak jak funguje v CR neschválil. Problém je, že CR není autorita, která by řekla tento to umí a tento neumí, takže v podstatě umí každý, bez ohledu na realitu. Poslech má být v klidné místnosti, poslouchá se z obou stran hrudníku a v apertuře. Argumentem není že "poslouchal jsem 1000 psů tak to umím", ale poslouchal jsem 1000 psů, někdo je po mne zkontroloval poslechem a sonem, nebo minimálně jsem je po sobě zkontroloval sonem s dopplerem..../
Tím chci jen říct, že by možná bylo dobré zamyslet se nad tím, zda by se seznam lékařů tzv. kardiologů neměl zůžit na ty co dělají poslech a zároveň mají k dispozici Sono, ECHO, Dopplera. To znamená na ty co mají ordinaci dostatečně vybavenou pro kardiologii.
I když si myslím, že mezi "vybaveností ordinace" a "kvalifikací" nelze položit rovnítko, tak proč ne.
A kteří to tedy jsou? Myslím dnes. A jak budu tento seznam udržovat?
Pokud jde o tu "autoritu", tak když se touto problematikou budete zabývat trošku déle, nakonec zjistíte, že pan doktor Peter Scheer asi bude pojmu autorita v této oblasti odpovídat. Nicméně se obávám, že představa, že nějaký veterinář řekne: "tento můj kolega to umí a tento ne", je při vší úctě lehce naivní.
Nevím, proč narážíte na konkrétního lékaře když jsem vám řekla že jmenovat ho nebudu.To mi teda moc diplomatické nepříjde. Nicméně, těchto pár vět shrnuje jen to co mi bylo potvrzeno dalšími 3 kardiology.
Seznam by měl být menší a tím i přehlednější, zároveň by mohla fungovat zpětná vazba. Nejen vztah klub-chovatel, ale také klub-kardiolog.
To je ale asi na vás zkušených a ne na hloupém začínajícím chovateli jako jsem např.já, jak mi bylo několikrát naznačeno.
A jak budete tento seznam udržovat? To nevím nejsem IT
...no já nevím s kým jste konzultovala Vy, takže nemůžu do nikoho konkrétního "narážet". Nota bene k tomu co vámi kontaktovaný kardiolog napsal jsem se nijak nevyjadřoval. Takže pokud mnou jmenovaný doktor Scheer o kterém jsem psal, že je podle mého v tomto oboru u nás autoritou, je zároveň tím s kým jste konzultovala Vy a chtěla jste jeho jméno udržet v anonymitě, tak jste se toho diplomatického faux pas právě teď dopustila sama. I když si myslím, že pan doktor by se zveřejněním svých myšlenek určitě neměl problém. Ba naopak.
Jinak ano, určitě je to na těch zkušenějších, ale nejsem si jistý, jestli jsem to zrovna já - rozhodně se tak necítím. Že jste hloupá začínající chovatelka jsem nikde nenapsal. Pokud bych si o Vás myslel, že jste hloupá, tak bych se Vám nesnažil nic vysvětlovat. A že jsem se snažil a trpělivě, to snad nebudete popírat. A to že máme na některé věci různý názor, nemusí nutně znamenat, že jeden z nás je hloupý.
Pokud někteří reagují na Vaše příspěvky poněkud agresivnějším tónem, může to být tím, že nechodí pro slova daleko a s diplomacií nejsou příliš kamarádi. Ale pokud nedochází k hrubým urážkám, je dobré nebýt vztahovačný. Každý jsme přece nějaký... Na druhou stranu pochopte, když přijde někdo nový a uvede se konstatováním, že ho přemáhá pocit, že ozdravný program je jeden velký podvod a vlastně valná většina toho co klub dělá v oblasti zdraví je špatně, tak já to budu chápat za poněkud unáhlené konstatování a některé lidi to může docela namíchnout.
Jednou jsem byl Vámi upozorněn, že jsem neodpověděl na Vaši otázku. Já jsem to napravil a byl bych rád, pokud se zachováte stejně. Tedy přišla jste s návrhem které kardiology zařadit do programu klubu a já se ptám, kteří to jsou (jak na to dnes přijdu) a jak budu tento seznam udržovat aktuální. Nemyslím technicky, věřte, že to zvládnu, ale jak za rok zjistím, kdo si potřebné vybavení zakoupil a kdo třeba praxi ukončil? Kde ta data získám? Aby výbor klubu o Vašem návrhu vůbec přemýšlel, musel by právě toto vědět.
Věřte že jsem rád, že se o zdraví a ozdravném programu diskutuje a pokud někdo přijde s rozumným nápadem, budu první, kdo ho podpoří. Stejně tak jsem rád, že se začínající chovatelé starají. Nejen na Vás, ale i na ostatní (ať již se mnou souhlasí nebo ne) se těším na setkání v Praze (na titulce tohoto webu je info), nebo příští rok v Olomouci.
Do jarního setkání v Olomouci nachystám spolu s přáteli, kteří jsou stejného názoru jako já nějaký návrh ohledně vyšetření srdce.Přeji všem krásný den.