Hezký den.Chci se zeptat,proč mezi aktivitami kavalírů není sportovní kynologie a coursing...Myslím že kavalírci jsou schopni se této,,aktivitě" věnovat na 1.Já mám fenku se 4 zkouškami z výkonu(ZOP,ZZO,BH,ZPU-1)a rádi bysme i coursingovou licenci(jsme v klubu coursing brno).V Ostravě je kavalírek co má i ZVV1,v čechách se zase 2kavalírky věnují lovečině...
Budeme velmi rádi, pokud nám o těchto disciplinách napíšete. Článek zveřejníme jak na těchto stránkách, tak i v našem klubovém zpravodaji.
Za klub Lenka Železná, jednatelka
Hezký den,jen tak čistě teoreticky,ale i prakticky,není někde dokumentace jak kavalírek zvládnul na ZVV1 obranu dle NZŘ,kde u zkoušek ZM, ZVV 1, ZVV 2, ZPO 1 je požadována kohoutková výška větší než 45 cm,nebo jsem na omylu?
Neznám dnešní znění zkušebních řádů,ale za mích mladých let byli ve Svazarmu zkoušky pro malá plemena(Malý knírač).Tito pejsci dělali běžně při obraně zadržení apod.
jj...za Svazarmu si obranu těchto plemen nepamatuji,to se přiznávám,ať vzpomínám jak vzpomínám,ve zkoušce krom stopy a poslušnosti bylo hlídání předmětu,rozlišování předmětu a jiné spec.cviky...ale tu obranu,toť otázka,opravdu nikde v pamněti vylovit neumím,jen mne zajímalo,jak by Kavalírek nad 45 cm vypadal...zkoušky pro malá plemena jsou ponechány i v dnešní době a jsou zkoušky i bez omezení velikosti psa ;-)
To je pravda,neviím jestli má zkoušku uznanou a zapsanou ve výkonostním průkazu nebo ji dělal neoficiálně.Ale dotyčný pejsek se této zkoušky zůčasnil a prošel.
Dobrý den, znám spousty Kavalírků se zkouškami z výkonu (ZZO, ZOP, ...) i já sama nyní své Kavalíry na zkoušky připravuji a nezdá se mi, že bych byla vyjímkou. Můj pes má i lovecké zkoušky. Co se týče coursingu tak to v ČR není moc rozšířený sport a ne všude na něj mají vhodné podmínky (a kluby), mnoho lidí ani neví o čem tento sport je.. Přeci jen agility již do povědomí široké vežejnosti přišli a jsou na parkurech vidět Kavalíři ve velké míře. Mnoho lidí ani neví co vše se s Kavalírkem dá dělat.....
v neděli jdeme poprvé vyzkoušet, jak se kavoškům bude líbit coursing, tak nám držte pěsti, ať to naše holky pochopí. Určitě pak dám fotky na moje stránky, jak to vypadalo. A doufáme, že se časem přidají i další kavošci, aby se mohl uspořádat kavalíří speciál :)
A ještě kdo jsou ti odvážlivci? Bessy s Marikou - zkušení běžci, Cristel z Derylova panství se mnou a Catherine z panství Lomnice s Peťou. A kdo jste z Brna a okolí a nemáte nápad, co budete dělat, tak nám přijďte držet pěsti, je to tuto neděli 7.10., začátek běhů v 11h, běží se na coursingové dráze v Brně, kudy tudy zde: http://www.coursingbrno.cz/index.php?inc=akce/propozice/54
Petra
Tak přeji hodně štěstí na coursingu. Co se týče mě, začínám s mím BH pejskem dělat obedience =0)
Budeme se těšit na pěkný článek o účasti kavalírů na coursingu pro tyto stránky a pro náš klubový zpravodaj - případně přihoďte nějakou fotečku - právě se pracuje na zpravodaji č. 3 a byl by to pěkný příspěvek.
Doufám, že se nezaleknete a příspěvek mi pošlete.
