Dobry den, dotaz k webum chs. Jak byste se jako chovatel/zajemce dival na chs, ktera na svych strankach uvadi veskere informace o chovnych jedincich, ale i vrzich? Tedy nejen to, ze byl dany pes vysetren, ale kdy a s jakym vysledkem, zda fena rodila prirozene/cisarem, jestli se narodilo nejake mrtve stene, popr. uhynulo pozdeji, dale vady zjistene pri kontrole vrhu: kyly, vady skusu, u psu nesestoupla varlata. Ocenili byste, ze chovatel tohle zverejni? V podstate jen prizna to, co jinde tutlaji. Nebo by Vas to odradilo od koupe stenete, jelikoz preci nebudete podporovat chs, ktera chova na psech s vadami? Blaznovstvi nebo utopie? Chapu, ze nektere chs maji spatne zkusenosti s pomluvami (pes s LP 1/1 je preci nemocny), stejne tak ale vim o pripadu prestizni chs, ktera z webu smazala prakticky veskere info o vrzich, jelikoz ostatni chovatele zacali poukazovat na kryti prilis mladych fen, kryti nasledujici harani (protoze kalendarni rok ...) atd. Tak sem s vasimi nazory. :)
Obecně se na to dívám zcela neutrálně. Je na každém z nás, jaké informace na web své CHS dá. Mezi kvalitou CHS a množtvím zveřejněných informací na jejich webu rozhodně není přímá úměra. Když to tak vezmete, tak špičková CHS ani svůj web mít nemusí.
Ptáte se, jestli by někdo ocenil informace, které uvádíte. No jak které, můj názor je, že jich navrhujete až moc. Další věc je, že mnohé z toho co navrhujete automaticky zveřejňují kluby. Tam si to může každý dohledat. Navíc dopředu předpokládáte, že když to bude na webu CHS, tak je to pravda. Můj názor je, že se na to spolehnout nemůžete.
Píšete: "V podstate jen prizna to, co jinde tutlaji.". Takže jste evidentně dopředu odsoudila ty, kteří tyto informace na stránkách nemají. Proč? Když tam nejsou, ještě to nemusí znamenat, že majitel CHS něco tutlá.
Obsah webové prezentace mě rozhodně od koupě štěněte neodradí.
A ano, naprosto rozumím lidem, kteří toho uvádí minimum. Mně by asi také docela naštvalo, když by na základě takto uvedených údajů někdo bez jakýchkoliv zkušeností a bez znalosti problému kritizoval mou CHS.
Dobry den, nic dopredu nepredpokladam, neni pro me problem vyzadat si originaly vysetreni apod. Navic na me proste pusobi duveryhodneji chovatel, ktery je ochotny zverejnit i negativni stranky sveho chovu.
Co se tyka informaci zverejnenych konkretne na techto strankach: zde lze najit jen vysledky zdravotnich vysetreni a to jeste omezene (pouze od veterinaru schvalenych klubem). Ac se pri hlaseni vrhu oznamuje i uhyn stenat, v tabulce Odchovu tento udaj nefiguruje. Stejne tak kontroly vrhu se v tomto klubu vubec neprovadeji, takze vyse uvedene zde opet nikde nefiguruje. Pokud se pletu, muzete me prosim odkazat na patricnou rubriku? A kdyz uz jsme u tech informaci, jiz delsi dobu mi vrta hlavou, zda jako zajemce o stene/chovatel muzu nekde na klubu dohledat seznam (archiv) karnych opatreni vuci chovatelum?
Dekuji za odpoved
Ne každý veterinář může provádět (nebo vyhodnocovat) některá vyšetření. Veterináři některých specializací doporučených klubem se vlastně kryjí se seznamy veterinární komory. Pokud si necháte vyšetřit například pately od veterináře který není sválen komorou pro toto vyšetření, bude toto vyšetření neplatné. Takže to jako omezení nepovažuji.
Úhyny, nezabřeznutí... najdete v Chovatelských listech (vychází zároveň s ročenkou), dříve ve Zpravodajích.
Jak píšete, kontroly vrhů neprovádíme, takže se logicky jejich výsledky nemůžou nikde objevit, tedy ani na webových stránkách členů tohoto klubu.
Kárná opatření najdete v archivu novinek. Tady ale opět nevidím relevanci k výběru CHS ať už se zajímám jako zájemce o štěně, nebo o plemeníka.
Pěkný večer přeji...
Paní Rezková, chcete názor, tak prosím. Pro webové prezentace CHS neexistují žádná pravidla a hodnotit CHS podle toho, jaké informace na svém webu uvádí a jaké ne je velmi černobílé. Řada informací je tady na webu a další v ročence, jak psal Libor Král a predikovat z neuvedených informací, že CHS něco tutlá je zavádějící a mě to zavání cejchováním. Po pravdě nevím, o co vám ve vašem dotazu jde. Zdá se mi, že chcete rozpoutat diskusi, ale k čemu,co má být výsledkem? Rozdělení CHS na dobré a méně dobré? Nějaká nápomoc nezkušeným zájemcům o štěně? Takhle to přece vůbec nefunguje.
Nechapu, proc kazdy, kdo se zepta na citlivejsi tema kolem chovu, je hned oznacovan za burice a provokatera. Opravdu neni v mem zajmu tu nekoho pomlouvat nebo skatulkovat. Uznavam, ze slovni obrat "tutlaji" nebyl asi zvolen uplne nejstastneji, ale takto se na to spoustu lidi opravdu diva. Muj nazor je ten, ze v kazdem chovu je neco a zverejneni i neuspechu v chovu by spekulantim aspon zavrelo usta. Jinak toto nemela byt diskuze o tom, co je/neni dostupne na strankach klubu, ale kdyz uz to p. Kral otevrel, tak jsem pouze odvetila, ze spoustu informaci tu jako neclen nedohledam, tot vse. Ocekavala jsem vice nazoru, timto diskuzi na toto tema koncim, vidim, ze tady nema cenu - to uz jsem se vic informaci dozvedela od petkaru.
Jeste k tem karnym opatreni: me jakozto zajemce o stene nejde jen o rodokmen stenete, ale i o to, z jakych podminek pochazi. Takze ano, treba pro me prusvihy chs jsou faktorem, ktery ovlivni, zda stene z dane chs koupim/nekoupim (v pripade kryciho psa, zda tam nakryji/nenakryji svoji fenu atd.).