Dobrý den, rády bychom pozvaly všechny na setkání chovatelů kavalíru do Olomouce, které se koná 1.března 2015 v restauraci Na Pile - Chválkovice.
Jistě jste zaznamenali, že se zde v poslední době rozhořela diskuze, zda pouhý a pro chovatelé nepovinný poslech, je pro zjištění onemocnění mitrální chlopně kavalírů, dostačující. Rozhodly jsme se proto oslovit řadu kardiologů v ČR a poprosit je o vyjádření.
To, co jsme se dozvěděly nás šokovalo a né zrovna příjemně. Z odpovědí vyplývá, že výbory klubů se už kdysi obrátily na veterinární kardiology v ČR, aby jim pomohli vypracovat plán, jak se zaměřit na srdce u plemene KKCHŠ.
Klub již tehdy byl danými kardiology upozorněn, že poslech je u tak zatíženého plemene nedostačující a bylo navrženo sonografické vyšetření.
Zde s dovolením přikládám jednu z mnoha odpovědí na dané téma:
Dobrý den,
je velice chvályhodné, že se ve vašem klubu našel někdo, komu alespoň trochu záleží na ozdravování této závažné srdeční vady u tohoto plemene. Obávám se ale, že moje odpověď nebude vůbec jednoduchá a obávám se, že nebude ani příliš optimistická.
S kolegou Karlem Najmanem jsme před lety byli osloveni několika chovatelskými kluby s požadavkem na vytvoření návrhů ozdravných programů vrozených srdečních vad. Po mnoha jednáních došlo ve všech případech po určité době ke dvěma situacím. Buď byl pro chovatele náš návrh, který jsme považovali za minimální smysluplný, příliš nákladný (viz. např. zmiňované sonografické vyšetření), nebo chovatelem požadované vyšetření nemělo z pohledu skutečné diagnostiky smysl. Dělalo by se pouze něco jen proto, abychom všichni měli pocit, že se něco dělá (viz. auskultace u KKCHS).
A to nemluvím o případech, kdy se objeví pozitivní pes u chovatele, který zastává nějakou významnou funkci v daném klubu! Pak jsou prostě tyto výsledky zpochybněny. V lepším případě pak je ozdravný program prohlášen za zbytečný, v horším případě je veterinář prohlášen za nekompetentního. A veškerá práce pak přijde vniveč.
Omlouvám se, ale jsem od jisté doby a po jistých zkušenostech skeptik k ozdravným programům obecně. Podle mého názoru, dokud v klubech nebude jasná objektivní a respektovaná autorita, která opravdu zajistí pevná pravidla a především jejich striktní dodržování, nemá smysl se do něčeho podobného pouštět. Podotknu pouze, že takový chovatelský klub v našich podmínkách neznám. Už jen existence tzv. "trucklubů" o mnohém svědčí. Nelíbí se mi pravidla v klubu, založím si jiný.
Neznám současnou situaci ve vašem klubu, nicméně mi jistě dáte v mnohém za pravdu.
Věřte, že jsem této problematice věnoval mnoho let svého odborného života. Rád participuji na věcech, které mi přijdou smysluplné. Bohužel v tomto případě tomu tak není.
Abych alespoň odpověděl na Vaši otázku. Podle mého názoru se základní vyšetření srdce, abychom se dozvěděli opravdu základní informace o jeho zdravotním stavu, sestává ze tří vyšetření. RTG, EKG a sonografie, bez ohledu na typ onemocnění. Jakékoliv slevení z tohoto naprostého základu je jen ztráta času. To ale, podle mého názoru, nebude nikdy z finančních důvodů chovatelskou veřejností akceptováno (což chápu).
Samozřejmě jsou tady další možnosti ze strany klubů. Např. podmínka uchovnění psa(feny jen s vyšetřením od akreditovaného veterináře, platba chovatele klubu, klub by pak mohl vyplácet jednotnou sazbu veterinářům, se kterými by měl nějaký smluvní vztah, neboť ceny základního vyšetření srdce se samozřejmě velmi liší podle lokality atd.
