Dobrý den, je možné, aby se po RU feně a TR psovi narodila štěňata v BT barvě (a pouze v této)? Já myslela že ne, ptž pokud jedinec nese gen pro tuto barvu, musí se jednoznačně projevit na jeho vzhledu (je této barvy). Vzhledem k tomu, že v této barvě jsou všechna štěňata (asi 6 nebo) řekla bych, že fenu musel nakrýt jiný pes, pravděpodobně barvy BT. Opravte mě, pokud se mýlím.
Opravdu je to možné, ruby nese gen pro Bt barvu po svých rodičích a s TR může dát klidně celý vrh jen Bt šťěňátek.
Vím o více takových to spojení.
Ale co jsem četla, tak gen pro BT barvu je dominantní nad všemi ostaními, takže pokud jej pes má ve své genové výbavě, musí se přeci projevit na jeho vzhledu :-/
Přečtěte si prosím něco o dědičnosti barev, není to tak složité. Já nechápu, ten dotaz, že se to musí projevit na jeho vzhledu. V příkladě co uvádíte, jsem Vám už napsala, že matka nese gen pro BT barvu a tudíž její štěňata můžou být všechna v barvě BT. Otec pokud je trikolor ( a není z mezibarevného spojení ) barvu štěňat neurčuje jelikož dominantní v tomto spojení jsou jednobarevné geny matky, ať už pro ruby barvu nebo barvu BT. Jistě Vám to vysvětlí někdo kdo má s mezibarevným křížením zkušenosti podrobněji. Myslím, že něco o dědičnosti barev má na svém webu paní Bůžková, ch.s. Kavalíří kvarteto
Dobrý den,
domnívám se, že paní Aneta vysvětlila tento problém velice hezky, skutečně je normální, aby se rubínové feně a tricolornímu psovi narodila pouze black and tan štěňátka. Určující v tomto spojení je gen jednobarevného kavalíra v páru.V mé chovatelské stanici se ze spojení TR fena (z mezibarevného spojení) + RU pes (ze spojení jednobarevných) narodila 3 rubínová a jedno black and tan štěně, opět byl určující dominantní gen rubínového psa. Na mém webu najdete zjednodušenou tabulku týkající se dědičnosti barev.
Já prostě měla za to, že RU zvíře nemůže nést gen pro BT barvu, asi jsem to špatně pochopila. Kolika barev může být nositelem 1 jedinec? Jak pak vypadá jeho genotyp? Omlouvám se za hloupé otázky, ale všude jsou jen tabulky, ale nic jako Mendelovi čtverce. Možná jsem si myslela, že dědičost barev je přesně podle Mendela, ale je to jinak.
Genetika je velice složitá věda, přesné odpovědi by jste měla hledat raději u nějakého odborníka na genetiku, u kavalírů není mezibarevné krytí až tak rozšířené, aby si někdo troufl říct, je to tak a ne jinak :o)! Každopádně se dá zjednodušeně říct, že black and tan fenka z mezibarevného spojení může mít při krytí strakáčem ve vrhu všechny barvy, stávají se i takové zajímavé případy, kdy při spojení dvou BT, kteří mají v rodokmenu strakáčky, ale sami z mezibarevného krytí nepocházejí, mají ve vrhu strakáče i jednobarevné. Je to kouzlo mezibarevného krytí!
Všem díky za odpovědi. Dozvěděla jsem se něco nového, ale ne tu podstatu :-). Genetik by mi asi neporadil, kdyby měl znát dědičnost jen všech psích plemen, tak by mu z toho asi praskla hlava. Většinou mají největší povědomí chovatelé daných plemen.
Dobrý den, kavalíří dědičnost barev je popsána například na stránkách slovenského kavalířího klubu http://www.cavalier.sk/trochu.htm ...
Vybarvení v rámci chovaných barevných variant kavalírů se podle toho tedy (genetici mi doufám prominou) zjednodušeně řečeno chová tak, jako kdyby jejich základní barva byla BH a k ní existovaly dva "doplňující" dominantní "geny":
první potlačující bílou barvu, takže jakmile ho kavalírek zdědí alespoň v jedné kopii, tak jeho srst neobsahuje bílou barvu
druhý doplňující barvu černou, takže jakmile ho kavalírek zdědí alespoň v jedné kopii, tak jeho srst obsahuje i černou barvu.
A pak už stačí jen kombinovat:
ani jeden z těchto "genů": BH
pouze potlačení bílé: RU
pouze doplnění černé: TR
potlačení bílé + dodání černé: BT
(Pamatujte na to, že "geny" pro barvu má jedinec ve dvou kopiích, které nemusí být stejné a při dědění se kombinují od obou rodičů.)
Podle toho Vaše štěňata zdědila po RU matce dominantní "gen" pro potlačení bílé a po TR otci dominantní "gen" pro doplnění černé a jsou tedy BT. Navíc má-li matka v obou kopiích "genu" potlačení bílé (tedy nemá-li žádnou kopii typu BH/TR) a otec v obou kopiích genu doplnění černé (má obě kopie typu RU/BT), tak štěnata MUSÍ být BT.
