Dobrý den kavalíří chovatelé, měla bych na vás z dovolením dotaz, který mě vrtá hlavou. Chystám se krýt naší fenečku, která má nos 3,2 až 3,3 cm. Tedy dosti krátký nos. Mám si při výběru krycího psa dávat pozor na délku nosu (čenichu)? Může to mí nějaký vliv na zuby u štěňátek (správný skus)? Měla jsem zatím jen tři vrhy, ale druhá moje fenečka má naopak nos (čenich) dosti dlouhý 3,9 cm a s ní jsem neměla problém. Ráda bych zjistila nějaké zkušenosti a názory. Předem děkuji za váš čas a názor.
Zjednodušeně: rozdíl by musel být velký...
Obecně se dá říct, že když je délka nosu (tedy spíš čelistí) u jedinců v chovném páru dost rozdílná, dá se předpokládat, že štěňata budou mít rozdílné délky nosů (čelistí) a mohou se tam vyskytnout i předkusy a podkusy.
Jenže:
Nemusí to platit vždy.
Nikdo Vám nedá tabulku, ve které si najdete, že pro fenu s nosem X mm je vhodný plemeník s nosem Y - Z mm. Nevyrábíme laťky do plotu :-)
Nikdo Vám nezaručí, že pokud budou mít oba jedinci naprosto stejnou délku nosů, že štěňata budou mít nosy stejné dlouhé a nebudou mít předkus či podkus.
Teoreticky můžete možnost "úspěchu" zvětšit tím, že zapátráte v rodokmenech rodičů...