Jako řadového člena by mne zajímalo na základě čeho se vedení klubu rozhodlo bojkotovat rozdělení barev kavalírů na mezinárodních výstavách v ČR. Druhý klub podal oficiální žádost na rozdělení barev a náš klub vyjádřil svůj nesouhlas, tudíž byla žádost zamítnuta.
Velmi mne také mrzí, že v našem zpravodaji o tomto nebyla ani zmínka a tak jsme se k tomu jako členové nemohli vyjádřit. Zkrátka o nás bez nás.
Jistě nejsem jediná, kdo by o rozdělení barev na MV stál, obzvlášť při stále větším počtu psů ve třídách, při ceně 800 Kč za výstavu.
Tak i mne by zajímalo,proč klub bojkotuje rozdělení barev na mezinárodních výstavách.Dnešní výstavy jsou už tak dost drahý,a plné třídy kavalírů.Tak nevím,proč se nemohlo nechat barvy zvlášť po titul CAC,a o Caciba jít všechny barvy.Tak čekám na odpověď od těch,kteří to zamítli.
Také by mne to zajímalo.
Tento návrh byl projednán na schůzi klubového výboru dne 10.10.2007, kde výbor přijal nesouhlasné stanovisko. Zdůvodnění bylo odesláno na ČMKU (během roční výstavní sezony je k dispozici dost titulů), které je na ČMKU k nahlédnutí.
Zápis se schůze je zveřejněn v klubovém zpravodaji č. 1/2008, který je nyní v tisku.
Podle mě by rozdělení barev bylo daleko lepším řešením než nechávat všechny spolu. Minimálně teda na jednobarevné a strakaté, když ne jinak. V čem se kavalíři liší například od pudlů, amerických kokrů, anglických kokrů, německých špiců? Všichni tito (a další) mají barvy rozdělelné. Stačí se nakouknout na obsazení kruhů na brněnskou MV. Přihlášených pejsků je daleko méně než kavalírů, přesto jsou rozděleni dle barev, ve třídě převážně po 1, u těch trochu početnějších se najdou i 4. Proč tedy kavalíři chodí spolu, když jsou mezi nejpočetněji zastoupeným plemenem na výstavách? A to se spousta lidí (včetně mě)ani na MV nehlásí, protože je to zbytečné vyhazování peněz. Pokud by se barvy rozdělili, jistě by se zvýšil i počet vystavovaných jedinců. Nebo o to nestojíte?
Také já si myslím,že rozdělení barev MV by bylo dobrým řešením,počet vystavovaných psů je čím dál větší a získat titul a to i když máme hezké zvíře bývá na MV někdy nadlidský výkon.Jistě je pravda,že během výstavní sezony je k dispozici dost titulů,ale to na výstavách kde jsou barvy rozděleny! Pokud však chceme výstavní úspěchy našeho psa ukončit titulem Šampion ČR-musíme mít z MV min. 2x CAC! a zde už je to velmi obtížné,hlavně u jednobarevných kavalírů.Jak vidno podobný názor má mnoho lidí (včetně druhého klubu),to zas asi jen u nás(věřila bych,že na just druhému klubu-bohužel) máme jiné mínění.Určitě né však řadový členové,ale asi pouze vedení klubu.Příště by jistě nebylo od věci o takových to věcech více debatovat.Ubližuje to bohužel nejvíc našemu plemeni.Jistě by např.krylo více pejsků,protože by mělo tituly (a jsem si jista,že většina vybírá psy na krytí podle rodokmenu a ocenění!).Nedivím se pak,že je mnoho majitelů znechucených (protože vyhrávají stále tytíž jedinci)a tak raději nikam nejezdí,kór při dnešních výstavních nákladech.Možná by jsme se pak divili kolik hezkých kavalírů u nás máme.Ale třebas to je záměr.....Rozhodně je velká škoda,že se rozdělení barev na MV neprosadilo,já po svých letitých zkušenostech s výstavovaním bych byla jen PRO!
_Ten pohled na věc není tak jednoznačný, jak by se podle této diskuze zdálo, takže vám dávám k dispozici dopis, který je stanoviskem klubu a byl v této věci poslán na ČMKU._
*Stanovisko klubu k oddělenému posuzování barevných rázů plemene KKCHS na MVP.*
CKCHS klub Čech,Moravy a Slezska, nesouhlasí s děleným posuzování barevných rázů na mezinárodních výstavách psů.
Důvodů je několik:
1. Je to v rozporu s Výstavním řádem FCI ,který jmenovitě neuvádí dělení barevných variant plemene Kavalír (posuzují se všechny čtyři barvy v jedné třídě), nakonec je tomu tak i v zemi původu.
2. Úroveň chovu Kavalírů v ČR není tak vyspělá, abychom zodpovědně přistupovali k dalšímu rozšíření z národních výstav, ještě na mezinárodní výstavy.
3. Uvedeme příklad – dosud bylo ročně v plemeni možnost získat na každé jedné výstavě CAJC a CAC celkem 32 titulů. Výstav je 4x Národní výstava, 4x Klub.výstava (dva kluby) a 1x Spec.výstava,to je 288 titulů. Na Mezinárodních výstavách 8x (bez dělení barev) 64 titulů CAJC a CAC. Dosud je ročně k dispozici 352 titulů CAJC a CAC. Při rozšíření o dělených barvách na MVP, by bylo ročně pro naše plemeno 544 titulů CAJC a CAC.
Z těchto důvodů se domníváme, že tituly by ještě více ztrácely na významu a vůbec by nebyly přínosem pro kvalitu a rozvoj plemene.
S pozdravem
Běla Sochorová (předsedkyně klubu)
Dobrý den všem, které zaujalo toto téma!
