Cavalier King Charles Spaniel
klub Čech, Moravy a Slezska

← Zpět na seznam témat
-  |  0  jitka h., 6.3.2015 @ 09:47
D914b368935a06a485908c35a12c7e32
0

dobrý den všem, v naší rodině padlo rozhodnutí pořídit si kavalírka - po jezevčích a knírači bychom rádi něco maličko méně uštěkaného, méně norujícího, prostě pejska se sladkým pohledem, něžného. rozhodnutí KAVALÍREK prostě již padlo a teď se už jen dohadujeme o barvě. a jak tak prohledávám net a sháním veškeré dostupné informace, v jednom článku jsem narazila na povídání o souvislosti barvy a temperamentu. Rubínci jsou prý nejdivočejší a nejsvéhlavější, BT pejsci takoví "filosofové" - klidní, nejmírnější, BH pejsci nejněžnější a TR pejsci jsou prý největší závisláčci na pánečkovi. tak jsem se chtěla poptat u odborníků, co je na tom pravdy. děkuji moc jitka

-  |  0  Lenka Váchová, 6.3.2015 @ 10:00
0

Dobrý den,
nejsem žádný odborník, ale vyjádřit bych se chtěla.Co jsem měla, nebo znala jednotlivé barvy, tak s rubínem bych souhlasila, byl svéhlavička, s tou divokostí to nebylo až tak vážné. S BT barvou bych nesouhlasila. Co já znám BT kavalíry, tak jsou divocí a temperamentní, ale milí a přítulní. Bh kavalíři jsou určitě něžní a TR spíš flegmatičtí. Myslím, že nezáleží na barvě, každý kavalír má své a určitě bude těžké vybírat podle barvy

147  |  0  Míša Čermáková, 6.3.2015 @ 12:45
5ed1afa2cd142bee3035dead4468f157
0

Zdravím a také přidávám nějaká "moudra" :-)
Povaha, a to nemluvím pouze o kavalírech, je ovlivněna barvou. Samozřejmě, že je to také geneticky podmíněná vlastnost a velkou roli hraje i výchova, ale s barvou jsou opravdu spojeny některé povahové rysy.
O blenheimech se tvrdí, že jsou "nevěrní", tedy že klidně odejdou s kýmkoliv, kdo na ně promluví (popřípadě má v ruce piškot, ovšem to je pak nevěrných 90% kavalírů).Proto jsou vhodní pro velkou rodinu - budou šťastní ve společnosti kohokoliv, včetně dětí nebo seniorů.
Trikoloři jsou hodně kontaktní a někdy i dost upovídaní. Jejich výrazové prostředky jsou od broukání, fňukání, brumlání, a frkání až po štěkání, vytí a ječení hodně rozmanité. Zde je pečlivá výchova v tomto směru opravdu nezbytná.
Barva black and tan byla již od středověku u psů velmi oblíbená a takhle zbarvení jedinci byli využívaní hlavně k hlídání, protože tím, že mají "čtyři" oči (zrzavé obočí), nikdy nespí a proto jim nic neunikne. Černozlatí kavalíři jsou hodně pracovití; dokážou nosit míček nebo klacek z vody celé hodiny. Když jim práci nedá člověk, najdou si jí sami...ne vždycky je to činnost, kterou by páníček vítal.
No a moje milovaná barva ruby? Oni nejsou zlí, jen všechno strašně přehánějí. Když se mazlí, tak vám vyrazí zuby, když něco nesnáší, tak až za hrob a pro milovaného pána půjdou i do ohně. Navíc jsou hodně "čitelní", hned je na nich vidět, co si myslí a co půjdou udělat. Pro tyto vlastnosti je mám nejraději. Když se jim člověk hodně věnuje, jsou pak opravdu skvělí společníci.
Mám velkou radost, že si Jitka po jezevčících a knírači vybrala právě kavalíra a doufám, že si nikdy nebude muset říct, že udělala chybu. Přeji hodně štěstí při výběru toho nejlepšího kavalířího parťáka na světě.
Míša Čermáková

15  |  0  Jitka Kubíčková, 6.3.2015 @ 13:29
B0ce0c3cfd80b71a65bddf6f3344495f
0

Dobrý den paní Jitko, navážu na předchozí shrnutí od p. Čermákové. Má naprostou pravdu, jen dodám, že je zde ještě dědičnost. V naší rodině jsme měli již všechny barvy a tak mohu potvrdit. Sama teď potvrzuji slova chovatelky od které mám nový přírůstek trikolorní mladou fenku 8 měsíců. Prý je je jako babička a z vyprávění tomu tak opravdu je. Je to velmi sladká, broukavá holčička a zatím neuštěkaná :) Pokud budete mít čas, zajděte na některou z výstav, každý chovatel Vám rád řekne víc o svých miláčcích a sama si uděláte obrázek o pro mne úžasném plemeni Kavalír K.Ch.S.
Jitka Kubíčková