Předem moc děkuji. Lenka Železná
tak jak jsem slíbila, zde můžete zkouknout pár fotek z dnešního coursingu http://z.derylova.panstvi.sweb.cz/index_040.htm
Nikdy bych nevěřila, jak to bude naše hafany bavit, když to vůbec neznají.. už se těšíme na příští tréning.Fotky mám v hrozné kvalitě, ale snad pan Král sem něco přidá.
Marika prý už posílala něco o coursingu, pokusíme se ještě něco splácnout z dnešního tréningu, přinejhorším na příště nachystáme něco ze závodů. Petra
Vážení přátelé - sportovci,
na stránkách klubu byly doplněny další sportovní discipliny kynologických sportů a také uvedeni kavalíři, o kterých jsme se až doposud dozvěděli. Pokud se se svým kavalírkem nějaké disciplině věnujete a nejste zveřejněni, rádi Vás na stránkách doplníme. Údaje k doplnění zašlete přímo správci webu. Jménem výboru klubu Vám přeji hodně sportovních úspěchů a věříme, že seznam kavalírů bude časem hodně a hodně velký......
Lenka Železná, výbor klubu
Dobrý den,
bude coursing zařazen mezi disciplíny, kde můžeme sbírat body na sportovce roku?
Díky za odpověď. Petra B.
Proč ne???
Jen je potřeba domluvit systém bodování. Protože o této disciplině moc prozatím výbor neví, zkuste navrhnout doplnění bodovací tabulky a předložíme to klubovému výboru k projednání.
super, já vše pozjišťuji, jak to vlastně funguje, jak je který závod významný a poté Vám vše předložím
Dobry den,
chci se jen zeptat, jak je mozne, aby mel kavalir, tedy spolecensky pes lovecke zkousky? Nas pejsek je dusi velky lovec a kdyz jsem se o lovecky vycvik a vse co k tomu patri zajimala vice, tak mi bylo receno, ze kavalir, jakozto spolecensky pes, nema v reviru co pohledavat, natoz skladat nejake lovecke zkousky (ke zkouskam by ho vubec nepripustili).
Dobry den, musim s vami souhlasit, nejen, ze je kavalir velice vytrvaly pes, ale take vyborny aporter. Slysela jsem, ze byl drive vyuzivan k loveni kachen(tedy noseni strelenych kachen z vody) a musim rict, ze ptaci je velice vzrusuji a z vody mi nosi vsechno , co tam hodim.Vetsina lidi si toto plemeno porizuje jako spolecnika a neznam moc tech, kteri kavalira pusti z voditka a vubec ne v lese.Opravdu zalezi jak se pristupuje k vychove. Podle mne by se s timto plemenem klidne mohly skladat lovecke zkousky.
neznáte moc lidí, kteří pustí kavalíra z vodítka? Buď jste to špatně napsala, nebo já špatně pochopila, nebo moc kavalírů neznáte a nebo znáte jen ty lovecké výjimky. Já mohu říci opak, neznám žádného kavalíra, který by chodil jen na vodítku a to platí i o lese. Jen ten náš musí v lese na stopovačku, jinak by byl pryč. Zatím jsem o žádném takovém dalším lovci neslyšela. A že to je dáno výchovou? Do jisté míry určitě ano, ale vrozené pudy jsou ve většině případů silnější, když narazíte na pejska lovce, tak s tím nic neuděláte. Ani nejlépe vycvičeného loveckého psa neodvoláte ze stopy, když pracuje :-)
nemohu se vyjadřovat o kavalírech, neboť žádného zatím nemám. Mám však výmarského ohaře a musím protestovat proti názoru, že ani nejlépe vycvičeného loveckého psa neodvoláte ze stopy, když pracuje. Výmarák je čistě lovecké plemeno, které se , bohužel, v poslední době stalo módním jako společník, přičemž je to pes mimořádně aktivní a pokud mu někdo nechce nebo nemůže dopřát jinou aktivitu nahrazující tu loveckou, má problémy a pak tito pejsci jako nezvladatelní končí v útulcích a podobně. Aby byl pejsek odvolatelný, musí být k tomu učen od malička. My s fenkami žádné problémy nemáme, ale je pravda, že si to několikrát na nás zkusily. Výchovou od nejútlejšího věku však lze docílit odvolatolnost, nikoli toho, aby ho stopa nezajímala.