Vzhledem k tomu, že nepatřím momentálně mezi aktivní vystavovatele kavalírů, mnozí namítnou, že nemám právo do této debaty zasahovat, ale budu ráda, když se i mí oponenti zamyslí nad mým názorem na oddělené posuzování barev kavalírů na výstavách vyššího typu a nepošlou mně hned k šípku:)
V době, kdy chovatelé usilují o sjednocení typu a kvality kavalírů v rámci celého plemene a ne pouze jednotlivých barev, se domnívám, že je více než žádoucí zachování dosavadního způsobu posuzování, zabrání se tak tomu, aby šampioni, ač jednoho plemene, ale různých barev, se kvalitou nemohli rovnat. Je zřejmé, že dnes ještě není kvalita jednobarevných na stejné úrovni jako u strakáčů, ale to je přeci v našich silách změnit nebo snad ne?! Nejvyššími tituly by se měli pyšnit opravdu jen ti nejlepší z nejlepších jedinců plemene bez ohledu na to, jestli mají kožíšek barvy takové nebo jiné... Mít doma šampiona je určitě krásný pocit, ale není nutno toho dosáhnout za každou cenu. Mně osobně by netěšilo mít doma šampiona např. v barvě ruby, který by vypadal vedle blenheimového šampiona jako šlapací autíčko vedle Mercedesu. A ten, kdo by se s tím spokojil, určitě nebude soudným vystavovatelům ve výstavních kruzích chybět, pokud nenastoupí jen proto, že se stávajícím posuzováním nesouhlasí. Skutečná kvalita se nakonec vždy prosadí a těm kvalitním by určitě zdravá konkurence vadit neměla, právě naopak, měla by být výzvou! Šampion by měl být tohoto titulu hoden!!
Podívejme se každý na svého pejska kritickým okem, i když to není vždy snadné a pokud dojdeme k názoru, že ten náš není zrovna nej, i když bychom si to moc a moc přáli, vystavujme pro potěšení, pro radost z toho, že se na výstavách sejdeme s lidmi stejných zájmů, uvidíme kvalitní jedince našeho oblíbeného plemene a nezapomínejme, že existují i výstavy nižšího typu, levnější, s ne tak kvalitní konkurencí a nesnažme se za každou cenu vítězit tam, kde na stupínky nejvyšší to naše čtyřnohé zlato prostě nemá.
Samozřejmě i mně se nelíbí, že ceny vstupních poplatků stále rostou a kultura vystavování je často žalostná, tím spíše by se vystavovatelé měli zabývat spíš otázkou kvality konkrétních rozhodčích na mezinárodních výstavách, abych se mohli spolehnout na to, že když už si výstavu vyberou, zaplatí a jedou na ni třeba kus světa,bude jejich psík skutečně odborně a objektivně posouzen.
Co dodat závěrem, není člověk ani psík ten, který by se zalíbil vždycky všem a ruku na srdce, nechtějí si ti, kteří prosazují oddělené posuzování barev pouze usnadnit a zjednodušit cestu k dosažení úspěchu, na který zatím, právem, nemají?! Nechceme se, milí vystavovatelé, zabývat spíš otázkou, jak dosáhnout obsazení pozic posuzovatelů alespoň na výstavách vyššího typu skutečnými odborníky pro dané plemeno? Možná je to pouze můj pocit, ale určitě bych raději připlatila na výstavu, ze které vím, že odejdu s kvalitním posudkem od rozhodčího, který danému plemeni opravdu rozumí, než "vyhodila peníze oknem"na výstavu, na které si nemůžu bý jista do poslední chvíle, zda skutečně posuzuje vypsaný posuzovatel, zda bude kruh prostorný, zda se nebudeme mačkat někde v nedůstojných podmínkách...
Děkuji za pozornost a zase někdy ve výstavním kruhu na shledanou! Bůžková
V Anglii, zemi původu KKCHS, chodí na výstavách barevné rázy společně. Na každé výstavě je zadáván jen jeden CC pro psa a pro fenu. Je pravdou, že se zde ročně koná více výstav a psi jsou zařazováni do většího počtu tříd, ale na druhou stranu se výstav účastní stejně, ne-li více psů jako u nás opravdu vyrovnaných kvalit. Angličtí rozhodčí, kteří jezdí posuzovat na naše klubové výstavy se vždy diví, že titul CAC je zadáván v každé třídě a barvě.
Myslím si, že titul Šampion ČR by měli získávat opravdu jedineční psi výborných kvalit, kteří dokonale splňují standard a cílem chovatelů by mělo být takovéto jedince chovat. Samozřejmě rozhodování rozhodčích je z určité míry subjektivní, ale jedinec, který splňuje standard, má vždy šanci uspět.
Pokud by došlo k rozdělení barevných rázů i na MVP, bylo by samozřejmě snazší titul Šampiona získat. Jde o to, jestli byste si ho pak vážili stejně. Za chvíli by se titulem Šampion ČR mohl honosit každý druhý pes, pokud by jeho majitel byl ochoten dostatečně dlouho obcházet výstavy a investovat do toho nemálo peněz. Podle mě by tento titul poté ale ztratil na prestižnosti.
To máte sice pravdu,že v Anglii chodí barvy dohromady,ale též by se měl náš rozhodčí pořádně podívat,jaké kavalíry Anglie má a jak má vypadat.U nás se neposuzuje pes,ale ten kdo ho vodí.A nebo čím větší,tím lepší.Co je malé,to je špatné.Málokdy vyhraje opravdu hezký kavalírek.Je to opravdu zbytečné vyhazování peněz.
Děkuji za reakce.
Jistě v mnohém máte pravdu, šampion by měl být pes vysokých kvalit. Nemyslím, že by v případě rozdělení barev na MV bylo nutností zadat titul, ten by měl i takto dostat pouze jedinec který si jej zaslouží. Od tohoto tu rozhodčí je,má právo titul nezadat, neměl by jej nikdo dostat protože neměl konkurenci.
Ano v Anglii je spojené posuzování barev, ale nesrovnávala bych jejich příjmy a ceny štěňat. Kdybychom na tom byli takto také bych si ráda jezdila jednu výstavu za druhou jen tak z radosti. Takto musím opravdu přemýšlet jestli dát 800Kč plus náklady na cestu(min.500,-), když vím že bude ve třídě okolo 15 psů. Především v posledních dvou letech se počet přihlášených psů opravdu zvyšuje enormě. Nemyslím, že by tituly z NV byly "laciné" stačí se podívat na loňské obsazení NV v Brně a Ml.B.
