Dobrý den, trochu se podivuji nad tím, že se tady uchovnují 12 měsíční jedinci. Nikde sice není napsáno, kde je hranice stáří pro uchovnění jedince, jen se doporučuje použít v chovu jedince starší 2,5 roku. Možná je to u malých plemen normální , ale myslela jsem, že v tomto věku jsou spíše na svod než na bonitaci.
Tak ne všude se uchovňuje v tomto věku. Například pod tímto klubem to nejde. Na našem webu najdete článek o bonitaci a svodu dorostu, kde jsou mimo jiné uvedeny věkové hranice.
Dekuji za odpoved, tak to asi jde u druheho klubu.
Pokud je mi známo, ani v druhém klubu to není od 12 měsíců možné. Nevím, kde jste se o podobné možnosti dozvěděla.
Byl jsem upozorněn na uchovnění pejska v našem klubu ve věku cca 13 měsíců, proto jsem si podrobněji nastudoval náš platný chovatelský řád. Ten sice stanoví: "V čl. 15. Pro zařazení psa/feny do chovu musí být splněny podmínky Chovatelského a Bonitačního řádu. V čl. 16. Zásadní požadavky: A. čistokrevnost jedince osvědčena Průkazem původu B. dodržení stanovené věkové hranice C. úspěšné absolvování bonitace. V čl. 17. Posuzování adeptů bonitace se provádí dle zásad určených Bonitačním řádem. "Dosaženou věkovou hranici pro zbonitování a tedy zařazení do chovu však nikde výslovně neurčuje. Jde patrně o pochybení při tvorbě a přijímání Chovatelského řádu, když se nedomnívám, že by klub chtěl bonitovat jedince jakéhokoliv věku. Musím pak také připustit, že Chovatelský řád pražského klubu tuto hranici stanovuje na 15 měsíců, viz v jejich Chovatelském a zápisním řádu: "Podmínky pro zařazení nebo vyloučení z chovu
1) Pro zařazení psa / feny do chovu je nutné splnit následující podmínky:
a) Čistokrevnost osvědčená PP vydaným PK uznávanou FCI.
b) Účast na svodu ve věku 6 – 24 měsíců nebo na výstavě vyššího typu (s nejvyšším zadávaným titulem – minimálně CAC).
c) Dosažení věkové hranice 15 měsíců bez ohledu na pohlaví a plemeno.
d) Absolvování bonitace, získání bonitačního kódu opravňujícího k zařazení do chovu a absolvování zdravotního vyšetření v rámci bonitace s předepsanými požadavky, které stanoví výbor Klubu."
Předpokládám proto, že nyní zde poradce chovu či jiný člen výboru celou věc, jak je to s možností uchovnění jedince ve věku jednoho roku lépe vysvětlí.
Podotýkám, že krýt jde i takto uchovněným pejskem (byť byl uchovněn v 13 měsících) nejdříve od 15 měsíců jeho věku jak je zakotveno v čl. 32 našeho chovatelského řádu.
No o kterého psa vám jde? Já můžu jen odhadovat podle udávaného věku při bonitaci - našel jsem jednoho a zrovna v tomto případě se budete muset zeptat tam, kde byl uchovněn. Podle bonitačního kódu v pražském klubu.
Pokud jde o náš klub, tak v sekci podpora - jak na to najdete článek svod dorostu a bonitace. Tam jsou uvedeny doporučené věkové hranice. Jsou tam pro začínající chovatele, jako orientační. Každý si sám zvolí, kdy psa na bonitaci přivede, to za vás těžko někdo posoudí, že? Nicméně pokud přijdete na bonitaci se psem, který je mladší 15 měsíců, tak podle toho jak vypadá, vám komise buď doporučí účast na svodu, nebo ho zbonituje ALE v našem klubu bude v zápisu z bonitace uvedeno, že platnost bonitace je až od data, kdy pes dosáhne 15 měsíců. několik málo takových případů najdete na našem webu v sekci plemeníci nebo chovné feny.
Absolvování bonitace samo o sobě chovnost nezakládá. Je jen jednou z jejích podmínek. Platí to, co výše uvedl pan Štětina. Pes může bonitaci absolvovat od věku 12 měsíců, nicméně chovným se stává až po dovršení věku 15 měsíců. Podle Zápisního řádu ČMKU je reprodukce chovných zvířat je přípustná u malých plemen do 50 cm kohoutkové výšky ode dne ukončeného 14. měsíce věku až do dne ukončeného 8. roku věku u fen, u psů ode dne ukončeného 14. měsíce doživotně. Chovatelské kluby mohou přijmout pravidla přísnější, což se v daném případě stalo posunutím věkové hranice na 15 měsíců.
Děkuji za vyčerpávající odpovědi. Svůj názor na některé chovatelé ať si každý udělá sám.