To už je ale asi úplná fikce, to jsem se jen nechal unést.
Děkuji za důvěru a za oslovení, nicméně nepočítám, že bych se v budoucnu do podobné činnosti zapojil.
Přeji mnoho zdaru a pevné nervy.
XXX
Rádi bychom proto oslovili, co nejvíce chovatelů, kterým zdraví plemene není lhostejné a požádali je o dostavení na chovatelské setkání do Olomouce, kde se dozvědí více .
Zdravím a hlásím, že už se na vás všechny moc těším ... a protože nám všem jde o jednu společnou věc - tedy o to, aby byli naši kavalíří společníci v pohodě a aby klub kavalírů fungoval smysluplně, věřím, že to bude skvělé setkání :-)
Mějte se hezky.
Míša Čermáková
I já se těším i když po přečtení příspěvku si zas tak úplně jistá tím, že nám jde o společnou věc nejsem. Chtěla bych tomu věřit, ale za poslechnich pár měsíců mě nikdo z vedení klubu o tom nepřesvědčil. A mě se v hlavě rodí otázka: proč máme dva kluby ? Čím se odlišují? Pro mě jako majitele a budoucího chovatele kavalírů vůbec ničím podstatným.
Paní Strnadlová, využíváte diskuzního fóra našeho klubu, chystáte se na setkání chovatelů, které pořádá tentýž klub a přitom nechápete, jak se oba kluby od sebe liší? No, to o vás dost vypovídá
Určitě se přijedeme podívat a už se těšíme na setkání s našimi přáteli.
Paní Strnadlová, nevím jestli jste pochopila správně, setkání v Olomouci pořádám já po domluvě s vedením klubu. Jedná se o pravidelné setkání lidí kolem kavalírů, kteří jsou spolu rádi, není jim jedno ani zdravotní prevence kavalírů po všech stránkách a kupa dalších věcí. Není to školení jednoho lektora, natož Vaše. Nezlobte se, ale program jsem připravoval s vedením klubu na určitý časový prostor, kde se jistě najde i místo pro otázku dopera. Ale rozhodně to není místo na váš několikahodinový prostor, kde budete vy a pár lidí a dost a moralizovat ostatní. Pokud máte tu ambici vyřešit jednou provždy téma poslech versus dopler, uspořádejte podobné setkání s tímto jedním tématem, je to na několik dní určitě. Pro ostatní nenechte se otrávit a přijeďte. A jak podotýká p. Sýkorová a Čermáková je to setkání s přáteli, ne ring. A hlavně je to společenská, ne čistě klubová záležitost.
Pane Kopecký pokud to chápete takto, tak je to škoda. Nemám potřebu nikoho moralizovat a nechápu z čeho jste vydedukoval že by to měl být ring??? Nejsem žádný lektor a ani se za něho nepovažuji. Pokud to chápu dobře tak mám držet hubu a krok a bude vše v pořádku. Na jednu stranu píšete ano přijeďte a můžeme se o tom bavit a na druhou stranu píšete že vás nemám (nemáme)otravovat na dýchánku.
A paní Sýkorová představte si že i já jsem členem vašeho klubu a když jsem se rozhodovala do kterého kubu se přihlásím, žádnou zásadní odchylku jsem nenašla. Jen snad že v Praze požadují plnochrupost u psa a dvě výstavy.
Paní Sýkorová za tu pozvánku mohu Já a né paní Strnadlová, jestli to vadí tak se omlouvám.