Taky se musíme rozhodovat podle rozhodčích, každý uplatňuje jiný typ.
Máte pravdu šampionů by přibylo, ale jistě by nebyli "laciní". Pořád by si zasloužili šampionát více než ti, co si ho o víkendu vyjedou na jihu Evropy, v nulové konkurenci a pak si tady šampiona dodělají v třídě šampion. To už si pak nikdo nevzpomene, jak titul získali.
Vlastně se jim ani nevidím, je to schůdnější cesta, než objíždět jednu MV za druhou na druhém konci republiky a doufat, že to třeba jednou padne.
Paní Bůžková má pravdu a to je zase jiná věc, že opravdu lituje člověk peněz za některé rozhodčí, kteří namají kavalíra v oku a třeba pořádně ani neznají standart.To se pak nestačíme divit jaká zvířata titul dostanou. Ti pak budou mít třeba šampiona. A svědčí to snad o jejich kvalitě,myslím že ne. Stejně jako je líto peněz, když se člověk přihlásí na rozhodčího a pak posuzuje někdo ůplně jiný, kdo upřednostňuje ůplně opačný typ.
Vrátím se k tomu, co jsem psala v ůvodním příspěvku.
Mrzí mne to, že vedení klubu o tomto rozhodlo aniž by dalo členům vědět dopředu, tak aby se k tomu mohli vyjádřit. Týká se to nás všech a měli jsem právo diskutovat. Stačilo se zmínit ve zpravodaji nebo na tomto webu, malá anketa či hlasování bylo na místě.
Upřímně doufám, že to není standartní jednání vedení klubu a že se takto nerozhoduje pouze podle svého mínění i v jiných věcech.
Velmi mne to mrzí, protože doteď jsem byla s čiností klubu spokojená, zejména bych ráda poděkovala p.Šmejkalové za výbornou práci poradce chovu.
Nějak jsem se rozepsala, omlouvám se
I když zatím kavalírka nemám, nedá mi to, abych nereagovala, protože bych si jednou ráda pořídila kavalírka. Dost mne ale překvapilo, že v Čechách je tak obrovský rozdíl mezi kavalírky. Dokonce i mezi pejsky s nějakým tím titulem. Jak tedy poznat, který je ten správný typ? Nemělo by se tady spíše řešit než zda rozdělit nebo nerozdělit barvy jednotný přístup rozhodčích? Aby se ujednotilo, jak opravdu má ten super kavalírek vypadat? Je opravdu tak důležitá velikost? Nemělo by se posuzovat úhlení končetin, kompaktnost a celkový výraz? Nebo je to u kavalírku jinak než u jiných ras?
Nevím zda se mohu tady vypisovat ,nejsem členem tohoto klubu ,ale jsem také vystavovatel a rozhodně bych byla pro rozdělení barev. Určitě by to přilákalo mnohem více vystavovatelů,zvýšila by se konkurence takže nějaké laciné tituly by asi nehrozily.Když se podíváme na rozpis rozhodčích-střídají se jedni a ti samí.Občas se vyskytne nějaký zahraniční posuzovatel.Je spousta hezkých,kvalitních kavalírů,kteří jen mají smůlu na rozhodčí.Přihlásíme se kolikrát na určitého rozhodčího a ejhle,pár dnů před výstavou změna.Toto bývá velice časté v posledních letech a co si budeme povídat ne vždy je to jen o psech.
Jistě je i na Národních,Klubových,Speciálních výstavách zadán titul jen opravdu kvalitním jedincům.Proto si myslím,že nehrozí invaze průměrných šampionů.
Dobry den, sve kavaliry moc nevystavuji.MVP me odradili, myslim si , ze posuzovat barvy dohromady je velice obtizne a mel by je posuzovat nezavisly rozhodci.Samozrejme rozdeleni barev bych uvitala.A nesouhlasim s tim, ze by pote bylo ziskani CAC jednoduche a vlastne zadarmo.Ono nakonec preci jenom je jednodussi , jak psala pani prede mnou vystavovat nekde na jihu , kde je mensi konkurence.Snadneji se vybeha sampion.Ikdyz se mi vice libi RU a BT , tak pekny BH ma podle meho vetsi nadeji na ziskani titulu.
Počet reakcí stále roste, je vidět, že toto téma je aktuální. V každé odpovědi se najde kousíček pravdy, já se ale stejně držím názoru, že šampionů by mělo být jako šafránu a mělo by to být ohodnocení nejvyšší kvality. Je jasné, že strakatých by bylo víc, jednobarevných míň, je tomu tak i na nejprestižnějších výstavách a nikdo kvůli tomu neremcá, prostě jsou zatím kvalitnější, o tom není sporu, takže nevidím důvod k tvorbě ne až tak kvalitních nových šampionů díky oddělenému posuzování barev.
Pokud se najde kvalitní jedinec mezi jednobarevnými, proč by to nemohl strakáčům "natřít"!? Koukněte se na výsledky klubových výstav a zjistíte, že to možné je!A tam posuzují rozhodně kvalitní posuzovatelé!!
Vždyť i moje BT fenka je toho důkazem. Je interšampionka, šampionka Česka, Polska, Slovenska, tituly jsme nesbírali v zemích, kde je to snadné a kdo mně a Gwennie z Hradu Špilberk v kruzích pamatuje, rozhodně nemůže říct, že nám někdo z rozhodčích nadržoval, nikdy jsem ji nenechala vystavit známým tvářím, naopak, v kruhu jsme se musely utkat v drtivé většině s fenami známých skalních vystavovatelek a navíc ve stejné barvě, jako je moje Vendulka. Dokonce spolu pamatujeme doby, kdy se i na národních výstavách posuzovaly barvy společně! Pro získání šampionátů byly stanoveny přísnější podmínky než je tomu dnes. Vystavovala jsem proto, že mně to bavilo a proto, že jsem byla přesvědčena o tom, že fena na to má.O to více si její titul považuji.Kdo má doma BT fenu interšampionku, dá mi za pravdu.
