dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli má někdo zkušenosti s Enapem a Fortekorem.Jsou to léky na srdíčko.zajímalo by mě který je lepší.díky
Který je klepší??To by ti měl říct veterinář!Spíš který je dražší! Už před 12-ti lety bral náš TR pejsek Fortekor.Asi 28 tablet stálo již tehdy 295,kč.Že má náš pejsek špatné srdíčko jsme zjistili až v jeho 9-ti letech a od tý doby ho bral. Zemřel,když mu bylo 10 let a 4 měsíce. ENAP bere naše Sašenka již od 3 let a pokud se dožije,tak 1.6.2009 bude mít 10 let.Ono asi záleží i na tom,kdy se na vadu srdce přijde a kdy se prášky nasadí,aby se srdce posílilo co nejdříve. Ale nejsem veterinář a možná je nějaký zdravotní důvod ,proč místo enapu fortekor či naopak.Zkušenosti mám tedy dobré s obouma variantama.Ten i ten prodlužují našim miláčkům život!Pavlína
Zkušenost s Fortekorem máme jen takovou, že nám byl veterinářem doporučen a tak jsme ho psovi dávali. Ale až v době, kdy měl pes zjištěn šelest. Enap jsme nezkoušeli, ale vím že mnoho lidí ho podává preventivně a je značně levnější než Fortekor.
Naše fenečka zemřela na stáří ve 13 letech.Od 7 let brala léky na štítnou žlázu Letrox.V 10 letech se přidalo srdíčko. Taky jsme braly Fortekor a fenečka byla živá, spokojená.Ve 12 letech se přidaly ledviny,proběhla operace zánětu dělohy.Poslední rok přibyly léky na odvodnění Furon,udržení moči a podporu imunity. V tu dobu to již bylo velmi finančně náročné.Požádala jsem tedy o výměnu Fortekoru za jiný /místo 300,- za 50,-Kč/.Fenka se během 5 dnů zhoršila a já se pokorně vrátila k osvědčené léčbě.Má zkušenost je taková- zkusit a uvidíte.Určitě pro nás to byl správný lék.Hlavně se nebojte zeptat na finanční varianty.Přeji dobrého veterináře, který vám poradí.
Naše první kavalírka brala Enap od sedmi let, dožila se deseti a půl roku. Před pár týdny veterinář předepsal naší další fenečce (jsou jí tři roky!)na srdíčko lék Tritace. Když jsem se ptala na Enap řekl, že Tritace je šetrnější - máte někdo zkušenost? Dík
Milá Ivanko, Enap užívá naše Lilinka od léta loňského roku. Navštívili jsme s ní lékaře protože v pozdnějším odpoledni a večer jsme na ní pozorovali trhání hlavičkou a škubání tělem jako když to s velice unaveným a ospalým člověkem "mlátí"!(Kresba EKG nebyla v pořádku).
Do jídla jí dávám jen 1/4tabletky denně. Ze začátku užívání se nám zdálo, že problém zmizel ale plíživě se opět vrátil.
Lékař nám zatím nedoporučuje dávku zvyšovat. Ráno a dopoledne je docela veselá a zvládá i malou procházku. Dobře baští, jen v noci ji cítím, jak sebou občas škube.
Má už věk, letos jí bude 11 let.
Přeji Vám, aby vše dobře dopadlo. Eva
Zdravím, s fortekorem mám zkušenost, ale záleží na fázi ve které se právě Váš kavalír nachází.U nás to bohužel včerejškem dopadlo špatně:( a přišli jsme o naši berušku:(.ale fortekorem to už nebylo asi, takže zkuste ho a uvidíte, něměl by to být špatný přípravek.