Děkuji za vystvětlení :-). Něco takového jsem chtěla slyšet. Myslím si, že chovatelé plemene by měli vědět, co lze ze spojení čekat a proč tomu tak je (tedy co se barvy týče). Já jsem špatně vycházela z toho, že BH je recesivní, RU dominantní nad BH, TR nad RU a BH, BT nad všemi ostatními.
Ještě bych se chtěla zeptat na příklad, jestli jsem to dobře pochopila: když připustím TR fenu, která nese gen pro BH barvu (matka TR, otec BH) RU psem, který nese pouze geny pro RU barvu (RU matka i otec, žádný vícebarevný kavalír v předcích, pouze BT), tak by se měla narodit půl na půl RU a BT štěňata? Prakticky tedy znamená, že když jednobarevný rodič nemá v předcích vícebarevného jedince, nemůže se po něm narodit vícebarevné štěně (tedy BH či TR)? A ještě: RU zvíře nemůže nést gen pro BT barvu jako takovou, ale maximálně gen pro černou barvu? Ted ne tak, jak to psala Aneta, že RU může nést gen pro BT štěňata. Aby se po RU narodily BT štěňata, musel by se spářit s BT jedincem, TR jedincem či mít v předcích TR (tím pádem ponese geny pro černou barvu a zároveň potlačující barvu bílou). V rámci jednobarevných kavalírů může být jedinec BTBT (zbarvení BT), BTRU (zbarvení BT), RURU (zbarvení RU) a 2 RU jedinci nikdy nemohu dát BT štěňata.
Já taky nejsem genetik ani biolog a to vysvětlení kavalíří genetiky mám od bývalé sousedky - měli BT kluka a jejich dcera šla tenkrát studovat snad veterinu nebo přírodovědu - a já jsem se tehdy snažil zjistit, jak to vlastně je s těmi barvami u kavalírů, když můj BH kavalírek má RU maminu a TR tatíka (pro tu RU maminu u jedné její prababičky barvu nevím a jinak má nejblíž TR praprababičku pocházející ze spojení BH × TR). A pochopil jsem to tak, že skutečné geny se v rámci současných uznaných čtyř kavalířích barev chovají tak, jako kdyby namísto nich byly ty uváděné "geny" dodávané k jakoby základnímu bílohnědému kavalírovi, tedy "gen" pro doplnění černé se stavem buď "NE" nebo "ANO" a "gen" pro potlačení bílé taky se stavem buď "NE" nebo "ANO" a možné čtyři kombinace 2 stavů těchto 2 "genů" dávaly čtyři existující barvy - tedy že BH má tuto kombinaci "potlačení bílé/doplnění černé" ve stavu "NE/NE", TR ji má ve stavu "NE/ANO", RU ji má ve stavu "ANO/NE" a BT ji má ve stavu "ANO/ANO". A že za celkové "ANO" se bere to, když alespoň v jedné ze dvou kopií genetické informace je stav "ANO". Snad se tu správně zobrazí i tabulka:
Tabulka
·-----------------·-----------·
| | doplnění |
| stav | černé |
| "genu" ·-----------·
| | NE ANO |
·-----------·-----·-----------·
| potlačení | NE | BH TR |
| bílé | ANO | RU BT |
·-----------·-------·---------·
Podle toho mi tedy vychází, že heterozygotní (rodiče TR+BH) TR fena nakrytá RU psem bez genů pro bílou barvu (tedy vlastně s oběma "geny" potlačení bílé ve stavu "ANO") může mít jenom BT a RU štěňata. A že RU nemůže mít žádný "gen" pro černou čili tedy vlastně gen TR/BT - že ten by z něj udělal BT barvu. A že RU může mít štěňata BT jen s BT nebo TR psem bez ohledu na to, jestli sám má či nemá TR předka - s RU že může dát jen RU nebo BH štěňata a s BH že může taky dát jen RU nebo BH štěňata, protože RU nemůže nikdy dát "gen" pro černou barvu čili gen BT/TR který sám nemá - ten musí přijít od druhého rodiče, tedy od BT či TR.
Koukám, že tabulku to rozbouralo ;-(
Jj, už to chápu ;-). Takže ten 1. příklad, na který jsem se ptala: od každého genu potlačení bílé/doplnění černé má jedinec 2 ,,kopie" - alely). Když si bílou označím jako X (dominantní = ano) a x (recesivní = ne); černou Y (dominantní = ano) a y (recesivní, ne). Tak RU byl XXyy a TR xxYY, tudíž všechna štěňata musela být BT (vždy dostala gen pro potlačení bílé a vždy pro doplnění černé).
Článek k tomuto tématu od Zuzany Bayerové najdete v "Kavalířím Hlasateli":http://www.cavalierclub.cz/main/show_news/33/