Před cca 1/2 rokem jsem se na tomto fóru ptala od kterých lékařů mi bude uznáno vyšetření srdce. Bylo mi odpovězeno že lékař musí být členem kardiologické sekce ČAVLMZ. Jelikož seznam je již několik let neaktualizovaný vznesla jsem dotaz přímo na Českou asociaci veterinárních lékařů, kde mi bylo řečeno toto: Vzhledem k tomu, že Kardiologická sekce již několik let nefunguje, není tedy nikdo kdo by dělal jakékoliv aktualizace nebo vyvíjel jakoukoli další činnost Kardiologické sekce.
Čím se tedy řídí výběr kardiologů? Kdo určil MVDr.Rochovou za kardiologa?
1. Posledním vydaným seznamem Kardiologické sekce a rozhodnutím výboru klubu.
2. Výbor klubu
Ptáte se pořád na totéž, na toto jsme ve fóru již odpovídali.
Pokud máte nějaký problém s paní doktorkou Rochovou, kontakt na ni najdete zde: www.veterinajin.cz
Pokud máte problém s ozdravným programem, měla jste příležitost si to vyříkat z očí do očí na setkání v Olomouci. Že nejen Vy, ale ani nikdo jiný z oponentů tuto příležitost nevyužil, není problém klubu. Za klub byli přítomni 3 zástupci z výboru (předsedkyně, místopředsedkyně a bonitační referentka). Dále byl přítomen kardiolog a nakonec i já. Byli jsme připraveni diskutovat a odpovídat na dotazy.
V předchozí diskuzi, kterou si může kdokoliv přečíst, jsem doufám prokázal, že trpělivost mám. Ale tady už postrádám smysl jakéhokoliv pokračování. Pokud Vám na tomto tématu opravdu tak záleží, budete mít možnost na podzimní členské schůzi, nebo na setkání chovatelů.
Přeji pěkný den.
V posledním aktuálním seznamu kardiologické sekce ČAVLMZ bohužel paní doktorka není, takže kardiologa z ní udělal klub pokud to dobře chápu? Ale jak píšete postrádá to smysl, pro vás diskuze se mnou a pro mě ozdravný program.
Pěkný den i Vám pane Král
Paní Strnadlová, kardiologa z veterináře nedělá zaplacený členský příspěvek v kardiologické sekci ČAVLMZ, ale jeho osobní zájem o kardio problematiku, její soustavné studium, sledování výzkumů a informací ze zahraničí a především praxe a zase praxe. To platí obecně a u poslechového vyšetření zvlášť.
Paní doktorka Rochová splňuje všechny tyto požadavky, a pokud jde o praxi, tak si myslím, že slyší nejvíc kavalířích srdcí ze všech veterinářů v ČR - spočítala jsem jen vyšetření publikovaná v naší databázi za roky 2013-2015, tj. dva a čtvrt roku a jen za tuto dobu poslouchala 319 kavalírů.
Jestliže máte jakékoli konkrétní návrhy pokud jde o úpravu ozdravného programu, včetně provedení v praxi, dopadů na genetickou diverzitu chovu, dostupnosti pro chovatele a majitele kavalírů a zejména vlivu na ozdravění chovu našeho plemene - prostě celkové a komplexní zvážení navrhovaných změn, velmi rádi je s vámi ve výbor klubu i na setkání, která pořádáme, prodiskutujeme. Můžete je samozřejmě poslat i písemně, mailem, ... Návrhům ani diskusi jsme se nikdy nebránili, ale nemá smysl "házet" jednotlivá témata z ozdravného programu tady do fóra nebo na FB, vytrhávat je z kontextu, osočovat klub, veterináře,... tím se nikam neposuneme.
Podívejte se po jiných klubech, jestli mají podobný ozdravný program, databázi tisíců vyšetření, které dávají veřejně k dispozici, pořádají přednášky pro své členy (my i pro nečleny) a zprostředkovávají informace ze zahraničí.
Při sestavování ozdravného programu jsem vycházeli ze zahraničních zkušeností, zejména ze zkušeností klubů v UK. Velmi bych si přála, aby si jej všichni zájemci o plemeno přečetli a řídili se jeho pravidly při výběru štěněte - rodiče starší 2,5 roku bez nálezu na srdci, prarodiče starší 5 let bez nálezu na srdci. Stačí se podívat do rodokmenů a zjistíte, jak málo bylo a mnohdy i nyní je toto pravidlo respektováno (i když poslední roky se situace zlepšuje).
Děkuji paní Kovalčíková, co se týče členství ČAVLMZ mám stejný názor, pro mě je to také pouze papír který nic neznačí. Bohužel si to protiřečí s tím co mi bylo řečeno před 1/2 rokem panem Králem, tam bylo na členství ČAVLMZ poukázáno jako na důležitou informaci k uznání vyšetření srdce.