"Ani nejlépe vycvičeného loveckého psa neodvoláte ze stopy, když pracuje" - tuhle vetu jsem dostala jako odpoved od pana, ktery se loveckymi psy zabyva jiz hodne dlouho. Treba jsem to spatne pochopila, i to je mozne. Ja bych Vam zas mohla odpovedet, ze neni pes jako pes a Vase fenecky nejsou az tak posedle loveckym pudem a nebo jen to, ze to jsou holky, ktere se vetsinou vice drzi u panicka. A tak by to pokracovalo dal a dal... Me spis zajimalo, jak je mozny, ze kavalir muze skladat lovecke zkousky...
Cavalier je stále vedený , teda aspoň na Slovensku v Slovenskom poľovníckom zväze. Teda ako poľovné plemeno má právo skladať poľovné skúšky.
A to, že pôvodne bol vyšľachtený na lov sluky a inej pernatej zvere je v ňom hlboko zakorenené, aj keď v dnešnej dobe je to predovšetkým spoločník a na lov sa využíva minimálne.
Ale z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že keď ho niekto bude poľovne viesť, bude mať úžasného poľovného psa, lebo cavalier je plemeno úžasne pracovité a inteligentné.
A keď trošku pobrázdite na nete vašich českých chovateľov, určite narazíte na cavaliera, ktorý má poľovné skúšky spravené. Je ich tam viacero, ale bohužiaľ mená si nepamätám.
Dobrý den,
mám doma společenské plemeno - kavalíry a tibeťáčka, lovecké plemeno - bernského honiče a hovawarta - pracovní plemeno (?). U každého z těchto plemen je síla loveckých pudů různá, různí se i náročnost výcviku ovladatelnosti. Každé plemeno má svá specifika, já osobně zastávám názor, že pokud máte psa 100% ovladatelného, přeruší kdykoli a kdekoli na váš povel nežádoucí činnost, je možné mít i psa se 100% přivoláním, přijde kdykoli, ať zrovna narazil na čerstvou stopu zvěře, háravé feny nebo jen našel nějaký fujtajblík a chystá se ho zhltnout, záleží jen a jen na tom, kolik času, trpělivosti a důslednosti výcviku věnujete! Smekám před všemi, kteří mají psa skutečně v každém okamžiku pod kontrolou a takoví vážně jsou.
S našimi kavalíry problém nemám vůbec, mohou se v jakémkoliv prostředí pohybovat na volno, ale ne všude bych to riskovala s ohledem na jejich bezpečí. Srnka, bažant nebo zajíc, jim mohou přeběhnout před nosem, rozběhnou se, asi po 20ti metrech se ohlédnou, a když vidí, že ani já je nechci ulovit, v klidu se vrátí, naučit je, že nesmí odbíhat daleko, problém nebyl. Určitě se mezi kavalíry najdou náruživí lovci, záleží na majiteli, jak si s tím poradí, rozhodně bych ale netvrdila, že kavalír je tak náruživý lovec, že by to způsobovalo ve výchově značné problémy a musel proto chodit stále na vodítku, problém je většinou na straně majitele, který nevěnuje utvrzování poslušnosti tolik, kolik by jeho "lovec" potřeboval.
Lovecké zkoušky, podle mně, složit může i kavalír, záleží na tom, zda najdete myslivecký spolek, který pro to bude mít pochopení a zkoušek se kavalírkovi umožní účastnit, ale jejich výsledek bude pouze neoficiální, do průkazu původu ho určitě na plemenné knize nezapíší.:o)
Pokud bych mohla posoudit stupeň loveckého nadání u kavalírků v závislosti na barvě, rozhodně jsou na špici rubíni, měla jsem doma rubínovou fenečku, která nelenila a z metr hlubokých sněhových závějí dokázala i půl dne vyhrabávat ospalé myšky a k smrti užmoulané je pak nosila ke dveřím domu. Naše blenheimky nad takovýmto úlovkem jen znechuceně ohrnuly pysky :). Není kavalír, jako kavalír!
