dobrý den všem, v naší rodině padlo rozhodnutí pořídit si kavalírka - po jezevčích a knírači bychom rádi něco maličko méně uštěkaného, méně norujícího, prostě pejska se sladkým pohledem, něžného. rozhodnutí KAVALÍREK prostě již padlo a teď se už jen dohadujeme o barvě. a jak tak prohledávám net a sháním veškeré dostupné informace, v jednom článku jsem narazila na povídání o souvislosti barvy a temperamentu. Rubínci jsou prý nejdivočejší a nejsvéhlavější, BT pejsci takoví "filosofové" - klidní, nejmírnější, BH pejsci nejněžnější a TR pejsci jsou prý největší závisláčci na pánečkovi. tak jsem se chtěla poptat u odborníků, co je na tom pravdy. děkuji moc jitka
Dobrý den,
nejsem žádný odborník, ale vyjádřit bych se chtěla.Co jsem měla, nebo znala jednotlivé barvy, tak s rubínem bych souhlasila, byl svéhlavička, s tou divokostí to nebylo až tak vážné. S BT barvou bych nesouhlasila. Co já znám BT kavalíry, tak jsou divocí a temperamentní, ale milí a přítulní. Bh kavalíři jsou určitě něžní a TR spíš flegmatičtí. Myslím, že nezáleží na barvě, každý kavalír má své a určitě bude těžké vybírat podle barvy
Zdravím a také přidávám nějaká "moudra" :-)
Povaha, a to nemluvím pouze o kavalírech, je ovlivněna barvou. Samozřejmě, že je to také geneticky podmíněná vlastnost a velkou roli hraje i výchova, ale s barvou jsou opravdu spojeny některé povahové rysy.
O blenheimech se tvrdí, že jsou "nevěrní", tedy že klidně odejdou s kýmkoliv, kdo na ně promluví (popřípadě má v ruce piškot, ovšem to je pak nevěrných 90% kavalírů).Proto jsou vhodní pro velkou rodinu - budou šťastní ve společnosti kohokoliv, včetně dětí nebo seniorů.
Trikoloři jsou hodně kontaktní a někdy i dost upovídaní. Jejich výrazové prostředky jsou od broukání, fňukání, brumlání, a frkání až po štěkání, vytí a ječení hodně rozmanité. Zde je pečlivá výchova v tomto směru opravdu nezbytná.
Barva black and tan byla již od středověku u psů velmi oblíbená a takhle zbarvení jedinci byli využívaní hlavně k hlídání, protože tím, že mají "čtyři" oči (zrzavé obočí), nikdy nespí a proto jim nic neunikne. Černozlatí kavalíři jsou hodně pracovití; dokážou nosit míček nebo klacek z vody celé hodiny. Když jim práci nedá člověk, najdou si jí sami...ne vždycky je to činnost, kterou by páníček vítal.
No a moje milovaná barva ruby? Oni nejsou zlí, jen všechno strašně přehánějí. Když se mazlí, tak vám vyrazí zuby, když něco nesnáší, tak až za hrob a pro milovaného pána půjdou i do ohně. Navíc jsou hodně "čitelní", hned je na nich vidět, co si myslí a co půjdou udělat. Pro tyto vlastnosti je mám nejraději. Když se jim člověk hodně věnuje, jsou pak opravdu skvělí společníci.
Mám velkou radost, že si Jitka po jezevčících a knírači vybrala právě kavalíra a doufám, že si nikdy nebude muset říct, že udělala chybu. Přeji hodně štěstí při výběru toho nejlepšího kavalířího parťáka na světě.
Míša Čermáková
Dobrý den paní Jitko, navážu na předchozí shrnutí od p. Čermákové. Má naprostou pravdu, jen dodám, že je zde ještě dědičnost. V naší rodině jsme měli již všechny barvy a tak mohu potvrdit. Sama teď potvrzuji slova chovatelky od které mám nový přírůstek trikolorní mladou fenku 8 měsíců. Prý je je jako babička a z vyprávění tomu tak opravdu je. Je to velmi sladká, broukavá holčička a zatím neuštěkaná :) Pokud budete mít čas, zajděte na některou z výstav, každý chovatel Vám rád řekne víc o svých miláčcích a sama si uděláte obrázek o pro mne úžasném plemeni Kavalír K.Ch.S.