Zdravím, mám 17ti letou jezevčici, donedávna nebrala nic, srdce měla jako zvon a až na mírnou stařeckou demenci byla akční fenkou, která neměla nikdy štěnata. Asi před měsícem dostala mozkovou příhodu, s které se jako zázrakem dostala bez trvalých následků, ale veterinář jí naordinoval doživotně Karsival na prokrvení měkkých tkání a celkové zlepšení vitality. Dneska jsem byla na kontrole, a protože slyšel malinkou šelest na srdci předepsal jí také ten Fortekor. Osobně mu věřím tak jsem se ani na jiný lék neptala. Podle mého názoru ani tak nejde o věk, ale kdy je pejskovi lék předepsán a na jak hodně nemocné srdce. Teď už vím, že jde o celkovou životosprávu pejska, do svých 10 let jedla skoro všechno co my a žrádlo pro psy by nepozřela, měla nadváhu, byla bez elánu a do toho jí chytly záda. Ten samý lékař mi před sedmi lety řekl, že musí zhubnout, dostávat žrát jen jednou denně a to suchou potravu určenou pro pejsky, která má v sobě vše co pejsek potřebuje. Kupuju jí Royal canin pro dospělé jezevčíky, dávám malou misku jednou denně a pejsek je tu s námi dalších 7 let, všichni z našeho okolí říkají, že by tu dávno nebyla. Vždycky je největší problém v lidech, když pejsek žebrá, člověk se slituje, ale jednou se to projeví. Já to už 7 let nedělám a těším se stále společnosti svého nejlepšího přítele. Proto určitě věřte svým veterinářům a především upravte pejskovi jídelníček, pokud víte, že děláte něco špatně.
Michalo, určitě je správné, že jste pejskovi začala dávat granulky, ale zrovna Royal nepatří mezi ty nejlepší a "granule pro jezevčíky", tak to je pouhý reklamní trik. Nedají se udělat granule pro konkrétní plemeno. Spousta veterinárních lékářů Vám tuto značku doporučí, spousta lidí jim důvěřuje, v tom se shodnem, ale už se nezajímají o to, co granulky obsahují a v jakém poměru. Veterinární lékař není výživář a proto bych jim v tomto směru až tak nedůvěřovala. Věk Vašeho pejska je uctihodný, přejeme spoustu dalších šťastných psích let. S pozdravem Lucka
Naše fenka kavalíra začala mít potíže asi v 9 letech brala nejdříve Enap. Asi před půl rokem se její potíže zvýraznily,tak nám vet předepsal Fortekor a je v pohodě. Asi záleží v jaké kondici srdíčko je.
Mě před rokem zemřela fenečka kavalíra na selhání srdce, ale asi půl roku jsme to čekali. Náš veteríř jí předepsal Enap a ještě Furon jestli se nemýlím... Už si to nepamatuji přesně. Nicméně během užívání těchto léků se ze začátku viditelně zlepšila, takže já můžu říct, že Enapu věřím, už kvůli tomu, že se v našem případě špatné srdíčko projevilo až tím, že byla málem v kritickém stavu... Jakmile došlo ke zlepšení, tak byl její zdravotní stav cca na 4 měsíce stabilizován, nicméně pozdní příchod k veterináři si vyžádal svou daň a v květnu nám zemřela.
Na loňské Klubové výstavě jsme nechali poslechnout Lilince srdíčko. Paní doktorka se divila, proč byl lékařem v našem místě bydliště Enap předepsán, když má srdíčko naprosto zdravé!
Lucce: ohledně té výživy bych chtěla říct, že konkrétně Royal mi nedoporučil veterinář, ale po vyzkoušení puriny a dalších v uvozovkách super granulí byl mojí jezevčicí nejlépe snášen. Dříve jsem vyzkoušela i jiné značky Natura, Orijen apod., při kterých měl náš pejsek občas nevolnosti. Taky nesouhlasím s tvrzením, že neexistují granule, které by byly způsobeny konkrétním potřebách různých plemen. Konkrétně Royal pro dospělé jezevčíky je uzpůsoben konkrétním potřebám těchto krátkonohých pejsků, např. s doplňky stravy na zatížení kloubů a páteře, např. obsahuje lecithin na podporu mozkové činnosti, který je v podobě vitamínů užíván i lidmi.
