Dobrý den,
ráda bych si importovala psa ze zahraničí, ale nejdříve bych si chtěla zjistit co nejvíce informací, abych pak nemusela nepřipravená řešit pro mě nečekané situace.
Proto se chci zeptat, jestli klub pomáhá takovýmto zájemcům se získáváním informací ohledně koupě šťeněte, ale i s koupí samotnou? Z kterých zemí se nejčastěji do ČR importují psíci a jaké jsou asi finanční rozdíly v koupi takovéhoto psíka oproti českým cenám? Jaké doklady si musím vyřídit před importem psíka a jaké po importu? Máteli někdo s tímto zkušenosti, poraďte mi prosím. Přemýšlým o importu buď ze Slovenska, Rakouska nebo Německa, ale mám z toho trošku i obavu, abych nenaletěla. Už jsem slyšela, jak o případech, že si člověk pořizoval šťeně s PP a nakonec bylo bez PP a nebo to byl velkochov v otřesných podmínkách. Chci se toho vyvarovat, proto sháním informace dlouho dopředu než mám v plánu si psíka pořídit. Chtěla bych ho cca nejdříve za rok až budu mít vzhledem k mému věku trochu jistotu, že se zvládnu starat i o někoho navíc než jen sama o sebe.
Předem děkuji za jakékoliv rady a typy co vyřešit a vyřídit než se do tohoto pustím.
S pozdravem
Klára
Dobry den,
mozem odpovedat len ohladom importu zo Slovenska - vyber chovatelskej stanice /spojenia/ je na Vas, na SK nie je na vyber vela stanic a su relativne lahko preveretilne. Ceny su porovnatelne s ceskymi, samozrejme sa zohladnuje spojenie a kvalita steniatka, ale v pausale je priemerna cena od 400-500€, videla som inzeraty uz aj na 250€ /stale zvierata s PP/.
Pri dovoze budete potrebovat od chovatela vystaveny Exportny rodokmen /ten si vyziada chovatel od patricnej organizacie chovatel/, steniatko musi byt oznacene - tetovanim, popripade cipom, musi mat vystaveny Petpassport. Pri zapise do plemenej knihy tu v CR budete musiet dorucit /postou, osobne/ na plemenu knihu /pod CMKU/, exportny rodokmen podla ktoreho psika zaeviduju do plemenej knihy a pridelia zapisne cislo, ktore bude uvedene aj na rodokmeni. Predpokladam ze zaplatite nejaky ten poplatok za registraciu a to je vsetko. Tento postup pri zapise importu je postup rovnaky aj keby ste doniesli steniatko z nemecka, popripade rakuska. Rozdiel vsak bude predpokladam v cene...Co sa tyka zistenia nejakych informacii ohladom slovenskych choviek:
www.cavalier.sk
Nemeckych
http://www.ccd-cavaliere.de/
http://www.cavaliere-vom-icc.de/
dalsie odkazy na kluby v zahranici najdete aj tu:
http://www.cavalierclub.cz/others/links?grp=1
Dobrý den Korro,
děkuji moc za rady a za odkazy na webové stránky. Určitě si to co nevidět všechno projdu.
Milá Kláro,
hlavně se snažte hledat chov, kde budou k dispozici certifikáty o provedených zdravotních vyšetřeních obou rodičů, čím dál do hloubky rodokmenu, tím lépe. Certifikáty vydané veterináři, kteří k tomu mají oprávnění - to jest: jsou uvedení na webu veterinární komorou příslušného státu jako atestovaní v daném oboru.
Až budu jednou hledat dalšího pejska, budu chtít vidět minimálně osvědčení o vyšetření srdce, očí, patel a to nejlépe v originále nebo v ověřené kopii. Prohlášení chovatele: "Tady běhá jeho babička a jak je čilá..." "Kdyby měl něco s patelou, tak to poznám, to mi věřte..." "ze zahraničí vám prodají jenom odpad" "myslíte si, že nějaké atesty zaručují zdraví ? " "když dám své veterinářce pěknou flašku, tak mi napíše cokoliv" mi opravdu nebudou stačit. Veterinární atesty určitě nevyloučí, že štěňátko nebude postižené, ale pravděpodobnost výskytu defektu se tím zmenší.
V Německu platí nyní na štěně dvouletá záruční lhůta, což mi připadá naprosto absurdní: vždycky jsem se do pejska zamilovala dřív, než jsme ho dovezli domů a neumím si představit, že bych ho - nemocného - vracela. Je to vždycky risk, ale některá rizika jdou malinko eliminovat.
Mnoho štěstí Vám přeje
Olga Záleská.
Milá paní Záleská,
i Vám děkuji za doporučení. Ale po předchozí zkušenosti s mojí Fany, která byla z příbuzenské plemenitby za 1.)mimo standard a za 2.)se u ní v celkem brzkém věku začaly projevovat vady srdce, bych si psa bez atestů a veterinárních osvědčení už nekoupila. Možná během výběru zase udělám chybu jako ve svých dvanácti letech, když jsem si pořizovala Fany (no chybu, Fany byla jedna z nejhezčích věcí co mě v životě potkala), nicméně jsem se rozhodla sbírat rady, kde se jenom dá, takže chodím občas na výstavy se podívat i informovat a dále jsem položila dotaz do této diskuse, což jak vidím bylo pro mě také přínosem. Takže velice děkuji za rady i Vám.
S pozdravem
Klára