Jitka Kubíčková
Dobrý den paní Jitko, já ještě doplním jak paní Míšu Čermákovou, tak i paní Jitku Kubíčkovou - občas se stane, že gentika si udělá své a povahy versus barvy kožíšků náležitě zamíchá. Proto máme doma BH, který svou ukecaností strčí celou smečku do kapsy, BT, který by udělal i kotrmelec, jen aby se mi zavděčil, RU, který je tak hodný a mazlivý jako žádný jiný z našich psů a i hlídačku blenheimku, která je schopná vyštěkat i psy v televizi, za to rozvážných TR máme doma hned několik... Gratuluji k Vaší volbě kavalíra, sama poznáte jak úžasné je to plemeno a už teď vím, že když si svého kamaráda vyberete srdcem, bez ohledu na barvu, bude to ta nejlepší volba :-) Přeji hodně štěstí. Lenka
Zdravím přátelé,taky jsem něco přidala k zamyšlení k tématu Barvy a povahy. Pejsky které chováme jsou barevně ustálené generacemi a jen velmi vyjímečně se objeví odchylka v barevnosti.S povahovými vlastnostmi je to trochu komplikovanější ve spojitosti s barevnými rázy,V kůži a srsti se nachází pigment-Melanin.Čím vyšší množství Melaninu je přítomno v pigmentových buňkách,tím tmavší je barva kůže,chlupů a očí,to co píši víme všichni.Melanin je jediný typ barviva nacházející se v těchto buňkách a může mít několik různých forem,množství a odstínů,Vyskytuje se od ryšavé,pískové,plavé,také černé jako uhel a vytvářejí různé typy či koncentrace melaninu a vytváří kombinace barev.Žvláštní forma melaninu se totiž vyskytuje i v mozku a ovlivňuje jeho chování.Jak výrazně ovlivňuje jeho chování ve vztahu k barvě kůže a srsti je otázkou působení dalších vlivů jako získané vlastnosti zděděné po rodičích,odchov,zacházení atd.Já sama se vyvarovávám jednoznačnému zaškatulkování jednotlivých barev ve spojení s chováním.Neodsuzuji ani názory jiných,jen bych se bránila vyhraněnému tvrzení.
Mějte se krásně.
Běla
Já osobně si myslím, že u kavalíra je barva to poslední. Jsou to velmi kontaktní pejsci a rádi si své páníčky vyberou. U nich je to taková ta láska na první pohled, je hodně lidí, co si jelo pro nějakou barvu kavalíra a odjelo s úplně jinou. Jak tu zaznělo, zajet se podívat na výstavu nebo sed domluvit na nezávazné návštěvě u některého z chovatelů. Většinou platí, že si musí sednout noví páníčci, štěndo a chovatel(ka). Asi budete podrobeni velmi náročnému výslechu, ale to je jen dobře, je vidět, že chovatelé zodpovědně hledají a prověřují nové majitele. Držím palce ať si dobře vyberete. Miloš
Trikoloři jsou hodně kontaktní a někdy i dost upovídaní. Jejich výrazové prostředky jsou od broukání, fňukání, brumlání, a frkání až po štěkání, vytí a ječení hodně rozmanité.
Rozhodne nesúhlasím. Mali sme viacero trikolorov, ani jeden nebol uštekaný, ani sa nijako hlasovo neprejavovali.... Možno neboli typickí, ale boli veľmi tichí a mazliví.
dobrý den, děkuji všem za krásná a zajímavá povídání a informace. Ono to stejně nakonec dopadne tak, že barva rozhodující nebude. Hlavní bude, aby byl pejsek zdravý a u nás spokojený a šťastný. Ještě jednou všem mnohokrát děkuji jitka