Už teď se pohoršujete nad tím, že se jezdí pro tituly do zemí, kde je snadné je získat, co budete říkat, až dosáhnete toho samého i u nás!! Vážení, upřímně, brání někdo někomu, aby si pro ten "snadno získaný titul" zajel? Není v tom trochu závist? Výstav je po světě spousta, stačí se přihlásit, investovat čas, peníze, risknout to a jet, všichni máme možnost, jen někteří méně odvahy a peněz než jiní...
To, že na výstavách kromě zdravé rivality narazíte na závist, nespravedlnost, nadržování, neschopnost přijmout úspěch druhých, je už běžná věc a asi se toho nezbavíme ani odděleným posuzováním barev, tomu věřte. Je to prostě v lidech a je to všude, kde o něco jde. Je to smutné, ale je to tak a pro toho, kdo to není ochoten akceptovat, mám jen jednu radu - nevystavujte, bude vás to stát zdraví! Naštěstí je spousta těch, kterým to nedá a znovu a znovu jdou do boje, protože kvalita, ta se nakonec prosadí!!! Usilujme raději o zdravější atmosféru v mezilidských vztazích, myslím si, že naše kluby by si zasloužily menší průvan nebo zemětřesení, aby se ta zášť, závist a spousta špatného odfoukly někam daleko a noví chovatelé a vystavovatelé si pochvalovali, do jaké skvělé společnosti suprových lidiček se dostali. To by byla ta nejlepší reklama pro plemeno...
Paní Bůžková, Vaše fenka je jistě krásná a kvalitní, ale za těch pár let co jste s ní chodila konkurence opět vzrostla , přibylo importů atd. Je to čím dál těžší.
Co se týče titulu na jihu, absolutně bych to nesrovnávala s titulem odtud, vyběhaným mezi 80 kavalíry. Psala jsem o tom protože jsem osobně byla na výstavách v Bosně a moje fenka tam byla jediná kavalírka. Stejně to je na většině výstav v Bosně, Srbsku, Makedonii a Černé Hoře.
Když jste zmínila klubové výstavy. Pro mě ukazatelem kvality jedince je výsledek od angl.rozhodčí z klubové výstavy. Je opravdu zajímavé, že to většinou nejsou ti co tady drtivě vyhrávají na MV. I když samozřejmě někteří ano.
Opravdu si myslíte, že ve třídě 15 zvířat se nanajdou dva nebo tři, kteří by si ten titul zasloužili?
Tuhle reakci jsem čekala, je na místě. Máte pravdu, Vendulka bodovala v době, kdy třídy kavalírů nebyly přeplněny tak jako dnes a úroveň vystavovaných jedinců se od té doby také posunula kupředu a to je jedině dobře, ale už i tehdy existovaly třídy přesahující 10 i více zvířat. Vývoj jde kupředu ve všech oblastech života a každá etapa má své favority. Šampion - kavalír, který získal titul před více než třemi lety se už mnohdy s šampionem dnešním nesrovná.
Pro mně, stejně tak jako pro Vás, je ukazatelem kvality výsledek od anglického rozhodčího na klubové nebo speciální výstavě a mnohdy je opakované získání vítěze barvy či dokonce VKV, VSV na takovéto akci více než národní šampion.Ne vždy je ukazatelem kvality titul, to by si měli všichni uvědomit.Určitě bych přála všem kvalitním psíkům titul národního šampiona vlastnit, bylo by to určitě spravedlivé, jen si nemyslím, že se toho dosáhne tím odděleným posuzováním barev, ke kterému, domnívám se, v budoucnu skutečně stejně dojde. Věřte, že za nějaký čas fungování tohoto nového přístupu v posuzování, se zvedne debata o tom, že není šampion jako šampion...Šampionů rozhodně přibude a ne všichni se nám budou líbit, protože mezi nima budou takoví, kteří si titul jen vyběhají a nasbírají CACe proto, že ne všichni posuzovatelé udělují tolik neoblíbené V1 bez titulu. Mně to vadit nebude, nechci se přeceňovat, ale mně nějaký ten titul neoslní, jsem schopna pro své potřeby posoudit, alespoň doufám, psíka bez ohledu na to, jestli je šampion nebo... super kvalita bez titulů se třeba zrovna jen někde válí na gauči...ale nezkušeným a začínajícím chovatelům a vystavovatelům určitě rozhodí objektivní názor, když uvidí vedle sebe šampiona s velkým Š a šampiona velikosti XXL, světlým okem, kadeřavou srstí...(tohle je přehnaný příklad), ale i to se může stát.
Je to těžké a optimální řešení asi neexistuje. Možná by nebylo marné, kdyby se vystavovatelé kvalitních, již tituly ověnčených psíků zamysleli nad tím, jestli je opravdu nutné stále zabírat ve třídách místo těm, kteří jsou srovnatelné kvality, ale díky nim na nejvyšší stupínek nedosáhnou. Možná by nebylo marné, podobně jak je tomu na klubových výstavách, zřídit třídy, ve kterých se předvedou šampioni bez nároku na ohodnocení, bylo by je vidět a zároveň by nikomu neblokovali cestu k vavřínům. Možná by nebylo marné, jak se to už někde objevovalo, umožnit interšampionům pro prezentaci v těchto třídách bezplatnou účast...je spousta toho, co by možná nebylo marné, určitě souhlasím s Danou Tošenovjanovou, věčně se opakující stejní posuzovatelé určitě taky nejsou ideální, kdyby alespoň na mezinárodkách pořádaných v Česku nebyli tak často nominováni čeští posuzovatelé, bylo by to určitě přínosem.
