Cavalier King Charles Spaniel
klub Čech, Moravy a Slezska

← Zpět na seznam témat
26  |  -87  Dana Vykoukalová, 15.1.2016 @ 14:37
988cce4899eeefae266315fc8091d1fc
-18

15.1.2016

Vážení přátelé,

Odvolávám se proti kárnému opatření, které ustanovil výbor CKCHS klubu Čech, Moravy a Slezska, pro moji CHS Charmander (kvůli hrubému porušení CHŘ pozastavení činnosti na jeden rok).

Nejsem si vědoma ničeho, čím bych porušila ať už CHŘ ČMKU nebo CHŘ našeho klubu. Kavalíry odchovávám pod tímto klubem 15 let, nikdy se mnou nebyl žádný problém. Jsem zodpovědný chovatel, který má během roku cca 4 vrhy. Během celé mé činnosti jsem nedostala žádné kárné opatření, ani napomenutí nebo důtku.

Celá kauza vznikla na sociální síti, poté na fórum našeho klubu, kdy jedna ze zvědavých členek počítala vrhy mým fenám a napadla mě z nedodržování řádů. Místo zastání ze strany výboru klubu jsem se dočkala kárného opatření a byla jsem nazvána tyranem, a člověkem, který nedodržuje zásady dobrých chovatelských mravů.

Jak je správně uvedeno v dopise výboru klubu, který jsem obdržela, loni měly moje dvě feny vrhy štěňat. Isabela Foon Charmander 6.4.2015 a fena Olivie Foon Charmander 10.5.2015. Na podzim jsem si požádala KPCH o vydání krycích listů na výše zmíněné feny. Mé žádosti bylo obratem vyhověno. Feny se v hárání srovnaly a já se je rozhodla obě dvě nakrýt. Fenu Isabelu jsem kryla 3.11.2015 a porodila 1.1.2016, fenu Olivii jsem kryla 5.11.2015 a porodila 2.1.2016. V CHŘ je jasně napsáno, že fena smí odchovat jeden vrh štěňat za kalendářní rok. Tato podmínka byla splněna.

Jediné, čeho jsem se dopustila a svého skutku lituji, je, že jsem poslala krycí listy obou fen zároveň až s hlášením vrhů. (Loni na podzim mi totiž jiná fena porodila vrh mrtvých štěňat a já měla obrovský strach, že se to bude opakovat a nechtěla jsem zasílat jakékoli dokumenty dopředu. Netušila jsem, jak obrovské následky může tato „administrativní" chyba vyvolat). Na základě tohoto faktu mě chce klub potrestat pozastavením činnosti na jeden rok. Tento trest považuji za neadekvátní, k žádnému hrubému porušení řádů z mé strany nedošlo.

Výbor klubu mě lživě nařkl a podezírá mě, že jsem zfalšovala data narození štěňat. Nevím, jaký k tomu má důvod. Má štěňata se narodila v dny, které uvádím. Komu porodí fena 1.1. je zákonitě podvodník? Nebo jsem k porodu měla pozvat člena výboru, abych byla považována za čestnou?

Kontrolu štěňat výborem jsem odmítla, protože chtěli přijet po NVP v Brně. Jelikož jsem zodpovědný chovatel, k malým štěňatům zásadně nepouštím cizí lidi, obzvláště jedou-li z výstavy, kde může být plno virů a bacilů, což je pro všechny jistě pochopitelné. (Navíc nejsem povinna na takovouto „kontrolu" přistoupit, mé svědomí je čisté)

Vzhledem k tomu, že se jedná o můj první prohřešek v životě, jsem ochotná přijmout napomenutí nebo důtku za opožděné poslání krycích listů (zřejmě jsem první, komu se to takto povedlo, nepamatuji si, že by za toto byl někdo v minulosti potrestán), důrazně však odmítám pozastavení mé činnosti na jeden rok. Jednání výboru považuji za přehnané a (úmyslně?)poškozující dobré jméno mé CHS.

Předem velice děkuji, že se mým případem budete zabývat.

