Cavalier King Charles Spaniel
klub Čech, Moravy a Slezska

← Zpět na seznam témat
4  |  0  Daniela Lupínková, 18.1.2016 @ 11:14
C50b534a932500d64857532da359019b
0

Dobrý den,

chtěla bych vás požádat o radu a názor na kastrace fen. Zda je rozumné fenu nechat vykastrovat, když na ní neplánuji vrhy. Dostala jsem se do situace, kdy jsem musela nechat vykastrovat jednu fenu ze zdravotních důvodů. Bylo mi řečeno, že jsem to měla udělat už dávno preventivně, když jsem na ní nechtěla již chovat. Nyní jsem se rozhodla nechat preventivně vykastrovat jinou fenu a od jiného veterináře jsem slyšela opačný názor. Abych byla upřímná, nevím jak se zachovat. Jedná se o feny, které mají za sebou většinou jeden, či dva vrhy.

Děkuji za vaše názory,

Daniela.

45  |  45  Běla Sochorová, 18.1.2016 @ 12:40
Picture
2

Dobrý den Danielo,

ve vašem dotazu je rada ,,drahá".Názor na kastraci fen z důvodu který uvádíte se různí.Různá doporučení dostanete jak od veterinářů,tak chovatelů,nebo majitelů fen.Já vám mohu zdělit pouze svůj názor opírající se o padesátiletou chovatelskou praxi.Dříve se kastrace běžně neprováděly,pokud se nejednalo o zdravotní nutnost.Kastrace zdravých mladých fen je záležitost posledních let,hlavně mazlíků, rozmáhající se hlavně ve světě.Veterináři kteří podporují názor kastrování zdravých zvířat nemají jinou motivaci k odůvodnění než byznys.Majitel se často nechává ovlivňovat těmito odborníky.Uznávám veteriáře,kteří se řídí více přírodou,než řezničinou.Také jiným argumentem může být pohodlnost majitele feny,která musí být 2x do roka hlídaná proti nežádoucímu krytí.Samotné rozhodnutí už musí učinit majitel.Z mého vyjádření vám musí být jasné k jakému názoru se přikláním. Z praxe mohu potvrdit to,jak se kastrované feny projevují,i když také vyjímky se vyskytují.Jsou tupější,línější,smysl jejich žití jen žrádlo a osrstění má výrazně vatovitou hustou podsadu a v létě velmi trpí.Já jsem také měla kastrované staré feny,ale z důvodu zánětu dělohy.Pak bych samozřejmě i v případě prevence u starých fen s kastrací souhlasila. Přeji vám správné rozhodnutí.

4  |  0  Daniela Lupínková, 18.1.2016 @ 13:28
0

Velmi děkuji Bělo,

tak nějak jsem to asi sama pochopila, moc děkuji. Prosím, jsou třeba nějaké indicie, kdy a kde čekat s větší pravděpodobností problémy? Nemyslím pravidla, je to příroda, ale větší pravděpodobnost, nebo to nejde vůbec nijak předpokládat? Měla jste některé linie / nemyslím nutně vy sama/, kde to bylo častěji, nebo je to jen náhodné. Veterinář říkal, že v podstatě u fen, které měly málo vrhů se dá problém očekávat ve větším procentu. Pak si říkám, zda je větší možnost zánětů u fen co rodí normálně, nebo císařem, nebo je to jedno? Jak častá jsou nádorová onemocnění? Je to vyjimka, nebo se to stává častěji. Myslím tím i zda preventivně třeba hlídat některé linie, když se to vyskytne, nebo to je prostě náhodné. Můžeme třeba zánětům nějak předcházet? U kastrace feny mi jiný veterinář řekl, že tomu pomůžeme často i krmením masem v nepřiměřeném množství - tedy bílkovina. Z kastrace feny moc radost nemám, uvažovala jsem o tom spíš ze strachu, aby ji při případném problému neuškodila narkoza ve vyšším věku. Tak mne právě zajímalo, jaké je tak procento možnosti problémů a hlavně zda tomu mohu nějak aktivně předcházet.