74  |  0  Lenka, 6.3.2015 @ 14:00
810f7a69f696ba447303bed23f4969b2
0

Dobrý den paní Jitko, já ještě doplním jak paní Míšu Čermákovou, tak i paní Jitku Kubíčkovou - občas se stane, že gentika si udělá své a povahy versus barvy kožíšků náležitě zamíchá. Proto máme doma BH, který svou ukecaností strčí celou smečku do kapsy, BT, který by udělal i kotrmelec, jen aby se mi zavděčil, RU, který je tak hodný a mazlivý jako žádný jiný z našich psů a i hlídačku blenheimku, která je schopná vyštěkat i psy v televizi, za to rozvážných TR máme doma hned několik... Gratuluji k Vaší volbě kavalíra, sama poznáte jak úžasné je to plemeno a už teď vím, že když si svého kamaráda vyberete srdcem, bez ohledu na barvu, bude to ta nejlepší volba :-) Přeji hodně štěstí. Lenka

45  |  0  Běla Sochorová, 6.3.2015 @ 15:35
75ad45d46e3d097a3377e7e9f168bfec
0

Zdravím přátelé,taky jsem něco přidala k zamyšlení k tématu Barvy a povahy. Pejsky které chováme jsou barevně ustálené generacemi a jen velmi vyjímečně se objeví odchylka v barevnosti.S povahovými vlastnostmi je to trochu komplikovanější ve spojitosti s barevnými rázy,V kůži a srsti se nachází pigment-Melanin.Čím vyšší množství Melaninu je přítomno v pigmentových buňkách,tím tmavší je barva kůže,chlupů a očí,to co píši víme všichni.Melanin je jediný typ barviva nacházející se v těchto buňkách a může mít několik různých forem,množství a odstínů,Vyskytuje se od ryšavé,pískové,plavé,také černé jako uhel a vytvářejí různé typy či koncentrace melaninu a vytváří kombinace barev.Žvláštní forma melaninu se totiž vyskytuje i v mozku a ovlivňuje jeho chování.Jak výrazně ovlivňuje jeho chování ve vztahu k barvě kůže a srsti je otázkou působení dalších vlivů jako získané vlastnosti zděděné po rodičích,odchov,zacházení atd.Já sama se vyvarovávám jednoznačnému zaškatulkování jednotlivých barev ve spojení s chováním.Neodsuzuji ani názory jiných,jen bych se bránila vyhraněnému tvrzení.
Mějte se krásně.
Běla

35  |  0  Miloš, 6.3.2015 @ 17:29
Eedf4221595da2bae0cd1a27a27532af
0

Já osobně si myslím, že u kavalíra je barva to poslední. Jsou to velmi kontaktní pejsci a rádi si své páníčky vyberou. U nich je to taková ta láska na první pohled, je hodně lidí, co si jelo pro nějakou barvu kavalíra a odjelo s úplně jinou. Jak tu zaznělo, zajet se podívat na výstavu nebo sed domluvit na nezávazné návštěvě u některého z chovatelů. Většinou platí, že si musí sednout noví páníčci, štěndo a chovatel(ka). Asi budete podrobeni velmi náročnému výslechu, ale to je jen dobře, je vidět, že chovatelé zodpovědně hledají a prověřují nové majitele. Držím palce ať si dobře vyberete. Miloš

-  |  0  Nelka, 7.3.2015 @ 22:10
0

Trikoloři jsou hodně kontaktní a někdy i dost upovídaní. Jejich výrazové prostředky jsou od broukání, fňukání, brumlání, a frkání až po štěkání, vytí a ječení hodně rozmanité.
Rozhodne nesúhlasím. Mali sme viacero trikolorov, ani jeden nebol uštekaný, ani sa nijako hlasovo neprejavovali.... Možno neboli typickí, ale boli veľmi tichí a mazliví.

1  |  0  jitka h., 14.3.2015 @ 17:52
0972824689029d79f87f7233ba90daa2
0

dobrý den, děkuji všem za krásná a zajímavá povídání a informace. Ono to stejně nakonec dopadne tak, že barva rozhodující nebude. Hlavní bude, aby byl pejsek zdravý a u nás spokojený a šťastný. Ještě jednou všem mnohokrát děkuji jitka

Pokud chcete reagovat na předcházející přispěvky, musíte se přihlásit a nebo zaregistrovat.