S úctou Dana Vykoukalová, CHS Charmander

26  |  -87  Dana Vykoukalová, 18.1.2016 @ 15:42
988cce4899eeefae266315fc8091d1fc
-8

Dnes jsem odeslala Výboru klubu a na ČMKU vyjádření veterinárního lékaře,který kontroloval obě feny jak před porodem.tak i po porodu,Čekám na vyjádření ČMKU .

74  |  40  Lenka Poláková, 22.1.2016 @ 20:50
810f7a69f696ba447303bed23f4969b2
10

Takže jen a pouze za mě.... Jsou řády FCI, ČMKU a i klubové... Teď jde o otázku a úhel pohledu a jak se každý na danou problematiku dívá, nebo lépe řečeno se chce dívat........ Není a nikdy nebylo mým cílem kohokoliv poškodit, pomluvit, či zničit, jak se spousta lidí mylně domnívá....Asi tak - co je dovolené to platí, o tom žádná, ale upřímně... ať už v našem státě poruším cokoliv, jsem za to souzená a potrestaná, tak proč to neplatí u chovu a v chovatelských klubech jako takových????... Fajn, popíšu situaci....jsem chovatel/majitel fenek. Znám její/jejich rodokmen a vím kde jsou jaká úskalí....a taky vím, co si můžu nebo nemůžu dovolit......Myslím, že to jsou základní pravidla chovu a podle mě by se jimi měl každý chovatel byť i začínající řídit, tzn. když vím, co se v mém rodokmenu ukrývá (problémy se zuby, patelami, u psů problémy s varlátky),nemůžu přece prodávat štěnda u kterých je tento problém v době prodeje viditelný, jako TOP kvalitu nebo pod záštitou "že se to srovná", neměla bych přece po opakovaném krytí byť zahraničními psy ale stále trvajícími problémy taková zvířata využívat v chovu.......nebo se pletu?????Co se týče paní Vykoukalové, i ona určitě snadno vysvětlí přestupky (viz zápis KK a RK), proti kterým se provinila..... Dozajista každý musí uznat, že její fenky jsou opečovávané a v dobré kondici a předvádí je tak i na každé výstavě již několik let, ale ruku na srdce - nenařizuje mi toto jako majiteli kavalírů řád klubu? Neříká, že se o veškeré psy v mém majetku a chované pod hlavičkou klubu jsem povinna starat a všechny kavalírky v mém majetku udržovat ve špičkové kondici??? Doporučená zdravotní vyšetření jsou "jen" třešnička na dortu, teď pomíjím doporučené opatření klubu chovat na jedincích starších 2,5 roku, což např. nejen chs Charmander nedodržuje......... Dobře, pro mě je to nejen vizitka mé chs ale i povinnost a jestli je to někde jinak tak je asi něco špatně....... Teď pominu to, že pí. Vykoukalová chová na všech fenách jen, jakmile je to možné a to od jejich útlého věku..... Já třeba vidím v závěru výboru klubu přinejmenším to, že minimálně všechny chovné feny si v chs Charmander po tomto verdiktu jeden rok odpočinou a vůbec jim to nebude na škodu, naopak.... a ať je to jak chce a ať se to komukoliv líbí či nelíbí, podle mě není etické a ať si každý říká co chce, točit štěnda na všech fenách co doma mám. To asi také není vizitkou mé lásky ke kavalírům....Sama přece jako dlouholetý chovatel musím poznat, které mé nebo mnou odchované feny či psi jsou nějakým přínosem pro chov a na kterých bych naopak chovat z mnoha důvodů neměla. Každý dlouholetý chovatel je schopen a i umí říci, kolik z klubíčka nádherných štěňátek má potenciál do budoucna, nebo nene?......Možná je to můj názor laika, začínajícího chovatele, ale ...... a další - ano, pokud jsem něco udělala špatně a v rozporu s chovatelským řádem ať už z jakýchkoliv důvodů, měla bych být potrestána. Ano, uznáte sami, že pokud to bylo poprvé tak proč takto tvrdý verdikt. ALE upřímně, ono to nebylo poprvé co byl u této chs problém...... a neposláním krycích listů, kdy si kdokoliv může myslet o pravém datu krytí cokoliv a kdy to ani není v kompetenci této chs jako majitele nakryté fenky, to vlastně celé začalo, Třeba já osobně v případě jakéhokoliv podezření bych se snažila ho odvrátit a udělala pro to vše možné, namísto toho, abych vymýšlela proč to či ono nelze a napadala všechny kolem sebe.....Mě osobně je třeba jen divné to, že při navrhované kontrole vrhu, kdy jednou to bylo tak, že po telefonátu tvrdila paní chovatelka že v den kontroly nebude údajně doma a vrhy měla dle jejích slov najednou domluvené odchovat pod druhým klubem, tak pak najednou podle jejího písemného vyjádření to bylo tak, že údajně nechtěla nikoho u malých štěňat...... To je podle mě z mnoha důvodů dosti podezřelé a asi je někde něco špatně, že... Mmch na kontrolu vrhu by byla přítomna POUZE předsedkyně klubu, letitá chovatelka, která určitě ví co se patří při návštěvě malých štěňátek.... Klub jednal tak jak jednal a měl k tomu určitě své důvody...... V každém případě - rozhodl tak, jak rozhodl, tak PROČ je divné verdikt přijmout a popřípadě se zamyslet, omluvit a napravit chybu????... Je fakt naše národní vlastnost neustále něco rozporovat???? Sorry ale i já jsem DOBROVOLNĚ přijala jakési podmínky jakéhosi klubu a upřímě, tím, že je já sama budu porušovat asi k ničemu nepovede, že.... Třeba se pletu, ALE dokud budu před vším strkat hlavu do písku NIC se nevyřeší a promiňte mi ale žabomyší války na FB k ničemu nevedou.... Věřte nebo ne ale podle mě je FB pouze nástroj, né řešení......... Klub jako takový stanovil nějaká pravidla která by měl dodržovat každý chovatel i majitel, klubový web vznikl i z důvodů, aby zde byly řešeny problémy kol kavalírů, aby zde byly sdělovány zkušenosti, předávány rady atd....a promiňte mi, měly by tu být řešeny i ty "nepříjemné" záležitosti a pokud je někdo někým napaden, tak ať danou situaci vysvětlí, ať se brání!!!! To že budeme mlčet a šeptat si okolo, kdy jeden pomlouvá druhého a hází na něj špínu opravdu nikomu a ničemu nepomůže a chovu obzvlášť ne.... Takže za mě - ať už jsem rozpoutala cokoliv, jsem za to ráda....Vy všichni, kdo máte co říct, řekněte to!!!! Mělo by nám všem jít o kavalírky, ale bohužel to tak není. Bohužel se vždycky a za jakýchkoliv okolností vyskytnou tací, co se budou snažit vše krásné, čisté a přímé otočit k prospěchu svému.... Mrzí mě to, že to tak je, na druhou stranu musím říct, že si za svým názorem stojím, ať už je jakkoliv nelíbivý. Lenka Poláková.