Michalo: Ano, a RC pro kavalíry zabezpečí zdravé srdce všem kavalírům. Honem ho všichni běžte koupit :-D Je to prostě kravina, pouhý reklamní trik, aby nalákali lidi, kteří si ani nepřečtou složení. Zkuste se o to trošku víc zajímat, pak možná změníte názor. Nedivím se, že Vaše jezevčice měla zažívací problémy po výše zmíněných značkách, ono kdo by po nich neměl :-) Při výběru granulí koukejte na složení, ne na reklamu a popisky typu "ještě více masa". Když tedy krmíte RC, nevadí Vám, že jsou konzervovány BHA a BHT látkami? :-)
Nedámi,abych nereagovala..měla to být diskuze na téma léky pro lepší funkci srdíčka,ale...Lucci,živím se každý den prací s chlupáčky,různých ras,staří i s různými zdravotními problémi a doma na mě čeká smečka mých psích přátel,za léta co mě obklopují chlupáčci vím,že každé zvířátko má svoje potřeby,ať jsou to granule nebo kosmetika atd.,né každému vyhovuje vše co tomu druhému.Sama granule prodávám a nechávám na lidech a na jejich chlupáčcích,pro které se rozhodnou,můžu jen poradit,jak správně krmit co se týče krmné dávky a to samé je o kosmetice,nepoužívám jeden druh kosmetiky,ale vždy se snažím vyhovět potřebám psího kožíšku a zase jsem na začátku..co vyhovuje jednomu nemusí vyhovovat druhému a proto je super,že se snažíme těm našim clupáčkům naslouchat a popřípadě když si nevíme rady požádáme svého veterináře a pokuď mu důvěřujeme,řídíme se jeho radami a tak je to správné..a proč reaguji,nelíbí se mě tón,kterým reagujete na psané články Míši,jsem přesvědčená,že pro svého čtyřnohého miláčka dělala po poradě s veterinářem to nejlepší a rozhodně bylo super,že se obrátila na odborníka,který ji pomohl s výživou,která jejímu příteli nejlépe vyhovovala,určitě,ale my nejsme ty co by měly Míšu soudit...neměla to být,ale diskuze o něčem jiném..,než,že tady budu někoho slovně napadat a urážet
Evi, až budu chtít někoho napadat a urážet, tak to napíšu trochu jinak ;-) Asi jste už přehlédla mé rady, že když vybírá granule, tak má koukat na složení, nejen na reklamu a jak sama psala "označení super granule". Předpokládám, že kdyby si Míša přečetla složení, tak by tu RC takhle nenadzvihovala ...
A ano, kavalíří téma "srdíčka" a řeší se tu výživa jezevčíků. No proč ne, alespoň se tu něco děje :-) Jen se divím, že tak moc zastáváte názor na výživu z pohledu veterinárního lékaře, kteří ve většině případů nemají ani ponětí, co je na českém a zahraničním trhu dostupné (mají spoustu jiné práce, než se zajímat o výživu).
a ještě k Vaší větě: "Sama granule prodávám a nechávám na lidech a na jejich chlupáčcích,pro které se rozhodnou,můžu jen poradit,jak správně krmit co se týče krmné dávky"
a teď to neberte jako napadání :-)
Já si strašně moc vážím toho, když příjdu do psího obchodu, kde dokáží poradit. Kde mají přehled a ví o čem mluví. Narazila jsem pouze na jeden obchůdek, kde bych se tohohle dočkala, většinou jak sama píšete, se dočkám pouze informací, jak správně dávkovat - tak to si snad můžu z obalu přečíst sama, ne? Ale pátrat ve složení, co je dobré a co nikoliv, pro člověka, který se o to nezajímá ať už z jakéhokoli důvodu, tak to je složité. Myslím, že spousta lidí by takto "vzdělané" prodavače uvítalo. A co se týká výběru značky, rozhodně nenechám psa, aby si vybral sám, ale nastuduju složení x značek, vyberu ty nej a až z těch mu nechám vybrat. Věřím tomu, že kdybych předložila více kvalitní značky a mezi ně třeba Pedigree, tak by si ten pes vybral právě P. Pes nedokáže nastudovat složení, od toho jsme tu my, abychom mu vybrali kvalitu a až pak si může vybírat on, které mu budou chutnat nejvíc. (není to samozřejmě jen o chuti, ale i o stavu srsti, atd.atd.). A pokud je pes živ pouze z granulí, tak bych opravdu vybírala důkladně a necpala ho nějakými ... . Vždyť existuje taková spousta značek, jsou i levnější jak výše zmíněné "super granule", tak proč zkončit u granulek z reklamy, které jsou nejen po stránce složení KO, ale i docela drahé.