Ono se o tom lehce mluví, těžší je to uskutečnit,do problematiky případné realizace změn ve výstavních řádech nevidím, takže se můžeme pouze dohadovat o tom, co by se dalo a co ne, určitě je to složitá a dlouhodobá záležitost, kterou by mohlo odstartovat snad vedení jednotlivých klubů na základě rozsáhlé iniciativy řadových členů. O odděleném posuzování barev kavalírů na MV se mluví už minimálně 8 let :)
Dobrý den,se zájmem jsem si přečetla tuto diskusi a pokusím se do ní zapoji. Podotýkám, že ne za celé vedení klubu, ale pouze za člena výboru. Nejprve k výtce na neinformovanost členů. Vězte, že nám všem šlo o zkvalitnění chovu, což asi pochopila jen p. Bůžková a zato jsem jí vděčná.Nechtěli jsme opomíjet členskou základnu, ale na vyjádření jsme neměli příliš mnoho času. Tato diskuse je ukázkou, že na toto téma je ho potřeba mnohem více. Vedení druhého klubu o rozdělění mluví již několik let a pokud si pamatuji( jsem ve výboru 3roky) jsme žádost o vyjádření našeho stanoviska dostali loni poprvé. Naše stanovisko které jste si určitě již přečetli bylo výborem schváleno jednomyslně. Kdyby rozdělení barev bylo tak jednoduché, mohlo být už dávno i bez nás.Chápu, že se to mnohým vystavovatelům nelíbí, ale já si myslím že je to tak správně. Podívejte se na obsazení kruhů na NV a stejné by to bylo i na výstavách MV. Pro mne osobně je daleko cenější titul, který mé zvíře získá ve větší konkurenci mezi všemi barvami, než ten kde budou tři barvy stejné.A i z pozice chovatele se podívám jak se nám ty barvy liší nebo konečně jednotí. Mnohem větším problémem je role rohodčích, o to by se mělo vedení obou klubů zajímat více. Je to velmi těžké,ale naším úkolem by mělo být nominovat na tyto výstavy kvalitní a nezaujaté posuzovatele. To by jste od nás měli požadovat víc než rozdělit barvy.Za sebe mohu slíbit, že se o to budeme snažit, pokud to bude v našich silách.
Věřím, že nebylo možná dost času záležitost otisknout ve zpravodaji, ale jistě by se to dalo stihnout dát na tento web.
Co se týče rozhodčích máte pravdu, o to více mě překvapí, když je na MV nominován rozhodčí který kavalíra roky neposuzoval a jeho ideál je na míle vzdálen tomu,jak má dnešní kavalírek vypadat. To, že se opakují stále stejní rozhodčí, mě osobně až tak nevadí - jsem zvyklá od šeltií, kde jeden rozhodčí posuzuje běžně 4 výstavy v roce.Ale nevím, do jaké míry může klub ovlivnit pozvání zahraničního rozhodčího. Přece jen kavalírků se na něj přihlásí opravdu hodně. Myslím, že letošní Brno v červnu toho bude důkazem.
Skvělé! Konečně to správné slovo do pranice! Zasadit se o nominování kvalitních rozhodčích je podle mně cesta správným směrem.
Získání titulu šampiona za korektních, spravedlivých podmínek by mělo zůstat nadále náročné a reálné jen pro nejlepší, tedy nejkvalitnější jedince plemene.Někdy to jde pomaleji než by si vystavovatel přál, ale kvalita se nakonec prosadí.
Pokud se mezi námi najde odvážlivec, který může s klidným srdcem říct, tedy v našem případě napsat, že má doma jedince, který ač velice kvalitní je poškozován a je mu znemožněno titul získat, nekorektním posouzením nebo díky stálému vysokému počtu jedinců v dané třídě, ozvěte se, máte na to právo i prostor.Pokuste se být objektivní.Někdy je těžké si přiznat, že chybička je na naší straně, je to lidské.
Přesně tak, chce to rozhodčí, kteří plemeni rozumí a ví, jak má kavalír vypadat, jaký je jeho dnešní ideál (i když v tomhle směru to chce míru - podívejme se např. kam zavedl trend anglické buldoky). A hlavně, aby to nebyli rozhodčí ksichtovní! Myslím si, že výstavy jsou náročný koníček (z hlediska času i financí), tak si snad člověk zaslouží korektní posudek. Určitě VD od toho pravého potěší víc, než V od toho, kdo posuzuje podle druhého konce vodítka. Je i škoda, že není využívána celá škála známek: vždyť i VD pes je kvalitní (pokud je to správně zadané VD). Ale jen u nás skoro všichni dostanou V a ti už spíš nekavalíři VD. Já třeba vůbec nechápu, jak může dostat CACe nebo CACIBa kavalír, který má 35 cm v kohoutku. Vím, že podle našeho standardu může mít nějakých 28-38 cm, ale podívejte se na anglický standard: kavalír ma mít 5,4 - 8,2 kg a to tihle s prominutím mastodonti určitě nemají. Vždyť kavalír má být toy španěl, tak proč je u nás tak preferovaná tahle přenaná velikost? a malý kavalírek, ktrý má 6 kilo nemá prostě šanci, všichni se na něj budou dívat jako na nějakou hydru. neřeknu, pokud je to jinak pes vyjímečných kvalit, ale ruku na srdce, v kolika případech tomu tak je? ˇčast anglických rozhodčích by také nebyla od věci, alespoň na těch MVP. A co se týká odděleného posuzování barev, já říkám proč ne. Neříkejte mi, že ve třídě s 20 jedinci se nenajdou alespoň 2 kvalitní. Tak proč bychom jim měli ubírat právo na titul, jenom proto, že jsou posuzováni barvy dohromady. A co se týká levných titulů, jak už tu někdo psal: tituly nelze nárokovat: takže pokud na to pes nemá, tak mu rozodčí titul zadat nemusí. nemusí zadat ani V1, ale klidně VD1. Ale to se u nás moc nenosí. o tom, že nktěří majitelé raději zůstanou doma, ne proto, že vidí, že třída je obsazená (každý by si měl uvědomit, zda na to pes má či ne), ale kvůli ksichtovním rozhodčím, o tom se raději nezmiňovat. Závěrem: problém není v hodnocení barev odděleně/neodděleně, ale v rozhodčích. tam by se mělo začít. Pokud budou korektně posuzovat, nebude chovatelům líto jít na výstavu. A kdo má doma nepěknýho psíka, tomu nepomůže ani oddělené posuzování a bude stále raději jezdit na východ.