Myslela jsem si , že hlavní bod programu bude srdce, poněvadž vždy jsem byla na tuto schůzi členy klubu odkázána . Ještě jednou se tímto vedení klubu omlouvám
Kristýna Kantorová
Paní Strnadlová a paní Kantorová, to už ale přeháníte! Nejenže rozpoutáváte a rozdmýcháváte "boje" na sociální síti, ještě máte tu drzost napadat členy i na klubovém webu. Vážně nechápu kde se bere ve vás ta drzost a jak si vůbec dovolujete takto jednat s lidmi? Kde je respekt, úcta a pokora? Ano, každý má právo na svůj názor, každý má právo se ptát a každý dobrý podnět je přínosem. U vás mě ale uráží forma, kterou své názory podsouváte ostatním. A přitom stačilo jediné - slušně se zeptat a domluvit se, ne útočit a napadat ty co s vámi z nějakého důvodu nesouhlasí.
Pro všechny můžu říct, že s oběma dámami jsme si odpoledne objasnily své postoje a už bych se k tomu nevracel, doufám, že to tak můžu napsat, i když byly použité formy, cílem je kavalír a už bych se k tomu nevracel.
Lenko, už se na paní Strnadelovou nezlob, ona to tak nemyslela. Ono opravdu není snadné umět diskutovat na úrovni. Jestli měla touhu se zviditelnit, tak to se jí povedlo dokonale, ale pokud chtěla udělat něco dobrého pro zdraví kavalírů...no, tak to se jí moc nepodařilo, protože po jejích ... hm... nestandardních prohlášeních na FB odradila i ty lidi, kteří s ní ze začátku třeba souhlasili. I naši kavalíři vědí, že s lidmi se nejlíp jedná po dobrém a že když něco chtějí, nesmí už dopředu vrčet vzteky při představě, že to nedostanou :-)Opravdu nefunguje napřed všechny urazit a pak doufat, že pochopí mojí geniální myšlenku. Nejlepší bude to, co radím vždycky - lidi, nechte toho, máme spoustu důležitějších a hlavně krásnějších věcí na práci než se zdržovat nějakým facebookovým tlacháním ... víte například, že 50.Podbrdská krajská výstava psů, kde pořádáme Memoriál Karla Melky, bude nejspíš letos pro kavalíry CACová? A že už máme na ten červnový víkend zamluvený celý autokemp Veselý Habr u Rokycan? A že se připravuje nádherná ročenka? A že ten seminář o vystavování s Frantou Šustou, co jsme rozjely s Petrou Víškovou v Praze, opravdu funguje...to je vám taková krása!!!
Tak páčko a v Brně na výstavě se na vás všechny těšánkuji :-)
Míša Čermačka
Je to smutné čtení...smutné v tom,kam se plemeno Cavalier King Charles Spaniel díky pár lidem po zdravotní stránce ubírá.Když už se člověk snažil vyšlechtit různé rasy,měl pamatovat na to,že zdraví je stejně jako v přírodě až na prvním místě.A zdravé srdce,které tluče v každém z nás,se snad díky pár lidem jako je p.Strnadlová podaří kavalírkům opravit.Třeba už pro tu radost obyčejných lidí,kteří milují hlazení svého spokojeného psa doma na klíně...
....můj spokojený se právě hladí v posteli. Vyšetřený už na kde-co a během svého (věřím, že dlouhého a spokojeného) života ještě bude.Aniž bychom s ním měli chovné plány, aniž by to bylo povinné. Pro jistotu. Na radu lidí odtud - kolem kavalírů. Není mi smutno. Je mi s nimi i s nim fajn :-)
Takže přidávám další informace k setkání. Předzačátek bude ve 13.00 hodin s tím že bude před oficiálním programem promítnut asi půlhodinový sestřih z Radíkovského setkání od Mirka Fabiánka - premiéra. Od 14.00 poběží již klasický program setkání.
