Cavalier King Charles Spaniel
klub Čech, Moravy a Slezska

← Zpět na seznam témat
78  |  0  Olga Záleská, 29.1.2015 @ 08:37
55587125d8337fba37310729eecbfcd8
0

Se svolením pana Dr. Edo Stloukala vkládám sem jeho příspěvek původně publikovaný na FB.

Milí priatelia,
práve sa mi dostala do rúk kópia spravodajcu pražského klubu a so zdesením som si z sedemstranového "slova" predsedu prečítal najmä časť o zdraví cavalierov. Musel som si to prečítať opakovane, lebo toľko nezmyslov na trištvrte strany sa snáď o zdraví cavalierov ešte nikomu nepodarilo spísať.
Nechem tu polemizovať s každým riadkom toho textu - ale na druhej strane mi je jasné, že nie každý má jasno v otázkach dedičnosti ochorení a populačnej genetiky, takže textu v Zpravodaji možno aj uverí.
Nerozumiem však, ako môže periodikum chovateľského klubu vedome publikovať text, ktorý je v rozpore s výsledkami medzinárodného výskumného programu zameraného na zdravie cavalierov, či dokonca tvrdiť, že vyšetrenia sú zbytočne vyhodenými peniazmi. Autor textu dokázal, že nemá ani reálne informácie o zdravotnom stave cavalierov v Českej republike (a čo horšie, zastáva pštrosí postoj, ktorý nepovedie k zlepšeniu situácie).
Bagatelizovať vyšetrenie na EFS je neprijateľné. V Česku i na Slovensku máme prenášačov i postihnutých psov - a len ak máte vyšetreného psa alebo ak poznáte výsledky vyšetrenia jeho rodičov, môžete byť pripravení na to, čo robiť, keď príde záchvat - alebo (v lepšom prípade) si byť istí, že záchvat nepríde. Ak o EFS svojho psa neviete, v prípade záchvatu mu veterinár nepomôže, lebo to neodlíši od epilepsie a podané lieky nezaberú.
Očakával som informáciu, čo pražský klub robí na zlepšenie situácie s MVD (ochorenie srdca). Ale dozvedel som sa len to, že je lepšie nedať peniaze na DNA testy a odložiť si ich na Vetmedin. Děláte tragicky málo, pane předsedo...
Proste nie je to ani čítanie na dobrú noc...
Možno niekomu z vás napadla otázka, prečo to píšem z druhého brehu Moravy, veď čo ma je do toho, čo sa deje v Prahe - ale chovy cavalierov v Česku a na Slovensku sú natoľko prepojené, že takýto prístup je na škodu chovu na oboch brehoch Moravy...

Poznámka pod čarou: Kavalíry chováme od roku 1986. Můj muž Pražskému klubu zdarma dělal tlumočníka a vedoucího kruhu. -- Po sérii hrubých urážek jsem z Pražského klubu odešla před několika lety.

-  |  0  Hana Nováková, 29.1.2015 @ 11:41
D914b368935a06a485908c35a12c7e32
0

Ano,po přečtení stanoviska předsedy jsem byla ve stejném rozpoložení, jako Vy, Edo. Některé pasáže jsou těžko pochopitelné i po opakovaném přečtení. Nebere mi mozek, že autorem takového stanoviska může být vysokoškolsky vzdělaný člověk. Záměrně pomíjím, že navíc předseda klubu, pro mě předsedou není, nebyl v minulých volbách zvolen do výboru. Bez uzardění vzal za vděk uvolněnou seslí do výboru zvoleného p. Hradečného, který se bez váhání vzdal svého místa ve prospěch výše jmenovaného. Hned po té byl zvolen opět předsedou (tři hlasy proti byly žalostně málo).
Na druhou stranu - máme před volbami a lepší vizitku si sám sobě napsat nemohl! Věřím, že všichni členové klubu si po přečtení Zpravodaje udělají svůj úsudek a dají svou volbou jasně najevo, koho ve výboru chtějí.
Já tedy nejsem příznivce striktních nařízení zdravotních vyšetření. Zastávám názor, že za chov je zodpovědný chovatel a je tedy na mě, na jakých jedincích budu chovat, jaká budou mít vyšetření, jak zdravý a úspěšný chov budu mít. Je to moje vizitka. Klub je zde jako garant plemene a servis pro chovatele. Ovšem předpokládala bych, že vedení klubu půjde o stejnou věc jako chovatelům a bude jim nápomocno v jejich činnosti alespoň osvětou, když už samo nejde příkladem.
Mrzí mě, že se schůze nebudu moct zúčastnit, neb budeme tou dobou již po několikráté na největší klubové výstavě anglického klubu ve Warwicku. Doufám jen, že volby dopadnou dobře ve prospěch budoucnosti našich kavalírů a kingů!

9  |  0  Radka, 29.1.2015 @ 12:20
9067281e636ba679092c6794ee04e430
0

Zajímavé názory, ale vzhledem k tomu, že většina z nás asi není členem Pražského klubu a tudíž nemá přístup ke Zpravodaji, není mi úplně jasné na co pan dr. Stloukal reaguje. Dal by se zveřejnit opis? I když autorská práva.... ?!

