Zdravím všechny chovatele a milovníky kavalírů, napadlo mě přispět do diskusního fóra takovou mou myšlenkou a ráda bych se dozvěděla názory i jiných lidí, kteří mají rádi toto plemeno. Zkrátka a dobře jsem si kdysi pořídila BH fenečku kavalíra, ale ještě jsem nevěděla, jak je chov kavalírů postižen srdečními chorobami. A když tyto srdeční obtíže postihly i mou Fany, tak mě napadlo proč se chov specializuje především na exteriér plemene a nevyžaduje se např. při bonitaci podrobné vyšetření srdce a dál se chová na takto nemocných jedincích? Sama za sebe chci říct, že jsme neměli ani jeden vrh právě z tohoto důvodu. Napadají mě tyto myšlenky také proto, že např. zlatí retrívři jsou náchylní k dysplazii kyčelního kloubu, ale nyní se chov velice zlepšil právě proto, že takto postižení jedinci byli z chovu vyřazeni. V budoucnu chci zase jednou kavalíra, ale chtěla bych, aby se riziko toho, že mu selže srdce právě tak jako Fany minimalizovalo. Poraďte mi, co pro to můžu udělat... Možná je má myšlenka špatná, že by se jedinci se srdečními vadami měli vyřadit z chovu, ale proč ne, když je to dědičné? Proč to nezkusit odstranit? Napište mi prosím své názroy, třeba i na email:klarca.hudecka@seznam.cz
velice mě potěší, když se dozvím víc, protože o těchto problémech často bývá v literatuře jen zmínka, ale já bych ráda věděla více... S pozdravem Klára
Jen ve zkratce:
* Chov se nespecializuje jen na exteriér, viz zdravotní program na těchto stránkách.
* Vyšetření srdce (jakékoliv) při bonitaci nebude téměř k ničemu (dvouletí jedinci budou čistí, choroba bude zjistitelná mnohem později)
* Jestli se chová na postižených jedincích - podívejte se na krytí zveřejněná na těchto stránkách a dohledejte si vyšetření srdce k příslušným párům. Druhá věc je, že může být lepší krýt sedmiletým, osmiletým psem se šelestem 1-2, než s tříletým s čistým certifikátem. Takže to krytí postiženým (samozřejmě minimálně postiženými a ve vyšším věku) může být paradoxně i ku prospěchu věci.
* Vy pro dobro věci můžete udělat jedinou věc: až si budete kupovat kavalírka, vyberte si štěně z vrhu, kde u rodičů byly prováděny pravidelně vyšetření srdce. Fena by měla mít vyšetření čisté, krycí pes by měl být starší a také s čistým certifikátem, nebo pes okolo osmi let ideálně s nulovým nebo velmi slabým šelestem.
Jinak současný stav, pokud se jedná a MVD je takový, že se chovatelům daří postupně zvyšovat věk kavalírů, při kterém dochází k prvním projevům postižení.
Myšlenka krytí staršími vyšetřenými jedinci mě zaujala a docela by mě zajímalo, kolik psů kolem 8 let u nás kryje. Zkusila jsem se podívat zde na stránkách na seznam krytí, ale tam jsou uvedena jen jména rodičů. Bylo by možné u nich uvádět i datum narození?
Děkuji za odpověď. Prozatím jsem neměla moc času si prohlédnout tyto stránky, proto jsem ještě neměla prohlédnutý "zdravotní program" a k tomuto dotazu mě vedlo hlavně to, že jsem byla s mým tehdejším psíkem evidovaná v Klubu chovatelů Kavalír a King charles španělů a tam, nemýlím-li se, nikdy nebyl tak rozsáhlý článek tak jako tady...
Renie: datum narození rodičů u krytí zatím neplánuji, dohledat to jde (jistě, není to tak pohodlné), ale zatím je dost práce na jiných částech těchto stránek. Podíl krytí u starších psů jsem nesledoval, nicméně naši fenku jsme před rokem kryli Lancelotem B.D. (měl 8, a dnes v 9ti letech je to stále čilý pes). Pokud vím, tak majitelka u něho chce nechat udělat podrobnější vyšetření srdce. A pochybuji že je to jediný starší aktivní pes. Doufám, že to pobídne další chovatele a ti budou dělat poslechové vyšetření srdce u psů nad 5 let. Určitě to pak budou žádaní plemeníci. Nicméně toto není jediná cesta k ozdravení chovu (pokud jde o srdce) a rozhodně to neznamená, že se k chovu mají používat jen starší plemenici.
staarclare: jsem stejného názoru jako Vy, taky mi nejde do hlavy, proč se u jiných plemen snaží zdraví vylepšit a kavalíři furt nic ... je to o lidech ...