Program, alespoň co já vím - Libor - Statistika věda je, má však přesné údaje, neklesejte na mysli, ona vám to vyčíslí Emotikona smile
Běla - Slovo předsedkyně klubu o věcech všedních i svátečních ve výboru i mezi členy aneb neptejte se, co může klub udělat pro vás, zeptejte se, co vy můžete udělat pro klub Emotikona smile
Míša - Úplné začátky nového majitele kavalírka - nikdo zkušený z nebe nespadl aneb všichni jsme jednou začínali a pokud zbude čas, tak oblíbené představení na téma - geny, geny, zase geny v barevných proměnách kavalírů aneb co bude mít to štěně za kožich Emotikona smile
Samozřejmě dojde i na tolik diskutovaný zdravotní program. Protože je to setkání bez příslušnosti ke klubu ČMS bude slovo Běly vedeno v rovině klubů jako takových, takže Pražáci nebojte se přijít.
O5 připomínám, za sál neplatíme, tak si objednáváme, tak přijeďte hladní a nacpěte si bříška s námi. Vaří luxusně, jídelní lístek na netu. http://www.napile.cz
Parkujeme naproti vedle parkoviště Lidlu a TS Bohemia.
Chybička v letáku se vloudila - je to neděle 1,3. Miloš
Mnohokrát děkuji všem účastníkům nedělního setkání v Olomouci. Skvěle připravené přednášky pana Krále a MVDr Weidenhofera opravdu stály za to; myslím, že nikoho nenechaly na pochybách, co je kavalírům prospěšné a čemu bychom se v chovu měli vyhnout.
Báječná atmosféra (ostatně jako vždycky), milí lidé a výborná organizace - díky Miloši, mě zase ujistila v tom, že má cenu pro majitele a chovatele kavalírů vážit i dlouhou cestu vlakem.
Tak ještě jednou moc děkuji a těším se na další setkání.
Míša Čermáková
Já se jen připojuji - díky Miloši, vše perfektně zajištěno. Díky Mirku - s projektorem je to jak pro přednášejícího, tak pro posluchače lepší. Bělo, Míšo, Lenko - je fajn, že jste přijely, už si to bez vás nedovedu představit. A díky všem, kteří přišli - bez vás by to nebylo k ničemu.
A předpokládám, že můžu za všechny poděkovat panu doktorovi. Jeho přednáška určitě stala za to.
I já děkuji všem za tohle setkání. Se skvělýma lidma je vždycky skvěle. A zas jsme o něco moudřejší, to je taky fajn. Angličtinou nevládnu a přednášky o zdraví pořádané klubem na akcích jsou doufám nejen pro mě dobrým zdrojem, jak získat informace odborníků zaměřené přímo na konkrétní plemeno. A navíc bývají doplněny o zkušenosti dlouholetých chovatelů. Očekávání mě opět nezklamalo, organizace i program byly super nachystané, děkuji a těším se na příště.
Šárka
Nejen přednáška dr. Weidenhofera stála za to. Bezesporu i rozsáhlý příspěvek Libora. Libore díky, po rameni jsem Tě už poplácala, tak teď ještě pomyslně veřejně :-)
Za mě : jsem ráda, že jsem na setkání byla a moc doufám a věřím, že příště bude účast ještě větší !
Lidi, nevím čím to, ale cítím se mezi všemi moc fajn. Díky Běle, Míše, Lence, Petře, Milošovi, Martině, Liborovi ..... no prostě všem.
Díky všem, kteří do Olomouce vážili cestu !
I já velice děkuji za nádherné setkání, vyčerpávající přednášky a prima atmosféru. Ještě jí doplním tím, co zase tak trochu umíme s manželem my, fotkama... zde je odkaz https://picasaweb.google.com/116009844767385273418/SrazKlubuKavaliruCechMoravyASlezskaVOlomouci132015?authuser=0&feat=directlink
Také se připojuji - ta cesta opravdu stála za to (i lehce nakvašené obličeje dětí, že jsme na hory přijely až za tmy) - skvělé příspěvky, skvělá atmosféra, skvělí lidé... Díky všem zúčastněným!