1  |  0  Jačková Olga, 31.1.2015 @ 01:39
9608cde46aa7a4dc2cc89b97baae980c
0

Milý pane Stloukale,
i já a mnoho dalších jsme slova předsedy četli se zděšením. V tom jsme zajedno. Mohu Vás ujistit, že jsme možnost genetických testů uvítali a pilně je využíváme!Neštěstí je, že i našem klubu jsou nováčci a ti netuší, jak se věci mají a jaký potenciál se skrývá v panu předsedovi. Každopádně letošní členská schůze bude stát za to!
Za všechny rozumné členy pražského klubu

Olga Jačková

35  |  0  o.bayer, 31.1.2015 @ 10:29
C8b974ed7c2b5f31e20890e22ea9453b
0

Souhlasím s tím, že diskutovat by se mělo nad konkrétním textem. Protože kopie celého článku se již na internetu (Facebook) objevila, tak snad nevyzradím žádné tajemství, když jsem si dovolil tuto pasáž ze Zpravodaje Klubu chovatelů Kavalír a king Charles španělů Praha (číslo 1/2015, strana č. 11) doslovně přepsat a zveřejnit. Ostatně nevěřím, že by panu Ing. Stehlíkovi záleželo jen na zdraví kavalírů členů pražského klubu, ale jistě má na mysli prospěch celého plemene.

Slovo předsedy k 25. výročí založení klubu.
.......
3.1 Tzv. "ozdravné programy" a realita.
Když si promítnu celou historii "ozdravných programů" Cavalier King Charles Spaniel klubu Čech, Moravy a Slezska spíše než přínos v nich vidím vyhazování prostředků z kapes chovatelů. Jsou pokusem o nahrazení zmíněných kontrol vrhů, které tento klub zrušil, protože nebyl schopen pokrýt celou ČR sítí poradců!
Tyto programy začaly nařízenou rentgenovou diagnostikou dysplazie kyčelních kloubů. Každý veterinář vám však potvrdí, že u psů malých plemen vážících kolem 10 kg dysplazie nepředstavuje žádný problém ani ve stáří. Tato iniciativa byla proto velmi rychle "odpískána". Dalším hitem byla syringomyelie, jejíž tomografická diagnostika je ještě dražší a hůře dostupná než analýza DNA. To však nebránilo některým "hvězdám" vykřikovat u výstavního kruhu, že každý pes, který se právě podrbal za uchem určitě trpí touto neurologickou chorobou.
Nejnovější hit - testování DNA kavalírů na Episodic Falling Syndrome nebo Curly Coat/Dry Eye Syndrome, které se u nás prakticky nevyskytují, ve skutečnosti nepřináší žádné podstatné "ozdravění" chovu. Mnohem pravděpodobněji je EFS zaměňován s epilepsií, která je u nás častější. Určitý smysl tyto testy mohou mít u importů nebo krytí zahraničním psem, protože třeba ve Velké Británii, kde neexistují bonitace, ani kontroly vrhů, je při řádově větším počtu odchovů výskyt dědičných chorob všeho druhu číselně o něco vyšší. Ale když jsem měl příležitost hovořit s rozhodčími-chovateli z Velké Británie, většinou sdíleli můj názor, např. paní Lorraine Gilhespy mi potvrdila, že za 40 let chovu se s projevy těchto chorob vůbec nesetkala. Určitý přínos vidím v tom, že DNA testy generují laboratořím po celém světě značný zisk, ze kterého, jak doufám, věnují část prostředků na výzkum genetických příčin mnohem častějších a závažnějších chorob, mezi nimiž u malých plemen dominuje Mitral Valve Disease (MVD, vada srdeční chlopně). Kéž by se jim to podařilo rozluštit!
Náš klub vetoval návrh druhého klubu kavalírů, který požadoval, aby ČMKU nařídila, že všechny DNA vzorky kavalírů musí být povinně zasílány pouze jeho prostřednictvím do zahraničních laboratoří, protože v ČR údajně není žádná akreditovaná DNA laboratoř. Na neinformovanosti se snažili vydělávat. HPCH Jiřina Severová získala a poslala na ČMKU certifikáty 2 českých DNA laboratoří a tak byl tento nesmyslný požadavek zamítnut. Laboratoř Genomia nám nabídla slevu pro naše členy, kterou můžete využívat od října 2014 (mohli jsme se zaregistrovat již v květnu 2014, ale paní Špačková-Bedoui nám o této nabídce učiněné jejím prostřednictvím jaksi zapomněla dát vědět).
Aby bylo provždy jasno - náš klub není proti testům, ale nechceme je nařizovat, protože chov je u nás kontrolovaný nikoliv řízený. Je na chovateli, aby se rozhodl. Osobně si myslím, že pro zdraví psa (ve smyslu standardu) je účelnější starému psovi trpícímu MVD zaplatit tablety Vetmedinu, které mu nejen prodlouží život, ale zajistí i zlepšení jeho kvality.

Konec citace.

9  |  0  Radka, 31.1.2015 @ 11:43
9067281e636ba679092c6794ee04e430
0

Děkuji za zveřejnění. Jde hlavně o mocenský boj, bohužel :-(

147  |  0  Míša, 31.1.2015 @ 13:53
5ed1afa2cd142bee3035dead4468f157
0

http://www.cavalierclub.cz/cs/forum/topic_posts?id=1044 je odkaz na diskuzi o EF a CC na tomto fóru...než abych tu zbytečně vypisovala svoje pocity a domněnky, mohou si všichni gramotní přečíst, jak to v roce 2011 bylo.
Přeji krásný lednový den a těším se na vás v Brně.
Míša Čermačka

Pokud chcete reagovat na předcházející přispěvky, musíte se přihlásit a nebo zaregistrovat.