Děkuji,

Daniela.

28  |  11  Dana Tošenovjanová , 18.1.2016 @ 13:30
457e3b88643380ee2f55ac74dc503b05
1

Danuš já kastruji feny pokud skončí v chovu.Nechci ztratit další holku kvůli zánětu dělohy .Bohužel byl skrytý,bez nějakých příznaků.Rovněž si myslím,že raději vykastrovat včas,než později akutně a s horším zdravotním stavem.Povahově se žádná z holek nezměnila.Srst ano,ta bohužel narostla v horší kvalitě,tloustnutí u nás nenastalo i při stále stejné stravě.Nezměnily se podmínky ani režim a byly to pořád ty stejné holky.Co se týče mladých fen,tak doporučuji majitelům svých odchovů kteří se nechtějí věnovat chovu , kastraci od těch 2 let minimálně,po ukončení vývoje.Nemyslím si ,že je to vždy o pohodlnosti majitelů.Jsou různé situace a ne vždy se podaří uhlídat .Pro některé začátečníky taky může být zánět špatně rozpoznatelný a pak už může být pozdě.

4  |  0  Daniela Lupínková, 18.1.2016 @ 14:05
0

Díky Dani,

máš prosím nějaké problémy ohledně větší tvorby močového kamene, nebo také samovolného úniku moči u kastrovaných fen? Je nutné krmit speciálním krmením pro kastrované feny?

Děkuji,

Daniela.

28  |  11  Dana Tošenovjanová , 18.1.2016 @ 14:42
457e3b88643380ee2f55ac74dc503b05
0

Ani jedna neměla problém s únikem moči ani kameny.Krmila jsem normální adultkou.Od veterináře jsem slyšela,že problémy s únikem moči mohou být častěji u plemen nad 20 kg .

45  |  45  Běla Sochorová, 18.1.2016 @ 14:52
Picture
1

Tak vidíte Danielo,

názory a pohledy na situaci jsou rozdílné.Záleží jen na vašem rozhodnutí.Já jsem velmi ovlivněna svou původní profesí.Jsem názorově přírodní člověk a neřeším předem to, co by se mohlo stát kdyby....Je pravda s pohledu Tošky,že v případě zánětů to né každý majitel feny musí včas rozpoznat .Nevnucuji své zkušenosti a i já akceptuji argumenty druhého,zvláště,kdy společenská plemena mají v držení většinou nezkušení majitelé.

4  |  0  Daniela Lupínková, 18.1.2016 @ 15:33
0

Také nerada nechávám provádět zákroky, které nejsou v tu chvilku nutné. Spíš jsem chtěla slyšet názor od vás chovatelů, kteří máte bohatší zkušenosti s fenama. Já se do nedávna s problémy kolem zánětů a nádorů nesetkala a za poslední rok jsem najednou musela řešit dvě feny. Tak mě zajímalo hlavně, jak je to častý problém, podle toho se rozhodovat, jak s ostatníma fenama s prevencí. Také mám vždy zásadní otázku: Co jsem zase zvorala! Zda tomu mohu nějak zabránit a abych naopak nedělala předčasně katastrofické závěry. Od veterinářů je to trochu všechno zkreslené rozmanitostí plemen a druhů zvířat, které ošetřují. Proto si myslím, že mají tolik rozdílných názorů na jednu věc. Moc ráda si vyslechnu všechny názory, každý máme nějaké zkušenosti. Dokonce jsem se mnohokrát náhodně přiučila i od začátečníků. Kupodivu i rozdílné názory mi ve finále pomáhají se rozhodnout. Proto všem děkuji za odpověď! Vidím "problém" z více stran.

Pokud chcete reagovat na předcházející přispěvky, musíte se přihlásit a nebo zaregistrovat.