Podle vložených výsledků z Národní výstavy v Brně se posuzovaly jednotlivé barvy samostatně. Myslel jsem, že už i na národkách jsou všechny barvy posuzované dohromady. Byla to tedy jen nějaká vyjímka, nebo mi něco uniklo? Děkuji za odpověď.
Na NVP v Brně se skuteečně posuzovali barvy zvlášť. Myslím, že to bylo překvapením pro většinu vystavovatelů.
Tohoto "jevu" jsem si bohužel všimla i na NVP v Ml.Bol. 19.7. Jednou se řeklo, že se kromě klubovek budou posuzovat barvy dohromady a pak si to dělají jak chtějí ! Myslím, že ti, co si to vymysleli by se znovu měli posadit "ke kulatému stolu", jasně stanovit pravidla a nedělat z nás blbce. Mimochodem samozřejmě jsem raději, když se barvy posuzují samostatně, ale vadí mi, když se nedodržuje co se řekne. Nebo jsme to rozhodnutí všichni špatně pochopili a záleží snad na tom, kdo výstavy pořádá ? Může nám to tedy někdo pořádně vysvětlit ?
Děkuji.
Podle informací, které mám z 29.6.2009 byl termín určen 1.1.2010, protože v celé problematice vznikla řada nejasností a problematiku nechápaly ani chovatelské kluby, kterých se změny týkaly. Podle zpráv, které mám se problém týkal několika klubů u kterých se rozdělení barev praktikovalo proti běžným zvyklostem a na VH byl dán návrh těmto klubům vyhovět a stanovit jasná pravidla. Nejasnosti okolo počtu tříd, který může být u určitého plemene na výstavách otevírán. Pokud by byl ze stran zástupců klubů kavalírů zájem, tak by se barvy nemusely slučovat na NV ani na MVP. Možná proto zrovna o této záležitosti oba kluby tak málo a nejasně informují.
Nejasnosti jsou...
Jana: Na titulní stránce tohoto klubu byla zveřejněna následující informace (a je stále přístupná v archivu):
*USNESENÍ Z X. VALNÉ HROMADY KONANÉ DNE 18.4.2009 V PRAZE 4*
USNESENÍ Č. 4
Valná hromada schválila znění článku č. 4 - „Výstavní třídy“ Výstavního řádu ČMKU takto:
Na všech typech výstav mimo výstav klubových a speciálních bude nadále rozdělení plemen do tříd podle barvy odpovídat předpisům FCI. Na klubových a speciálních výstavách platí rozdělení používané do data X. valné hromady ČMKU, tedy do 18. 4. 2009.
Přílohou Výstavního řádu ČMKU bude přehled plemen, kterých se členění barev týká.
Přílohou Výstavního řádu ČMKU bude také členění podle FCI (tzn., že CAC se bude zadávat stejně na MVP i NVP).
Hlasování:
Přítomno: 190
Pro návrh: 183
-------
Co k tomu dodat? O čem informovat více? V čem je nejasnost?
Na VH nebyl dán žádný návrh těmto klubům vyhovět, naopak hlasovalo se přímo pro zrušení rozdělení barev.
Pokud si spočítáte kluby, kterých se to bývalé dělení týká a počet klubů celkem (které na tomto dělení nemají žádný zájem), byl výsledek hlasování jasný už od počátku.
Pokud jde o termín platnosti, tak dokument jasně uvádí, že dělení barev končí 18.4.2009. Co s touto informací dělají pořadatelé výstav, klub(y) těžko ovlivní.
Ve světe je obvyklé, že KC (u nás ČMKU) takovéto změny nejprve konzultují s kluby, kterých se to týká. Teprve poté a na základě výsledků těchto jednání, se dává návrh ke schválení, nebo se stáhne a vůbec se již neprojednává. U nás tomu tak zkrátka není.
Jednak marně hledám na ČMKU avizovanou přílohu plemen, které se členění barev týká a pak také tu informaci, že kavalíři budou na NVP a MVP psů sloučeni, kterou avizuje druhý klub. V usnesení se dále píše, že na všech typech výstav (kromě klubových a speciálních) bude členění odpovídat předpisům FCI což je tedy rozdělení na a) BT, b) RU, c) BH a d) TR a kde se píše, že se uděluje 1x CACIB. Proč tedy překvapení, že se na NV kavlíři posuzovali dle barev?
Kde má ČMKU ten dokument opravdu nevím :-) Mám pouze to usnesení z valné hromady. Zkuste se zeptat přímo na ČMKU.
Nikde se nepíše, že barvy budou sloučeny na NVP a MVP, ale jen na NVP. Na MVP dávnou jsou. Oni pouze píší, že CAC se bude udělovat na NVP stejně jako na MVP.
CACIB se uděluje jen na MVP.
Pokud si pamatuji, tak předpisy FCI nedělí kavalíry na jednotlivé barvy. Pokud se pletu, tak mě prosím opravte.
Překvapeni posuzováním barev zvlášť na NVP jsou asi všichni, nicméně to je tak asi vše, co s tím uděláme. Nikdo neví, jestli to pořadatelé udělali svévolně, nebo se snad s ČMKU domluvili a termín "nedělení" si bez oznámení veřejnosti přesunuli na později ???? .... ale to je spíš otázka na jednotlivé pořadatele výstav.