Budeme rádi, protože každá aktivita s kavalírem budiž po zásluze ODMĚNĚNA....
chtela bych videt psa, nebo spise panicka, ktery tvrdi, ze jeho pes zvlada privolani na 100%. (99,9% beru, 100% nikoliv)
Pani Bůžková měla jistě na mysli těch 99,9%, ale to už je puntičkářství, protože to se zaokrouhluje na 100%. Myslím, že většina pochopila, jak to myslela. Navíc náš 13-tiletý dedoušek (GR) poslouchal doposud skutečně na 100%, ale máte pravdu, ještě se může stát, že do konce života někdy neposlechne... Jinak nelze skládat zkoušky s jakýmkoli pejskem, který nemá zvládnuto odvolání. U loveckých plemen to znamená vyhazov ze zkoušek. Výmluva, že má pes příliš silné lovecké pudy to nezachrání.
Dobry den, plne souhlasim s pani Blanarikovou, ano mozna jsou rozdily mezi kavaliry , nemuzu posoudit mam RU(3roky) a BT (1,5).
Ano, dobre vycviceny pes svou praci odvede dobre i presto, ze tam je zrovna neco zajimavejsiho.Mam tim namysli agility, pachove prace...atd.Nemela jsem v umyslu vyvolat emoce, ale jen se zminit, ze jsem prekvapena, ze s timto spolecenskym plemenem se da pracovat, tot vse.A privolani bych klidne predvedla na tech 99,9% ale zalezelo by kde a za jakych okolnosti.
ano, máte pravdu, s kavalírem se dá pracovat a mohl by klidne skladat zkousky - tedy jak ktery. Jen me prekvapilo,ze jsem se tu docetla o slozenych loveckych zkouskach. Me osobne bylo receno, ze kavalira k loveckym zkouskam ani nepusti, jelikoz je spolecensky. Tak me to jen zarazilo, odpovedi jsem se samozrejme nedockala, zato jsem se dozvedela o 100% privolani, ktere me vubec nezajimalo :-))
chtela bych videt psa, nebo spise panicka, ktery tvrdi, ze jeho pes zvlada privolani na 100%. (99,9% beru, 100% nikoliv)
Tak jsem asi spatne rozumela.Ale snad by stacilo napsat pani Blanarikove.Mozna by vam napsala ona, ale to byste musela napsat svou adresu.
nemohu zato, ze toto forum neni prehledne a celkove je spatne vytvorene, tudiz malo kdo pochopi kdo reaguje na jaky prispevek apod. Pokud byste si precetla me prispevky vyse, tak tam vsude adresa byla. nechtelo se mi jiz po x-te otrocky doplnovat kazde policko znovu a znovu :-)
Lucko, podle mně, je toto fórum vytvořené velice dobře a je přehledné, ale to je určitě věcí názoru.
Pro větší přehlednost stačilo, kdyby jste založila úplně nový příspěvek, např. s názvem LOVECKÉ VYUŽITÍ KAVALÍRŮ...
Ve svém prvním příspěvku, jste svou e-mailovou adresu uvedla, v každém dalším ji otrocky doplňovat nemusíte, stačí pouze pár prvních písmenek, zbytek se Vám sám nabídne, pouze ho odkliknete (potvrdíte).
Pokud Vás zajímá přesná odpověď, zda kavalír může složit lovecké zkoušky, musíte se informovat u odpovědných osob mysliveckého spolku nebo se alespoň pozeptat u majitele loveckého psa, který má zkoušky složené, určitě by Vám poradil.
Děkuji paní Olze, že pochopila, že to 100% přivolání, poslušnost či ovladatelnost, jak chcete, bylo myšleno s lehkou nadsázkou, nechápu, proč se to Lucky a Vladěny tak dotklo. Lucko, píšete, že o 100% přivolání jste se nic dozvědět nechtěla, já se naopak domnívám, že zrovna Vás by mělo zajímat, v případě, že máte náruživého lovce - kavalíra, že pouze výbornou ovladatelností by jste mohla dosáhnout toho, že i v lese by se Váš pes mohl pohybovat volně.