Nejsem si jista, zda je na Kv a SV trida cestna, v teto tride se vystavuji prave ti pejskove s titulem sampion atd.Ano , nominace rozhodcich je velice dulezita.Vice nez rozdeleni barev. Ale neni to jednoducha vec a na MV pokud zahranicni rozhodci neposuzuje vice plemen (spoluprace s ostatnimi kluby) , tak naklady hradi klub. Opravte me jestli se mylim. Z vlastni zkusenosti vim , ze to neni jednoduche, ale jde to.
Příspěvek od Dany je hezky,ale hlavně pravdivě napsanej.U nás je největší problém v rozhodčích a asi bude stále.A to odradí spoustu lidí jezdit po výstavách.Většina nejezdí jen s jedním kavalírem.Člověk by si rád připlatil a s radostí jezdil,když bude spravedlivě posouzen.Je mi jasný,že může vyhrát jen jeden,ale měl by to být opravdu ten nej....
Dobrý deň,
aj keď nie som členkou vášho klubu, nedá mi malý komentár, lebo ma táto diskusia ozaj zaujala.
Je tu veľa názorov a každý má čiastočne asi pravdu. Ono rozdelenie farieb si aj tak myslím, že by nevyriešilo to, načo tu viacerí poukázali, či už rozhodcovia , ktorí kavalierom nerozumejú, alebo horšie tí ""ksichtoví"".
A trošku sa zastanem " Amálky" a poviem, že sa jej nedivým , že nehovorí celé svoje meno a že ani veľmi nekonkretizuje, lebo zo skúseností z iných výstav ako sú psie, konkrétne drobnochov viem, že niekedy je lepšie svoj názor nepovedať, lebo inak nemá už zmysel vystavovať tam ,kde vás poznajú.
A to že nejde len o titul máte úplnú pravdu.
A poviem , mne osobne na psích výstavách nevadí, keď psík neuspie kvôli vzhľadu, lebo každému sa páči niečo iné, ale vadí mi, že veľa rozhodcov zabúda na to , že kavaliere majú v štandarde aj popis povahy a je dôležitejší , alebo aspoň tak dôležitý ako vzhľad.
Preto keď príde psík, ktorý má evidentne strach, odmieta chodiť a vystavovateľ ho prakticky pretiahne po kruhu a je hodnotený lepšie ako iné, ktoré sa chovajú ako kavaliere, myslím, že nie je v poriadku.
Každý môže mať zlý deň, ale o tom to je,,,ale to už som vlastne pri "ksichtových rozhodcoch."
Ale nech je to ako chce, už sa teším na ďalšiu výstavu a je mi úplne jedno kto je rozhodca, lebo pre mňa sú aj tak tie moje fešandy najúžasnejšie.
A všetkým prajem veľa chovateľských a výstavných úspechov.
Může se, prosím, ozvat nějaká kompetentní osoba a objasnit, co obnáší nominování zahraničních posuzovatelů na mezinárodní a národní výstavy, zdůvodnit, proč se jména posuzovatelů během jedné výstavní sezóny často opakují, zda jsou posuzovatelé kavalírů nedostatkové zboží nebo by jejich řady mohly být pestřejší?
Odpovídám na dotaz paní Bůžkové:návrhy rozhodčích podává klub příslišného plenene (do 15.8.předešlého roku),pokud jsou dva a více klubů,má být vzájemná dohoda.Každý z navržených rozhodčích musí předem potvrdit souhlas s nominací.Náš klub poslední leta dostává vyhotovený návrh druhého klubu.Tento návrh se snažíme většinou akceptovat,s tím ,že provedeme některé změny co se týkají zahraničních rozhodčích.Ty pak musí náš klub vykorespondovat a také nejednou částečně zaplatit a zajistit dopravu na výstaviště z letiště atd.
Výňatek směrnic ČMKU pro delegování rozhodčích...Podmínky
pro účast zahraničních rozhodčích:
a)do počtu 25 jedinců hradí klub kompletně cestovné,kapesné,ubytování.
b)do počtu 35 jedinců a v řípadě specialisty pro plemeno na jeden den cestovné hradí klub,ubytování a kapesné výstavní výbor.
c) při využití zahraničního rozhodčího na oba dny při posuzování min 50 psů_/den hradí cestovné náklady do výše 25 tisíc + ubytování a kapesné pořadatel výstavy.Případné vícenáklady hradí chovatel.klub.
závěrem: o konečné delegaci rozhoduje pořadatel výstavy.To je výňatek.
K tomu jen dodám, že zahraniční rozhodčí pokud nejsou doporučeni vystavovateli,kteří do zahraničí jezdí a sledují jejich práci jsou anonimní ve smyslu jejich odbornosti.Náš klub poslední leta za velké podpory "Helpservisu"zve na své klubové a speciální výstavy pouze zahraniční rozhodčí nejlépe ze země původu plemene.Tito rozhodčí udávají trendy a jejich nominace není snadná,jelikož mají rok,néli dva zadané termíny ve svém programu posuzování.Rozhodčí aby fundovaně posuzoval,musí to plemeno chovat a intezivně se jím zabývat,jezdit po světových výstavách,do angie na klubové a jiné výstavy, atd. jinak je mimo mísu a posuzuje tak zvaně knižně. Problém rozhodčích není tak jednoznačný jak se v těchto diskuzích propírá a otázka posuzování barev také né.O změnách v rozdělení barev na MVP nerozhodne vůbec žádný klub,ani ČMKU,to je mylná představa.O zásadní změně na poli mezinárodním rozhoduje FCI na valné hromadě,za souhlasu země původu plemene a to je v našem případě Anglie.Sochorová
Děkuji paní Sochorové za to, že si našla čas a objasnila způsob, jakým se nominují rozhodčí na výstavy,není to tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo :)
Nedá mi to, abych také svojí troškou nepřispěla k této debatě. Jakékoliv body by se daly rozvádět do nekonečna, vždy se někde najde nějaký kousek textu, na který by se dalo reagovat... Možná i já píšu pozdě, ale přeci jenom...
