dobrý den, chtěla bych si pořídit štěňátko kavalirka a zde bych chtěla poprosit o doporučení nějaké chovatelské stanice.chtěla bych pejska v barvě BT. jsem z brna, tak pokud by byla nějaká i v okolí. vím,že všechny chs nejsou stejné, ostatně o tom jsem se přesvědčila i při čtení tohoto fora. děkuji předem za rady
V Brně je CHS Terako.
Dobrý de, za měsíc by se měla narodit miminka v BT a RU kožíšku v CHS Kopidlenský kavalír. A každým dnem u paní Jačkové v CHS Gardyth. Doporučuji obě CHS.☺☺
V ch. s. Z panství Lomnice (okres Brno - venkov) je volný rubínový pejsek.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, která je nejlepší chovná stanice na Ruby myšky, s největším potenciálem na výstavy a bez hokeje v genetice. Děkuji :)
Zdravím a asi Vás zklamu, ale na tenhle dotaz není možné odpovědět. Kdo by dokázal určit, po kterých rodičích se narodí ošatka plná šampiónů, tak ten by byl chovatelů král a měl zlaté i podrážky od pantoflí :-)
Žádný solidní chovatel Vám nezaručí, že právě tohle nebo tamto štěně vyroste přesně podle standardu; vždyť i po dvou šampionech se narodí nic moc štěně a naopak.
Výraz - hokej v genetice - jsem nepochopila... tím myslíte mezibarevné spojení, nebo liniovou plemenitbu nebo odchovy na nevyšetřených rodičích nebo něco jiného?
Míša Čermáková
Dobrý den, děkuji za odpověď. Měla jsem namysli, která chovatelská stanice je na výstavách opravdu top? Omlouvám se asi jsem to napsala špatně:( Potom jsem se chtěla zeptat zda je podle standardu aby se nakryla fena Ruby a pes BH? když má štěně bílou skvrnu na hlavičce tak to má na výstavách při posuzování jako vadu?
Ivano B., pokud sháníte kavalíra, protože se Vám toto plemeno líbí a chcete právě takového čtyřnohého kamaráda, jistě štěňátko brzy najdete. Sháníte-li rovnou šampiona, raději na to zapomeňte, mohla byste být zklamaná. ŠAMPIONEM SE PES NENARODÍ. Žádný solidní chovatel vám nezaručí, že zrovna z tohoto štěněte bude šampion. Ano, mohou tam být předpoklady, ale nemusí být naplněny.
A k tomu mezibarevnému spojení, ano, dělá se, není to nic výjimečného, natož zakázaného. S případnými bílými znaky se musí počítat, jsou-li malé, většinou s růstem štěněte prakticky zmizí, nebo je skryje dlouhá srst. Na výstavě může být flíček označen rozhodčím za nedostatek, nikoli za vadu. Jednomu to bude vadit a sníží známku, druhému to vadit vůbec nemusí, víte, barva, či tedy bílá šmouha v srsti ru či bt je to nejmenší, co by vadilo, důležitější je typ a velikost a pochopitelně zdraví.
Hanka odpověděla naprosto přesně, takže já bych jen dodala - barevná vada není jen bílý znak u ruby a black and tan, ale i nepravidelná maska, pihování nebo plášťové zbarvení u barev blenheim a tricolor. Začínám mít pocit, že zájemci o štěně s výstavními předpoklady malinko zapomínají na to, že barevný nedostatek není to nejhorší, co se může u kavalíra vyskytnout. Znám plno barevně dokonalých jedinců, kteří na výstavách nikdy neuspěli... někdy je to špatný skus, jindy měkký hřbet, netypická, předimenzovaná, kulovitá hlava nebo vysoko nesený ocas (přes hřbet, jako špic)a odcházejí sice s nádhernou srstí, zato s VD nebo dobrou. Další podmínkou výstavně úspěšného jedince je skvěle sebevědomá povaha. Kavalír, který se kruhem plíží jako partyzán nemá šanci na titul. I povaha se dědí a pečlivá socializace je naprosto nezbytná. Tak Vám budu držet palce, abyste našla kavalírka svých snů.
Míša Čermačka
P.S. Nejkrásnější veteránkou na Evropské výstavě v Brně se stala Biggy Bucco Casanova - http://majamaja.zonerama.com/Album/231067?secret=m9SOL8eA5M8iUqyILJ5q5ShHs, nádherná fena black and tan s velkým bílým znakem na hrudi...
Míšo, od srdce jsem se zasmála. Vaše pes se plíží kruhem jako partyzán, mě fakt pobavilo. A co když měl hafošek všechny zuby v pořádku a nějakým způsobem o jeden řezák přišel. Jak by dopadl na výstavě? Dík za odpověď.
A kruciš...řezák je blbej, protože je tak říkajíc na ráně a někteří rozhodčí plný počet řezáků považují za zásadní. Dá se to vyřešit předložením potvrzení od veterináře, že pes zub měl, ale někdo prostě na to nebere zřetel.
Určitě zuby u kavalírů neřeší Angličané. Docela jsem byla překvapená, jak špatné zuby měli mladí, třeba tříletí, psi na klubovce v Malvern, ale jednoznačně na tohle nedokážu odpovědět...
Jo, ale ve veteránech nebo ve třídě mimo konkurenci to už neva :-)
Tak se (s)mějte.
Míša Čermačka
... a ještě něco - přikládám "studijní materiál"
http://www.westminsterkennelclub.org/videos/Breed%20Judging/2015/Toy/pid:8Hl5rD9XGFHP
Prosím, všimněte si velikosti a tělesné stavby pejsků (žádné pětikilové chudinky bez kostry), krásných, plochých hlav a hlavně PŘEDVEDENÍ !!!!
Do klubových výstav v Kutné Hoře (16.+ 17.květen) a v Rokycanech (13.červen)ještě zbývá dost času, abyste každodenním krátkým tréninkem svého kavalíra také tak skvěle připravili :-)
Už se na vás těšánkuji.
Míša
Ahoj Míšo,
díky za video, které je obrazem zkázy a zmaru. Samozřejmě jsou to kavalíři, ale co ty obrovské bílé plotny? Jeden RU a žádný BT. Pokud jde o mne, je to smutný obrázek. Ještě, že jsem tam nebyl ;-) To by bylo na infarkt. Olda
Milý Oldo, jak by řekl Pavel Krenk - byl tam samý "plesnivec" a žádný pořádný kavalír :-)
Možná, že vás to, přátelé, překvapí, ale jsme země, kde je na výstavách předváděno velké procento black and tan a ruby kavalírů; to není nikde jinde k vidění... alespoň v něčem jsme první :-)))
Pa.
Míša
Díky Míšo, tak počkáme na veterány, zatím jsou mu čtyři, trubce, nevím co dělal.