Zvláště u loveckých plemen je důležité, aby byl pes ovladatelný a dokázal reagovat na povel, i když díky lovecké vášni by nejraději zapomněl, kdo je to vůdce. Jak by jste chtěla skládat zkoušku, pokud by pes po vypuštění z vodítka zmizel v lese mezi stromy a vůbec ho povely nezajímaly?!
Pokud lovecký pes neposlouchá, na kolik procent, to pomineme, když Vás to tak vytočilo, je odkázán k celoživotnímu pohybu na vodítku, protože vypuštěním riskujete, že se domů vrátíte sami, jen co uvidí prvního zajíce či srnu. Ona někdy i ta desetina procenta ve prospěch neposlušnosti může rozhodnout o tom, zda ještě někdy svého mazlíka - lovce spatříte. Loveckého psa doma mám, takže vím, o čem mluvím...
at se snazim jak chci, v adrese mi nic nenaskoci. Ale to je jedno, nebudu tu pomlouvat neci praci :-)
Jsem si vedoma, jak dulezite je privolani a tvrde na nem v lese pracujeme. Mimo les jej zvladame na jednicku i v rusnem provozu a v blizkosti jinych psu. Skoda ze to tak nejde i v blizkosti lesnich zviratek :-(
K tomu zda kavalir muze skladat zkousky, o tom jsem se informovala jiz davno, kdyz jsem premyslela zda se s mym lovcem teto cinnosti nevenovat vice. V klubu myslivcu mi rekli "ani nahodou slecno, kavalir neni lovecky pes, nema v reviru co delat a pokud ho nechcete nechat dobrovolne odstrelit, tak se radej venujte jine cinnosti. Muzete s nim chodit trenovat, ale zkousky vam stejne nikdo nedovoli delat" proto mi nejde do hlavy, jak je mozne ze nejaky kavalir tyto zkousky ma...
Je potřeba napsat alespoň první písmenko Vaší adresy a nabídka se objeví.
Já mám se svým bernským honičem podobné problémy s přivoláním jako Vy. Možná by nebylo marné, pokud se Vám to skutečně jeví jako velký problém, použít k výcviku elektronický výcvikový obojek nebo požádat o radu kvalitního výcvikáře, který by Vám poradil, jak na to. Každý psík je osobnost a někdy stačí maličkost, která pomůže, hlavně to chce důslednost, lehké to není, dobře to znám.
Bylo by fajn, kdyby se ozval někdo, kdo skutečně lovecké zkoušky s kavalírem udělal, pokud tedy opravdu takový pašák existuje.
opravdu mi ta adresa nenaskoci...
tomu nasemu malymu lovci je rok a pul, uz jako miminku jsme se mu schovavali za stromy, aby si nas hlidal. To se povedlo, hlida nas i po byte, je to maly zavislacek. Chodili jsme na cvicak, probirali jsme to s nekolika cviciteli a pokazde rekli "stopovacka", takze chodime po lese na stopovacce a trenujeme. Zajimavy je, ze ho nezajimaji az tak zviratka co vidi, jako stopovani. Od zajice, bazanta ktery utika pred nim ho dokazu odvolat. Pokud da cumacek k zemi, tak neslysi, nevidi a pelasi pryc. Jako kdyby mu v te hlavicce uplne preskocilo. Ten obojek mi take uz doporucovali, dokonce jsem videla i vysledky na jednom tvrdohlavem biglovi, ale stale jeste doufam v to, ze ho tato vasen prejde a vekem se alespon trosku sklidni, i kdyz mi je jasne, ze to takhle idealni asi nebude.
...asi Vám neradím srozumitelně, co máte udělat...pokud jste už jednou všechna požadovaná políčka vyplnila, stačí už jen zadat první písmenko konkrétního údaje a automaticky se nabídne celé jméno, adresa..., stačí jen potvrdit...
