zajímalo by mě,zda se dá někde nějak zjistit, na co uhynul/a pes či fena? Je to nějak ošetřeno nebo jen šeptanda mezi lidmi? A nebo to vůbec nikoho nezajímá?
Pokud vám jde o konkrétního pejska, předpokládám, že nejjednodušší je kontaktovat majitele.
Jestli existuje nějaká šeptanda, tak to nevím. Popravdě ani nevím, nad čím by se spekulovalo, nebo co by se tajilo. Devadesáttři procent kavalírů, pokud umírá na nějakou chorobu, tak je to srdce a na druhém místě rakovina (údaj z roku 2008). Sám jsem se nesetkal s tím, že by to někdo odmítal říct.
Klub tyto informace neshromažďuje. Není to proto, že bychom chtěli něco tajit, ale z toho důvodu, že pokud máme zveřejnit seriozní informace, potřebujeme vědět, na co pejsek opravdu umřel (a ne takové to "on asi umřel na srdce ... já jsem ho viděl jak se drbe, to bude určitě SM..."). Na to je potřeba nechat provést pitvu. A do toho se chce málokomu. Před třemi lety nám umřela kavalírka a ačkoliv nám to náš veterinář nabízel (abychom věděli přesně co se stalo), přiznávám se, paní Hrdličková, že se nám do toho také nechtělo a nakonec jsme odmítli.
Pokud vám jde o nějakou statistiku pro nějakou seriozní práci, pak tyto údaje shromažďovali Dr. Jeff Sampson a Dr. Sarah Blott (jde o údaje z celého světa). Podmínkou pro zařazení je kopie pitevní zprávy. Data se dají vyhledávat podle různých kritérií, je však potřeba se zaregistrovat a registrační poplatek začíná asi na 240$ (zaleží na tom, k čemu budete data využívat).
Jestli to nikoho nezajímá? Určitě ano, viz. například předchozí odstavec.