Tak stále jsem z toho zmatená. (Doufám, že nejen já.) Všichni z usnesení tedy pochopili, že se na NV a MVP budou kavalíři od 18.4. posuzovat dohromady. Pravda, že jsem tu konkrétní přílohu také nenašla. Pokud se přesto někde posuzuje zvlášť můžou zato tedy pořadatelé, kteří jsou špatně nebo nejsou informováni ? Potom je v tom, ale opravdu zmatek. Taky by se pak mohlo stát, že se nějaký nespokojený vystavovatel ozve a můžou pak mít obě strany nepříjemnost. To asi není úplně ideální ... ?!
Samozřejmě jedná se pouze o NVP ..., přesto by to mělo být všude stejné, ne pokaždé jinak.
No to bude asi ten důvod, že zřejmě nikoho nezajímalo rozdělení dle FCI, ale právě z ČMKU mi přišlo k rozdělení toto: přehled ze stránek FCI, v kterém jsou u plemene uvedeny 4 barevné variety
Section 7 : English Toy Spaniels CACIB Working trials Standards
Date Language
Cavalier King Charles Spaniel (136)
04/11/08 FR/EN/DE/SP
a) Black and Tan
b) Ruby
c) Blenheim (Rich chestnut markings on pearl with ground)
d) Tricolour
I rozdělení dle FCI má být zveřejněno na ČMKU.
Možná jsem jediná, ale z toho usnesení právě plyne, že kavalíři mají být rozděleni i na MVP. Na ČMKU jsem se dotazovala sice na jiný problém, ale mimo jiné mi bylo sděleno toto: "Pokud by se v případě kavalírů zachoval stejný přístup, jaký platil do VH, byla by šance na získání titulu šampiona pro některé barevné variety menší, protože ne MVP se posuzovaly všechny barvy u tohoto plemene dohromady, řád pro přiznání titulu šampion ČR požaduje 2x CAC z mezinárodní výstavy a některým barvám opravdu bývá z různých důvodů dávána přednost." Já mám tyto informace právě z ČMKU a bohužel se od těch co poskytl druhý klub liší.
A ještě jedna věc. Oba shodně uvádíte, že dělení barev končí 18.4.2009? To je informace odkud? V usnesení se uvádí "Na klubových a speciálních výstavách platí rozdělení používané do data X. valné hromady ČMKU, tedy do 18. 4. 2009." V druhém klubu je tato informace "Účinnost tohoto opatření na výstavách mezinárodních a národních – tedy posuzování barevných rázů podle udělování CACIB (pro nás jsou to kavalíři) je od 1.června 2009. Není divné už jen to, že oba kluby nemají stejné informace a jak jsem napsala výše, tak mě bylo sděleno 29.6.2009 přímo na ČMKU opět něco jiného?
cmku.cz - dokumenty - zápisy z valných hromad - 18.4.09 - usnesení č.4
Omlouvám se všem bystřejším kolegům, ale já osobně jsem z toho teď vedle jak ta jedle. V příspěvku p. Krále se mimo jiné píše, že se hlasovalo přímo pro zrušení rozdělení barev. V jednom z dalších příspěvků je odkaz na info z ČMKU - přehled ze stránek FCI a tam jsou rozepsané všechny čtyři barvy. Možná jsem sám, komu to nějak nejde do hlavy, ale bylo by možné např. oficiálním dotazem klubu tyto nejasnosti vysvětlit?
Výstavní komise vydala přílohu č.1 k zápisu z 10.9.2009 kde se v bodě 14 píše:
_VK projednala dvě přílohy výstavního řádu připravené sekretariátem. Jedná se o dvě tabulky: tabulka rozdělení plemen na všech výstavách s výjimkou KVP a SVP a tabulka pro rozdělení plemen pro udělování čekatelství CAC pro KVP a SVP. VK doporučuje P ČMKU, aby obě tabulky byly dodatkem k výstavnímu řádu s tím, že tabulka pro klubové výstavy bude průběžně doplněna na základě dotázaných klubů._
Toto je poslední zmínka o těch tabulkách. Z toho tedy usuzuji, že ještě nejsou schválené. Takže jsme na mrtvém bodě. Dokud nebudou k dispozici, není o čem diskutovat.
JIrka: Takže, vážený pane, nejste z toho vedle jak ta jedle sám, ale obávám se, že i sama ČMKU. Půl roku po schválení onoho památného usnesení nejsou k dispozici dokumenty, na které ono usnesení odkazuje.
Nezbývá než počkat, až ty přílohy publikují.
Jirka: Tak teď jsem z toho vedle jak ta jedle sám. Poslední průzkumy v kalných vodách ČMKU ukazují na to, že od příštího roku budou po barvách posuzovat kavalíry i na MVP, tedy po barvách bude zadáván CAC. Berte tuto zprávu s rezervou. Ale je z opravdu dobrého zdroje. Doufám, že do konce roku v tom udělá ČMKU pořádek a všichni budeme vědět, když už se někam hlásíme, jak se bude posuzovat.
Všem moc děkuji za informace. Myslím, že by posuzování každé barvy samostatně mohlo zvýšit počty přihlášených pejsků na MVP.
Dnes jsem mluvila s panem Širokým, ředitelem - NVP Olomouc 2010 - barvy budou na této výstavě skutečně posuzovány zvlášť !
Právě jsem úplně náhodou narazil na příspěvek Míši Čermákové, že se od ledna 2010 budou barvy posuzovat na všech výstavách ODDĚLENĚ. Příspěvek - www.cavalier.cz