1  |  9  Miroslav Mašita, 23.1.2016 @ 17:42
64709ed23e9bfbe5b7adc3007253cc20
9

Dobrý den všem přátelům kavalírů,

celou záležitost od začátku sleduji, prostudoval jsem si morální a etický kodex klubu, pravidla ČMKU a jako zcela nestranný pozorovatel, se naprosto ztotožňuji se všemi vyjádřeními paní Lenky Polákové v této kauze. Jsem přesvědčen, že by všem chovatelům kavalírů mělo jít především o zdraví a kvalitní chov těchto pejsků.

147  |  70  Michaela Čermáková, 23.1.2016 @ 19:49
5ed1afa2cd142bee3035dead4468f157
15

Zdravím a ačkoliv jsem se nechtěla do této diskuze zapojit, nedá mi to. Pro každý spor jsou nejlepší fakta, tak tady jich pár předkládám -

fena Isabela Foon Charmander, přenašečka EF, nikdy nevystavovaná, má ve svých ani ne šesti letech pět vrhů a 27 štěňat porodila za necelých tři a půl roku... k tomu, myslím, není co dodat. Veškeré tyto údaje si můžete dohledat na stránkách chovatelské stanice Charmander.

Pokud chcete reagovat na předcházející přispěvky, musíte se přihlásit a nebo zaregistrovat.