V této debatě nemusí jít jen o samotné rozdělení barev, jako spíše o usnadnění získání titulu českého šampiona. Osobně si myslím, že doba, kvalita českých kavalírů (ačkoliv se vylepšuje) a někdy i výsledná kvalita konečného posuzování, zatím nejsou tou správnou kombinací pro změnu, aby si titul udržel svou kvalitu.
Samozřejmě může být nespravedlivé, že někdy má kvalitní pes stejně kvalitní konkurenci a vyhrát není vždy tak jednoduché, jak by si majitel přál. Naopak jindy kvalitní konkurence chybí a tituly se získávají o něco snadněji i těm třeba méně kvalitním jedincům. Pokud ale vyhrávají kvalitní psi, pak by všichni okolo měli být spokojení.
Jsou plemena, kterých se běžně sejde na výstavách velmi málo (5,10) a my jim můžeme závidět, jak snadno se jim v malé konkurenci asi získávají tituly a šampionáty. Ale jsou i plemena jako např. labradoři, zlatí retřívři, ridgebackové, bíglové, bernští salašničtí psi aj., kterých se na všech typech výstav schází stejně jako kavalírů nebo častěji i daleko více. Oni si nemůžou ulehčit získání titulu nějakým rozdělením podle barev nebo velikosti. U nich je konkurence vždy velká a získat i jen titul CAC věc složitá. Oni by naopak mohli závidět kavalírům, že na jiných výstavách než na mezinárodkách si soutěžení o tituly mohou ulehčit rozdělením podle barev.
Osobně si také myslím, že na MVP by se počty přihlášených jedinců rovnali spíše národním výstavám, kde se často sejdou v jedné třídě 1 nebo 2 jedinci, eventuelně 4. A ruku na srdce, není příliš zvykem, že by rozhodčí v málo obsazené třídě přemýšleli o tom, jestli zadat V nebo VD a často zadají automaticky V1 s titulem. Samozřejmě to tak není vždy a to je jedině správně. Získat pak titul CAC na MVP by mohlo být velice snadné, pokud by si rozhodčí nebyli dostatečně vědomi toho, jak důležitý je titul z této výstavy. Opravdu by pak měli více přemýšlet o tom, jestli má posuzovaný pes dostatečné kvality pro eventuální získání titulu českého šampiona.... aby pak každý pátý kavalír nenosil titul Ch ČR, čímž by se hodnota titulu velmi snížila. Však u nás jsou lidi zvyklí dostávat spíše výborné, a když dostanou VD, tak je to pro ně katastrofální, ačkoliv i VD je velmi hezká známka a svědčí o kvalitním psovi.
Jen pro zajímavost ohledně titulů. Např v Anglii na výstavách, kde se zadávají tituly CC a res.CC, bývá běžný počet přihlášených psů kolem 250 (na klubovkách i třeba 400 - 500), barvy chodí pohromadě a v jedné třídě se může sejít i přes 20 jedinců. Nejlepší pes a fena ze všech získají titul CC, druzí nejlepší res.CC. Na anglického šampiona je potřeba získat 3xCC.
Ve Finsku chodí kavalíři také na všech typech výstav barvy dohromady a obdobně se tituly zadávají až ve finálových soutěžích těm nejlepším jedincům. Získat titul CAC není jednoduché ani např. ve Francii. V každé zemi to může být různé.ALE VIDÍTE SAMI TEN ROZDÍL, JAK SLOŽITÉ JE ZÍSKAT JEN SAMOTNÝ TITUL CAC??? A CO TEPRVE TITUL ŠAMPIONA?
Angličtí rozhodčí, kteří jezdí posuzovat na naše klubové výstavy se opravdu diví, že zadáváme tolik titulů a jak snadné je u nás získat titul šampiona. NO a my bychom si chtěli stýskat, jak je to těžké...
Myslím si, že je dobré, aby titul CH ČR něco znamenal, aby si udržel svojí hodnotu a složitější cestu, jak jej dosáhnout. Kdyby bylo jednoduché ho získat, mohl by být šampionem kdokoliv a ve světovém srovnání kvalit šampionů bychom se možná nestačili divit. Samozřejmě to trochu přeháním....ale není šampion jako šampion.
Kvalitní psi se stejně prosadí, ať mají jakoukoliv barvu. A pokud jde o to, že by chovatelé kryli jen šampiony a ostatní chovní psi neměli šanci, pak si myslím, že rozumný chovatel ví, co hledá a že by měl umět rozeznat kvalitu psa, ať je či není šampion. Ne všichni kvalitní psi mají páníčky, kteří by vystavování milovali - na výstavy nechodí a tituly nesbírají. ALE BÝT VIDĚN ZNAMENÁ, ŽE JE O PSU VÍCE VĚDĚT. KDO SE NIKDE NEUKAZUJE, O TOM SE ZKRÁTKA NEVÍ.
Padla zmínka i o rozhodčích, posuzování a velikosti. Samozřejmě každý upřednostní rozhodčího, který plemeno dokonale zná, nejlépe ho i chová a ví, jaký je moderní trend. Na takového rozhodčího se rádi přihlásíme a bude nás těšit, když si udělá čas na pořádné posouzení a kvalitní posudek našeho psa. A pokud náš pes vyhraje, o to více nás může takové vítězství těšit. Svojí prospěšnost, kterou často nechceme vidět, mohou ale přinést i rozhodčí "all-roundři" (kteří posuzují celou řadu plemen). Oni sice většinou nekoukají po moderním typu, ale spíše hledají celkovou harmoničnost, projev,výborný pohyb, úhlení, pevná rovná záda,atd.