Máte pravdu, s věkem se psík částečně uklidní, ale může to být třeba až v osmi letech. Naše berňačka spolehlivě poslouchala do příchodu puberty, od té doby spolu stále bojujeme, moc dobře pozná, kdy je na stopovačce, tehdy si hraje na poslušnou holku, elektronickým obojkem si také nenechá znepříjemňovat život, ale když je z dohledu obojek i stopovačka, na dobrou výchovu je ihned zapomenuto. Chyba je určitě na mé straně, ale nevím kde, asi pro ni nejsem dostatečná autorita :). Řeším to tak, že proběhnout na volno se může skutečně jen na bezpečném místě. V našem případě asi ani zmoudření věkem nepomůže, znám případ, kdy se zaběhla osmiletá fena bernského honiče, stalo se, že jedinkrát neodolala, rozběhla se za srnou a už o ní nikdo nikdy neslyšel.
Abychom se vrátili k otázce loveckých zkoušek, psi jsou neuvěřitelně všestranní, jen je třeba odhadnout, jaký talent konkrétně ve vašem psíkovi dřímá. Když jezevčíci nacházejí uplatnění při hledání drog ve věznicích, labradoři odhalují schované pirátské CD, jiné rasy, i kříženci předvídají nástup epileptických záchvatů, odhalují místa s nádory na lidském těle..., proč by nemohl mít kavalír lovecké zkoušky. Iniciativě se meze nekladou, ale dokážu si představit, že potenciální zájemce narazí na neochotu na straně myslivců.
chapu jak to myslite s tim naskocenim adresy, mozna to je prohlizecem, jinak nevim :-)
myslivci byli ti co mi to docela razne a bez pretvarek rozmluvili, ale jsem zato nakonec rada, lepsi mu jeho vasen neprohlubovat, pak by se uz nikdy nemohl sam probehnout. A nebo mohl, ale ja bych to s nervama nevydrzela a on by se take nemusel jednoho dne vratit. Na zachranare jsem take narazila, myslela jsem si, ze by to mohlo byt to prave, cmuchat a hledat neco v terenu. Tam byl zas zadrhel v tom, ze kazdy zachranarsky tym musi slozit zkousky, ted nevim jestli to bylo 60 nebo 80km na kole za urcitou dobu-par hodin. Dalsi zkouska byla myslim neco preplavat. Takze po tomhle zjisteni ze me nadseni opadlo a zustame radeji u agilit :-)
Milá Lucko,
doufám, že jsem se nespletla v osobě a že Jonášek může pozdravovat Enza/brášku. Nedaří se mi opakovaně vložit příspěvek do Vaší návštěvní knihy (tedy Jonášovi se to nedaří, pochopitelně).
Měli jsme kdysi TR Dana z Peklovské rokle, který na Krkonoších odcházel do lesa a vracel se, až uznal za vhodné. Byl pryč i jednou celý den. Žádná výchova nepomohla, ale elektrické mučení jsme opravdu nezkoušeli. Naštěstí ho žádný myslivec nezastřelil a Dan žádnou kořist nepřinesl. Vyšel před chalupu, nasál, a když vůně byly lákavé, odběhl. Vracel se s jiskrou v oku, lehkou chůzí. Zprvu jsme byli ochraptělí od hulákání a úplně zničení od běhání po kopcích. Dan zásadně utíkal od chalupy nahoru, i když les by měl i dole. Věděl, že má tak větší šanci zmizet. Postupně jsme rezignovali, protože se vždycky vrátil (až on chtěl). Myší hnízda vyhrabával i pod sněhem. Vlastně to nebyly myši, ale rejsci. Žádný jiný náš kavalír takové lovecké pudy neměl. Jonáš (RU) a Oliver (BT) se spíš projevují jako pastevci a chtějí vychovávat ovce. Oliver po operaci patelly tuze kulhá, takže jsem spíš měla použít perfektum.
Mějte se a pozdravujeme Enza hafhaf Olga a spol.
Dobrý den, paní Záleská, chtěla bych se zastat elektronických výcvikových obojků, které jste zřejmě díky neznalosti nazvala elektrickým mučením. Pro zachování přehlednosti příspěvků u jednotlivých témat, volím možnost vytvoření nového příspěvku "ELEKRONICKÉ VÝCVIKOVÉ OBOJKY".