Lucko,nemám psí obchod,ale určitě vím,že se granule nabízejí dle věku,velikosti daného plemene a o složení granulí mohu podat informaci,se svými psími zákazníky trávím vice času,než je běžné v obchodě a jejich lidských páníčků si vážím a jejich chlupáčci jsou pro mě víc než jen zákazníci..a co píšete o veterinářích,je docela komické,mám pocit,že byste jim tedy mohla s vašimi názory konkurovat a být jim nápomocna svým temperamentem..pro svoje holčičky mám paní doktorku,které důvěřuji a chodíme k ní do ordinace rádi a nepamatuji si,že nám snad někdy špatně radila nebo že by snad tápala ve svých vědomostech..Luci,určitě si nebudu s tebou tímto způsobem dopisovat,ale věř mě,že se potkáme,mám raději diskuzi s očí do očí a né komunikaci přes klávesnici,ta je podstaťně jednoduší,než svoje názory říkat přímo konkrétním lidem,já mám takové jednání raději a takových lidí si vážím
Nedá mi, abych nereagoval na debatu zdejších dam. Paní Sýkorová, z toho co tu píšete usuzuji, že Vám jde hlavně o vztah k zákazníkovi, aneb když budete milá a usměvavá, zákazníci se vrátí a vy z toho budete mít zisk. To je tak vše, co jsem z Vašich příspěvků vyčetl. Zřejmě se neorientujete jen v granulích, ale ani ve veterinářích. Pokud vezmu veterináře globálně, tak musím souhlasit se slečnou Luckou, nejsou to lidé placení zato, aby se šťourali ve složení těch a těch granulí - nato máme výživáře, kteří Vám rozhodně nedoporučí výše zmíněné produkty. A věřte mi, diskuze se slečnou Luckou v přímém přenosu je k nezaplacení, sám jsem měl tu čest. Ovšem, nesmíte ze sebe dělat tu nejchytřejší a nejvzdělanější, on opravdu mnohdy ví nepovolaný člověk (avšak zajímající se o daný problém) víc, než odborník (zejména u granulí toto pravidlo platí na 100%). Přeji poklidný zbytek dne a doufám, že Vás můj příspěvek také neurazí.
Milý admine, zavři, prosím, tohle téma, jinak čekám, že se za chvíli do diskuse kromě virtuálního MVDr. Skaly přihlásí i Dr. Štrosmajer (a ten je strašně podbný našemu zvěčnělému dědečku lékaři) nebo Dr. Sova ? Kde je Dr. House ???
Milá paní Sýkorová, nesedejte Lucince na lep. Potřebuje reklamu pro svůj web ? nebo nepotřebuje ? Jezevčíci všech zemí... haf haf haf... Bohužel nejde o diskusi, jen o prostor k ní a dále blabla bla
Paní Záleská, vy jste mě těď opravdu pobavila. Jak si tedy představujete diskuzi? Měla jsem zato, že diskuze je o výměně názorů a to se tu do té doby, než jste napsala svůj směšný příspěvek (mnoho vypovídající o vaší povaze) dělo.
Myslím, že jediná kdo se tu chce zviditelnit a píše úplně mimo téma jste vy. Chápu, že vám v žaludku neustále leží vaše deaktivace účtu na našem diskuzním fóru (deaktivace za neaktivitu, která je udělena VŠEM naktivním členům, nejen vám), ale touto cestou si moc nepomůžete, spíše, jak jste tu teď předvedla, se ztrapníte a pobavíte své okolí.
A jen pro zajímavost, opravdu si myslíte, že by mělo smysl dávat reklamu zrovna na naše stránky sem? :-)
nejlepší je dr. Hannibal Lecter :D ten vyřeší všechno hned a po svém. A stravu také moc neřeší
Ad srdíčko:
Naše kavalírka brala Enap od necelých 8 do 10 let a dost se jí tím ulevilo. naneštěstí jsme na to, že má nemocné srdíčko, přišli, až se to projevovalo navevnek (únava, dýchavičnost - hlavně v teplém počasí). Ale co naordinovat by měl určitě doporučit vet.