A tady by se mohla střetávat otázka velikosti. Správný je malý kavalír. ALE NESTAČÍ JEN MALÁ VELIKOST, I MALÝ PES MUSÍ MÍT VÝBORNÝ EXTERIÉR, MĚL BY MÍT DOSTATEČNĚ SILNOU KOSTRU A VÝBORNÝ POHYB. Naší snahou by mělo být současný typ kavalíra zmenšit ( i v tom je už jisté zlepšení),na velikost je potřeba myslet, ale měli bychom myslet i na to, že ti "větší" (nepíšu velcí obři) mohou těm "menším" občas něco nabínout a vylepšit. Ke všemu by se mělo přistupovat se zdravým rozumem - chov a vylepšování je dlouhodobá práce. Neměli bychom se také dostat k extrémům ( minikavalírům s nožičkama jako špejličkama, rozklepaným a nervózním jedincům). Rozumné by mělo být držet se zlaté střední cesty a snažit se o kavalíry menší velikosti v ideálu standardu, se silnou kostrou, vyrovnanou přátelskou povahou, výborným exteriérem a pohybem.
A ještě jednou k rozhodčím. Ono to s tou delegací rozhodčích opravdu není tak jednoduché. Klub se snaží alespoň na jednu MVP ročně najít kvalitního zahraničního rozhodčího. Ale ani oni neujdou kritice vystavovatelů, když ten či onen nedopadne tak, jak si představoval. A pokud jde o české rozhodčí, i tady se snažíme je obměńovat, ale moc jmen na výběr není. Kdo se dneska hrne dělat rozhodčího, aby jich bylo více a byli kvalitní? Nikdo se nezavděčí všem, a házet na ně špínu a kritiku není pro české vystavovatele nic neobvyklého. Ale napadlo někdy ty kritiky, jaké by to asi bylo, kdyby byli v kůži rozhodčího ??? Kritizovat je strašně jednoduché, ale něco sám dělat pro druhé, aktivně vystupovat nebo s něčím pomoci se nikomu moc nechce. Kdyby kritici znali i druhou stranu mince než tu svojí, jistě by s kritikou a ostrými slovy o něco více šetřili.
V dnešní době jakoby psi ustoupili do pozadí a do popředí se dere snaha a budování vlastního ega. Málokdo někomu přeje úspěch nebo pochválí hezkého psa. Něž aby někteří uznali třeba hezkého psa nebo dobře odvedenou práci, úspěch, radši budou hledat sebemenší mušky,aby na tom či onom mohli něco zkritizovat a pomluvit.
Výstavy snad měli původně být společenskou událostí, něčím, kam lidi jezdili pro nevšední zážitek. Dnes ale někteří dali výstavám raději bohem a dali přednost poklidnému životu se svými miláčky.
Mnohé z nás ale vystavování baví a tak nám nezbývá, než se nad nevraživost povznést. Na výstavy jezdíme dál, snažíme si je užít, bavíme se s přáteli, prohlížíme psy, sbíráme zajímavosti, informace a zkušenosti a "nepřátele" ignorujeme. Moderní doba se holt složitá, vše je jen o lidech. A asi by bylo hodně naivní si přát, abychom výstavy brali více jako zábavu, jako setkání s kavalířími přáteli a alespoň trochu se do pozadí stáhla honba za tituly a nepřejícnost úspěchu jiným.
Já vím, ono se to lépe řekne, ale pravdou je i to, že vystavování je v dnešní době velmi drahý koníček (stejně jako řada dalších)...
Dobry den
me by se taky libilo rozdeleni barev u hovawartu. Mame tri barevne razy.Plne souhlasim s pani Smejkalovou.
Když víte něco o hovawartech, proč se nepodepíšete? Ostatně i labradorské retrívry by bylo možno rozdělit podle barvy na černé, hnědé a žluté. Viděl pan nebo paní Anonym někdy obsazení MVP u labradorů?
Ido pokud napíšete křestní jméno je to stejně anonymní jako by jste nenapsala nic, tak si prosím to poučování nechte pro sebe, nebo se podepiště příjmením.Labradorů chodí také mnoho, ale jestli si zažádají o rozdělení barev je jejich věc.Tady se bavíme o žádosti u kavalírů.Je mnoho plemen,která mají rozdělené barvy a nejsou zdaleka tak početná.
Milá Andreo,
klidně se Vám představim, i když nevím vlastně proč, protože Vy jste svoje jméno zase nenapsala. Mimochodem nejsem chovatelka kavalírů a můj předchozí příspěvek o tom svědčí. O kavalíry se zajímám a ráda bych si v budoucnu pořídila kavalírka. Většina chovatelů, se kterými jsem měla tu čest si již mailovat nebo i osobně promluvit, jsou velmi milí a slušní lidé, o čemž svědčí i většina příspěvků. Škoda, že to není i ten váš. Pokud máte ještě něco, bylo by lepší, kdyby jste mi napsala na mail, protože já ho tam mám pokaždé na rozdíl od Vás, čímž jste mne bohužel donutila odpovědět tímto možná ne příliš vhodným způsobem, neboť Vám není odpovědět kam...
To , to si nemyslim, posledni dobou je hovawartu na vystavach okolo 60- 70 a to neni zas tak malo.Na nektery ch mene, to zalezi jaky posuzuje rozhodci. Ale byl to pouze priklad.
pokud je to tak, tak se omlouvám, jen jsem koukla do jednoho katalogu a tam bylo okolo 30.
pro Andreu, Na dnesni Brno je napriklad prihlaseno 73 hovawartu a asi 80 kavaliru.Skoda, ze jste neuvedla adresu, napsala bych vam mail.
Souhlasím s vedením našeho klubu, s paní Šmejkalovou, s paní Bůžkovou, s paní Kratochvílovou a dalšími. Myslím, že rozdělení barev na MV by nebylo dobré. Šampion by měl být opravdu pes té nejvyšší kvality. Jenom bych si přála více zahraničních posuzovatelů na MV. Když to jde na Slovensku, tak proč to nejde u nás?
Taky souhlasím,ale tady jde spíše o naše rozhodčí.Ano máte pravdu,chtělo by to víc zahraničních rozhodčích.Ti většinou vyberou ty nej...,a nekoukaj na konec vodítka.
Myslím, že Iveta konečně řekla to, co si ostatní jen myslí a netroufají říct...