Za 14 dní se koná výstava duocacib v Brně. Na sobotu je přihlášeno 119 kavalírů, na neděli o něco méně. Posuzování v kruzích se koná od 9.30 do 14 hodin, což je 4x60 + 30 = 270 minut. 270 minut děleno 119 kavalíry je 270:119 = 2,27 min, tedy 2 minuty a 16 vteřin na jednoho pejska/fenku, za předpokladu, že posuzující uvidí posuzovaného jedince pouze jedenkrát a nepůjde na toaletu (ten posuzovatel). Posuzovatel musí rovněž v tomto časovém limitu nadiktovat svůj posudek zapisovateli. Takže se mi to zdá nestihnutelné, má-li se posouzení skutečně provést u všech přihlášených jedinců. Ano, někteří nepřijedou a některé budou hárat.
Zavolala jsem na ČMKU a zdvořile se otázala, co a jak. Paní Ing. Fialová mi sdělila, že rozhodčí s počtem posuzovaných jedinců v daném čase souhlasil. Situace prý není nyní nijak řešitelná, neboť za daného stavu budou frfňat někteří vystavovatelé (jako já), kdyby přidali dalšího rozhodčího, budou si stěžovat jiní vystavovatelé, že se hlásili k původnímu rozhodčímu.
Vložné, cesta, ubytování, naše očekávání kvalitního posouzení - to všechno jsou velice draze zaplacené 2 minuty! Spíš mnohem méně, protože rozhodčí je jen člověk s lidskými potřebami. A jak bude asi po první padesátce unavený ? Je mi to líto...ještě že se těšíme na setkání se známými a kamarády...tak nashle v Brně! (Když nás nepotká žádná katastrofa, dodávám sama pro sebe, abych to nezakřikla.)
Při takovém počtu psů-myslím,že to je od 80psů v kruhu,rozhodčí nepíše posudky.Tocíková
Děkuji, paní doktorko, měla jste pravdu. Poučila jsem se na stránkách ČMKU a FCI v pravidlech pro mezinárodní výstavy (verze revidovaná v Miláně 2015, http://www.fci.be/en/Shows-43.html):
" A judge should not be expected to judge more than approximately 20 dogs per hour and up to 80 dogs per day if the national organization requests an individual written report for each dog. He should not have to judge more than 150 dogs per day if such a written report is not required. In cases of force majeure, for instance last minutes cancellations of judges because of illness, weather conditions, etc., these figures can be extended to 100 and 200 with or without written report. In these situations there must be a mutual agreement between the organiser and the judge who should be provided with very experienced ring stewards and assistants. If a judge is asked to judge more than 100 dogs the judging should be done without a written report. "
Rozumím tomu tak, že na mezinárodní výstavě se od rozhodčího nemá očekávat posouzení více než přibližně 20 psů za hodinu a do 80 psů za den, pokud národní organizace požaduje individuálně napsaný posudek pro každého psa. Není-li písemný posudek požadován, neměl by posoudit více než 150 psů za den. Zasáhne-li vyšší moc, například odstoupení rozhodčího na poslední chvíli kvůli nemoci, počasí, atd., mohou být tyto počty zvýšeny na 100 a 200 s písemným posudkem nebo bez něho. V těchto případech musí existovat vzájemná dohoda mezi organizátorem a rozhodčím, kterému má být poskytnut velmi zkušený vedoucí kruhu a asistenti. Jestliže je rozhodčí požádán, aby posoudil více než 100 psů, posuzovat se má bez písemného posudku.
Dobrý den přeji, děvčata a chlapci, to máme dnes krásné ráno :-)
Hodně obsazená výstava v Brně se dala očekávat - dva výborní zahraniční rozhodčí a soutěž TOP kavalír zvedla z lenošek i jiné kavalírkáře, než výstavní závisláky... ano, pejsků bude možná méně (určitě ne víc), ale stejně chápu vaše obavy, že to bude uspěchané a odbyté posouzení. Nebojte se, oni to zvládnou. Posudky určitě budou, jen asi stručnější než jsme zvyklí, personál v kruhu je jistě vybrán (s ohledem na počet psů) kvalitní a nezapomeňte, že úroveň vystavovatelů kavalírů je, nejen podle mně, hodně vysoká. Dokážeme nastoupit i bez vyzvání, máme skvěle připravené pejsky, kteří se s rozhodčím nebudou při kontrole zubů prát a je daleko rychlejší posoudit za čtyři hodiny jedno plemeno než sedmnáct různých ras, kde se u každé musí ještě udělat finále s vyhlášením BOB. Jsem přesvědčená, že to bude zase skvělé setkání a už se na vás všechny moc těšánkuji :-)
Míša Čermačka