Co se týče informovanosti, tak si tady na těchto stránkách hodně polepšili, není tomu tak dávno, kdy byste si tu nepřečetla vůbec nic. Takže alespoň malý krůček kupředu nastal ;-)
Lucka:
jsem ráda, že alespoň někde je popsáno více o problémech v chovu, ale pořád si myslím, že by toho mohlo být více a také jsem ráda, že je někdo stejného názoru na tento problém. Je mi jasné, že se nic nezlepší hned, ale proč se o to nepokusit? Byla bych ráda, kdyby vyšetření srdce a zveřejňování výsledků tohoto vyšetření bylo povinné u všech chovných jedinců. Na zdravých jedincích chce chovat každý a když by měl nějaký ten psík to srdce horší, tak už je na majiteli jestli tím a tím psem nebo tu a tu fenku chce nechat nakrýt, ale myslím si, že je důležité, aby člověk věděl do čeho se svým psem jde.
Povinná zdravotní vyšetření - záleží na tom, co chcete. Klub chovající na rodičích s vyšetřením, nebo se chcete snažit udržet plemeno zdravé (či jeho stav zlepšit)? Pokud Vám jde o první variantu, pak ano, povinná zdravotní vyšetření. Pokud o tu druhou, musíte najít jinou cestu. Ale to už bylo mnohokrát řečeno. A to i na tomto fóru.
Tento klub zvolil druhou variantu. Hledá cesty, jak zvednout počet vyšetření jinak, než povinností. Tedy chovatele vést a vychovávat k tomu, aby se o zdravý chov starali. Není tomu dávno, kdy bych napsal: "Uvidíme jak to dopadne a jestli byla tato volba správná." Dnes už můžu říct, ano, daří se. Počet vyšetření stoupá. Samozřejmě se na tom musí pracovat dál, ale dokud to budu moct nějak ovlivnit, vždy budu lobovat za tuto variantu.
A nejde jen o zdravotní vyšetření. Graf je k dispozici všem a je to z něj jasné. Věty typu "... u jiných plemen se snaží zdraví vylepšit a kavalíři furt nic …" již dávno neplatí (samozřejmě můžu komentovat dění pouze našeho klubu), jsou sice módní a rádoby zasvěcené, ale to je asi tak vše. A proč se o to tedy nepokusit? No vždyť se pokoušíme.
Můj závěr je tento, klub má chovatele vychovávat v rámci etiky chovu, být chovateli nápomocen jeho činnosti (webové stránky jsou jen částí této pomoci, další formy jsou zpravodaj, semináře, různé typy pobídek ...) a zabezpečit to, aby chovatel vůbec chovat mohl. A samozřejmě se i postarat o propagaci svého plemene.
Chov je trošku jiná disciplína než známky, vaření, fotbal ... Pokud by členy klubu měli být lidé zcela na klub odkázaní, lidé potřebující k chovu pouze nějakou sbírku zákonů, nařízení a kuchařek, neschopni se sami rozhodnout a bez jakékoliv odpovědnosti, tak to bude špatné.
Pokud chcete dělat chov pořádně (a vlastně cokoliv jiného), budete muset pořád shánět informace, vzdělávat se, experimentovat a samozřejmě nést i svůj díl odpovědnosti. Klub Vám rozhodně nebude bránit vyžadovat po majiteli krycího psa, štěněte, doklady o vyšetření. Je to totiž i na Vás, jak bude chov zdravý.
Je vidět, že všichni přispěvatelé k tomuto tématu by v tomto rádi něco udělali, tak předpokládám, že v této diskusi budeme společně pokračovat na setkání chovatelů. Podrobnosti najdete na titulní stránce tohoto webu.
No škoda, že se setkání nemohu zúčastnit. Každopádně mám jednu poznámečku k zamyšlení. To co píšete mě trochu vyznívá jako pohádka. Na web přibyly články o zdraví, vyšetření stoupá, ale "problémy" /nejen srdce/ o kterých se na spoustě diskuzí píše moc nevidím ani na webech majitelů ani na klubových. Jednoduchá odpověď je, že špatné zdravotní výsledky nejsou dobrou propagací plemene, ale na druhou stranu samé pěkné výsledky nevzbuzují dojem problému a pak i 1 luxace či lehká DKK vyznívají negativně. Nevím možná je to jen můj pocit, ale pokud ne, tak mě zatím nic "etického" nenapadlo, aby se chovatelé a majitelé nebáli i ty horší výsledky uvádět.
Já bych také řekla, že trend v počtu vyšetřených psů je stoupající (především DOV a LP). Nevím, čím je to způsobeno, řekla bych že větší uvědomělostí zájemců, což vede chovatele k tomu, že nechají své psy vyšetřit, možná také nástupem mladší generace. Ať je to jakýkoliv důvod, jsem za to ráda.