Cavalier King Charles Spaniel
klub Čech, Moravy a Slezska

← Zpět na seznam témat
15  |  1  Petra Diasová, 16.3.2015 @ 11:43
A04a6d4ba8d64f4b470da4decb8c8229
0

Dobrý den,

chci se zeptat, jestli je už po čtvrtém roce fenky nevhodné poprvé krýt? Nebo do kdy je to pro ni bezpečné?

Mám dvě opice v létě čtyřleté, od jedné bychom jednou štěňata chtěli, ale zatím to z důvodu naší vytíženosti není vhodné. Samozřejmě nechceme za každou cenu štěňata, pokud to pro moje holky nebude bezpečné určitě od toho upustím.

Děkuji za odpověď

147  |  70  Michaela Čermáková, 16.3.2015 @ 16:27
5ed1afa2cd142bee3035dead4468f157
2

Zdravím a chválím Vás za tak odpovědný přístup. Je příjemné, že si uvědomujete, kolik času vaší rodině zabere odchovat, tedy správně odchovat a hlavně dobře socializovat, vrh kavalírků. Věk čtyři roky není pro první krytí žádná tragédie, pokud je fenka zdravá a v dobré fyzické kondici, klidně štěňata může mít. Nezapomeňte před krytím zkontrolovat očkovací průkaz, jestli jste nezmeškali nějaké očkování, preventivně jí odčervit a nechat jí vyšetřit srdce, oči, pately ... tedy známou kavalíří "trojkombinaci".

Držím palce, aby se narodila zdravá a hlavně naprosto úžasná štěňátka :-)

Míša Čermáková

15  |  1  Petra Diasová, 16.3.2015 @ 17:11
0

Děkuji za odpověď,
do jakého věku je teda teoreticky možné ty první štěňata zvažovat? Letos to právě asi na štěňata nevidím

147  |  70  Michaela Čermáková, 18.3.2015 @ 12:50
5ed1afa2cd142bee3035dead4468f157
0

Ani v pěti ještě není pozdě, ale i když Vaše fenka nebude mít štěňata vůbec, nic se neděje. Tvrzení, že je jeden "zdravotní" vrh pro fenu nutný, je nesmysl - zánět dělohy, kvůli kterému mnoho lidí kavalírky kryje, mohou dostat všechny feny bez ohledu na to, jestli měly nebo neměly štěňata.

15  |  1  Petra Diasová, 18.3.2015 @ 21:13
0

Nebojte, tenhle blud nepodporuju:)

15  |  1  Petra Diasová, 21.4.2016 @ 12:35
0

Tak obnovuji téma:)

Fenka by měla na konci léta hárat a to ji bude čerstvých pět let. Kryl někdo v tomto věku fenu poprvé? Jaký je Váš názor?

Fenka je docela v kondici, zdravá, vloni vyšetřená na základní tři choroby

Děkuji

53  |  74  Libor Král, 21.4.2016 @ 16:55
260f9576073dda1080ab410efed0b3de
1

Víte, těžko Vám tady někdo napíše „Jasně, běžte do toho", nebo „Proboha ne, to už je pozdě". Dle mého názoru se již začínáte pohybovat na hraně. Pokud by fena po tom krytí nezabřezla, čekat na další hárání, to už by mohlo byt asi dost pozdě. Ale možné je samozřejmě vše.

Kdo kdy poprvé kryl - no například u nás bylo feně téměř čtyři a půl roku, ale podle toho se těžko můžete řídit. Záleží na kondici feny a já si myslím, že by bylo dobré se poptat u veterináře, jak on to vidí a jak se mu fena zdá. A pokud je ve Vašem okolí zkušenější chovatel, který Vaše feny zná…

Takhle „na dálku" se v tomto případě těžko radí.

Pokud se rozhodnete pro krytí, nechal bych letos ještě poslechnout srdce a jak jsem se na ty vaše feny díval, tak nemají vyšetření na EF/CC.

Úplně obecně se dá říct, že čím později bude fena poprvé rodit, tím víc „ztuha" to půjde. Je to jako u lidí, ale i u nás existují výjimky, že?

Konečné rozhodnutí a také následná zodpovědnost bude jen a jen na Vás, ať už Vám tady napíšeme cokoliv.

A asi nejde jen o fenu. Otázek je víc. Budete mít tento rok čas (jak jste psala loni, z důvodu Vaší vytíženosti se Vám to vhodné nezdálo). A snad ta nejdůležitější - proč chcete odchovat štěňata.

Sečteno a podtrženo: Jestli Vám dá veterinář zelenou, bude to první a zároveň zřejmě poslední pokus. Tak zvažte, jestli Vám to opravdu stojí za to.

Přeji Vám ať se rozhodnete správně jak s ohledem na fenu tak i na Vás.

15  |  1  Petra Diasová, 22.4.2016 @ 10:34
0

Díky za odpověď

štěňata chceme, protože má fenka úžasnou povahu a myslím, že je škoda ji nepředat dále (a samozřejmě bych lhala, kdybych neřekla, že je to taky trochu pro nás, že chceme jednoho jejího malého potomka). Časově už to mám zajištěné, finanční rezerva taky je. K veterináři pojedeme během několika týdnů, takže se poradím i tam.

Pokud by krytí nevyšlo, určitě bych už asi na jaro nečekala.

Je pro mě zásadní neohrozit fenu, pokud by ji to mělo ublížit tak radši ty prcky oželím, proto jsem přišla na poradu mezi zkušené chovatele.

Pokud chcete reagovat na předcházející přispěvky, musíte se přihlásit a nebo zaregistrovat.