Jediné co mě mrzí, že když píšete zahraničí myslíte stále a jen UK. Naši kardiologové (kardiologické špičky) by dokázali navrhnou program, ale musel by s nimi klub chtít komunikovat, což se bohužel neděje. Nejde přece o nějaké zničení chovu jak je to stále chápáno. Např. v Rakousku,Německu, Švédsku, Dánsku ... je spousta zajímavých poznatků ohledně ozdravného programu, ze kterých by se dalo čerpat.
Kláro, jsem člověk, který nerad mrhá svou energií na nesmyslné diskuze a nevyjadřuje se k tématům, o kterých moc neví. Pročetla jsem za posledních pár měsíců nespočet Tvých a podobných vyjádření a po pravdě mě udivuje trpělivost představitelů tohoto klubu stále odpovídat. Tvé jednání mi přijde jakože každá snaha nechť je po zásluze potrestána. Protože jak si jinak vysvětlit, že jsou stále dotazovaní jen predstavitelé tohoto klubu? Jaká jsou vyjádření druhého klubu?
O co jde? O zavedení povinného doplerovského vyšetření? Každý veterinář ( i ti "kluboví") říkají, že jen poslech není dostačující vyštetření srdce jedince a patří k tomu samozrejmě i sono, doppler a rtg, ekg), ale to bys slyšela, kdybys na přednášku šla. Jenže klubu jde o zdraví plemene jako takového, nejen jedince - to je odpovědnost každého majitele a příslušného veterináře. A protože doposud dédičnost MVD, tak často vídané právě u kavalírů, nebyla nijak prokázána třeba DNA testy jako je to u FF/CC, není tak jednoduché se v této oblasti pohybovat a ovlivňovat chovatele. Se zavedením dopplera, který je podstatně dražší, by mohlo docházet k situacím, že někteří chovatelé přestanou chodit ina ten "blbý" poslech, kterého výsledky klub eviduje, dělá statistiky a podporuje chovatele i finačním zvýhodňováním. Doporučení klubu, aby chovný pár byl aespoň 2,5 roků starý nebo jeho rodiče poslechově čistí min jestě v5 letech myslim není špatné. z hlediska dědičnosti srdčního onemocnění je mnohem cennější zdraví předků chovného páru než vysetření jic samotných.
Tak jako mnozí chovatelé nejsem proti dalším vyšetřenim srdce, ale nechme to na zodpovědnosti každého z nás a neschovávejme se za klub nebo nějaké nařízení. Také mám svou zkušenost s kardiakem kavalírem v rodině a ač to nebyl chovný pes, ale sportovec, vyšetřovali jsme jeho srdce od mládí nejen poslechem a myslím, že jsme nic nezanedbali, tak jako se o to snaží mnoho dalších majitelů kavalírů. Ve většině případů jsou to členové rodin a je jim věnovaná stejná péče jako třeba našim détem. Majitelé kavalírů jsou také jako oni lidé v drtivé většině přátelští a dobrosrdeční a doufejme, že to tak i zůstane
Paní Strnadelová,určitě jste si pejska pečlivě vybírala,pokud mi je známo ,máte kavalírka z polského odchovu,jak to máte s vyšetřením předků v Polsku.?
Paní Točíková, díky za připomínku, pokud je známo, tak Orest Love Me (nar.15.10.2013) paní Strnadlové je po předcích Lambert Love Me (nar.24.3.2012) a Jasmine Love Me (nar.15.1.2012), tudíž tatínkovi bylo v době krytí 1.7 roku a mamině 1,9roku, což absolutně odporuje doporučení tohoto klubu a to krytí psem starším jak 2,5 let :-( Prarodiče : Strawberry GF narozen 3.2.2009 a Crazy Dream LM narozena 19.10.2009 mají vyšetření srdce, pately a DNA testy na EFS/CC, u vyšetření srdce - je dělané pouze poslechem které je pro paní Strnadlovou a pár dalších "zatracovanou a zastaralou" metodou. Navíc ani byť vyšetření prarodiče nejsou starší 5-ti let, což také doporučuje tento klub. Možná by stálo za to zamést si před vlastním prahem, než začnu osočovat a napadat ostatní.... a budu se bohužel opakovat, ale pokud mám nějaké nápady a připomínky k ledasčemu, není nic jednoduššího než přijít na jakékoliv setkání či schůzi klubu a tam je přednést a né "řezat" okolo sebe na veřejné síti nebo na stránkách klubu, to stejně k ničemu nepovede.... Přeji hezký večer vám všem....
Jak psala už Šárka Křesťanová, v Olomouci se téma probíralo a to včetně toho, proč pro klub vyšetřují právě ti kardiologové, proč klub podporuje pravidelné poslechy, jak je to dopplerem (a nejen jím, není to zdaleka jediná metoda vyšetření) atp. Byli přítomní nejen zástupci klubu, ale i jeden z kardiologů, veškeré příspěvky byly velmi dobře připravené a přitom stravitelné i pro mne, "začátečníka". Škoda, že jste nedorazila. Sama pro sebe jsem si to shrnula, můžete nahlédnout - http://figaroalfi.blogspot.cz/ - ale asi by nejlepší bylo někdy příště na setkání dorazit :-)