Ad diskuze o granulích: souhlasím s Luckou. Podívejte se, co vetů nabízí Hills, Proplan, Royal canin, Calibru, Brit care atd. Já osobně bych si ani jedno z těhle krmiv pro psa nekoupila. Ale záleží na každém, čím chce psa krmit: někdo se zajímá nejen o reklamu, ale i o složení, někdo dá na doporučení veta a krmí třeba Hillsem, jiný na reklamu a krmí Pedigree, dalšímu je to fuk a koupí v Tescu 10 kg čehosi za 150 Kkč.
srdíčko:
můj první kavalír Bertík taky zemřel na srdíčko,v 7,5 letech.V jeho pěti letech jsme šli na normální očkování a přitom mi pan "lékař" sdělil,že má šelest na srdci,ale že to nevadí,ať si přijedeme v jeho 10 letech pro prášky.Od té doby jsem k tomuto "veterináři" nešla.V AAvetu mi po vyšetření sdělili, že za dva roky mám po psovi.Nasadili Enap 1x večer a skoro měli pravdu.Odešel o půl roku později než předpovídali.Občas se v noci ještě vzbudím,jestli jsem mu náhodou nezapomněla dát prášek.
k pí.Záleské:
myslím si, že cavalierteam žádnou reklama nepotřebuje, a rušit tuto diskuzi-proč? každý má nárok se k tématu vyjádřit.proto vznikly diskuze.
Jsem ráda, že k cavalierteamu taky patřím.
ad.: ENAP požívali postupně všichni moji pejsci. Byla jsem s ním spokojena a pro "srdíčka" mých pejsků byl postačující.
Nicméně ze zkušeností svého známého, jehož pejsek onemocněl se srdíčkem velice brzy, vím, že začali na ENAPu, posléze přešli na FORTEKOR a dnes jsou již na PRILLIU.
Ale POZOR !!! Vždy je nutné vycházet z doporučení Vašeho (předpokládám, že znalého) veterináře, protože každý pejsek je jiný. Ne vždy je vhodné aplikovat formou pokus - omyl zkušenosti přispěvatelů na různých forech.
ad.: "srdíčkové" granule - poslední tři roky dostávala naše Nikuška Specific CKD Kidney Support - Kompletní dietní krmivo pro psy trpící chronickou renální insuficiencí, srdeční a jaterní nedostatečností nebo urátovou, oxalátovou a cystinovou urolitiázou. Byla jsem s ním velice spokojena ( Nikuška byla ve skvělé kondici ) a zřejmě naše Nikuška také neboť mističku vymetla rychlostí kulového blesku. Cenová relace byla také přijatelná.
Hanka
Přeji hezký večer všem, nedá mi nereagovat na příspěvek paní Ing. Olgy Záleské. Paní Záleská, nejsem žádný MVDr. a i kdybych jím byl, tak si to nebudu cpát před jméno do diskuzí, podobným této. Myslím, že tady titul není podstatný. Jak jsem si pročítal zdejší témata, tak i u Vás jistě všichni ví, že jste obdržela titul Ing., myslím, že není třeba tento fakt neustále opakovat a jak jsme se ve vašem příspěvku přesvědčili, ne vždy titul před jménem znamená míru inteligence. Pokud Vás tak moc mrzí, že jsem nevložil moji emailovou adresu, vězte, že je to pouze z důvodu nevyžádanho spamu, kterého je po celém internetu spousta. A pane admine, souhlasím s touto dámou, smažte její nesmyslné a nic neříkající příspěvky, které vedou pouze k napadání ostatních a k její prezentaci.
... je opravdu zajímavé jak některé příspěvky "nutí" reagovat lidi, kteří by "normálně" nepociťovali nutnost reagovat. Myslím, pane Skalo, že kdyby jste měl titul MVDr.,tak byste ho rád "cpal" před jméno, už jen proto, že by se nám tu v diskuzi takový MVDr. hodil, vzhledem k tématu, které tu bylo původně založeno. Pokud by pan admin měl mazat nesmyslné a nic neříkající příspěvky, které vedou pouze k napadání ostatních (jak píšete),měl by vymáznout i ten Váš a poté i můj (a dalších), ale to by asi nedělal nic jiného ...(no prosím ... a už jsem tu taky...)
Lucce: přečtete si ještě jednou můj poslední mail, tam píšu, že sleduji složení, dle kterého si někteří výrobci dovolí napsat, že se jedná o granule pro dospělé jezevčíky jako je to u těchto konkrétních. Neznám konkrétní potřeby kavalírů, píšu o jezevčíkách, kteří trpí na klouby ...
Koukám, že Vy to sledujete až moc :))) to by jsme ani my lidé nemohli nic jíst, protože skoro každá potravina obsahuje něco co není pro organismus nejlepší.