Cavalier King Charles Spaniel
klub Čech, Moravy a Slezska

← Zpět na seznam témat
3  |  0  Mišule, 4.3.2010 @ 08:40
99ab59ee940c72d1ec2271d739430c1d
0

Po přečtení tématu srdíčko mi to nedá a musím založit nové téma-granule.
Myslím si, že to je velice zajímavé téma, narozdíl od těch ostatních. Většinou tu všichni řešíte výstavy, top kavalíry, tom veterány a podobně, ale zajímavých témat tu opravdu moc není.
Zajímá mě, čím krmíte vy ostatní, zda koukáte na složení,nebo jen na reklamu, která běží v televizi, v časopisech apod. nebo dáte na svého veta?
Já osobně mám doma nežravku a mám velký problém sehnat mu granule, které by mu chutnaly a hlavně které by pro něj byly výživné a vhodné. Protože né všechny granule, které mají skvělou reklamu jsou přeci ty nejlepší, jak už je to se vším, neplatíte tam za kvalitu, ale za reklamu.
Čím tedy krmíte?

2  |  0  Lenka, 4.3.2010 @ 09:13
6bfaca468297e661fb9c55e015c0ac68
0

Taky mě tohle téma moc zajímá, než jsme si dovezli štěndo, tak jsem se snažila o výživě něco přečíst a koukat na složení, ale mám v tom jen o trochu větší zmatek, takže nakonec pokračuji v tom, co mi doporučila paní chovatelka a naši fenku krmím Purinou ProPlan, štěněcí pro malá plemena. Narozdíl od Mišule máme ohromnýho jedlíka, okamžitě vymete misku a kouká po přídavku, ale já jí to přesně odměřuju. Spíš mám obavy, abych ji nepřekrmila, takže dávám pozor. V 10 týdnech má 2,8 kg, je to moc? Taky jsem zvědavá na zkušenosti ostatních, co se osvědčilo, na co si dát v krmení pozor atd.

28  |  0  Lucka, 4.3.2010 @ 09:26
B9da7d568610aa88bd6f07536c449061
0

Ja jsem byla moc spokojena s Timberwolfem, bohuzel mi ho prestali dovazet - pro me osobne dodnes NEJ granulky. Takze momentalne mame Canidae a spokojenost taky obrovska. Zkusenosti mame jeste s First Mate, ale ty pejskovi moc nechutnali. Artemis, ktery je taky po strance slozeni fajn mu zase moc nesedl. Do budoucna planuji nove granulky a to Dog Lovers Gold, slozenim jsou cca jako Canidae.

Lenko, jestli chces vyzkouset "neco" noveho, lepsiho jak Purina, tak se zkus mrknout treba na novou radu Acany, First Mate, Artemis, ANF a nebo vyse mnou zmineme znacky. (Tim. a Canidae zrejme v CR nesezenes, takze ti zbyva jen Dog Lovers Gold). Kdyz mas nenasytneho pejska, tak nebude problem s jeho chutovymi poharky :-)

Royal Canin, Eukanubu, Hills, Purinu, apod. ... nebrat

257  |  0  Libor Král, 4.3.2010 @ 10:31
D94d7376b090a83c2a6ebd2ef3d100a3
0

@Mišule: Vzhledem k tomu, že diskuse se nachází na stránkách klubu chovatelů (a k chovu vlastně patří i vystavování) tak se tady lidé hodně baví o tématech, které jste zmínila. A to co je pro Vás nezajímavé, je zajímavé pro ně.

Téma granule je problém, který jsme si částečně zavinili sami. Podívejte se do diskusí na jiných serverech. Co se tam mnohdy dozvíte, nad tím zůstává rozum stát. Podívejte se jak jsme vstřícní televizním reklamám. _Když to dávali v televizi, tak to musí být kvalita_. A když už to všechno překonáme, skončí to na ceně. A tím jsme si také zavinili to, že kvalita se k nám nedováží, nebo jen minimálně.

Pochybuji, že se to nějak v blízké době změní.

Pokud jde o nějaké doporučení: nepasujte se na experty přes granule, nechte to odborníkům. Whole Dog Journal každý rok v únoru zveřejňuje seznam doporučených krmiv. Jejich testy jsou tvrdé, obsáhlé a kvalitní. Pokud budete mít štěstí, najdete na seznamu i krmiva dostupná u nás. Pokud vám jde o věc, nebude vám vadit těch pár dolarů za předplatné zmíněného časopisu.

Pak ale může dojít k tomu, že ta "kvalita" vašemu psovi nesedne. Pak si budete muset vybrat i z těch "nedoporučených", ale tady je na místě větší opatrnost a pozornost při výběru. Získání kvalitních informací je však obtížné. Na stránkách výrobce se dozvíte jen chválu.
Na obalu je jen to, co na něm ze zákona musí být (a někdy ani to ne). Na fórech jsou zkušenosti chovatelů ukamenovány ničím nepodloženými informacemi rádobyexpertů. Stokrát opakovaná lež se stává pravdou a to nemusíme chodit daleko. I na našem fóru se můžete dočíst takové informace, jako že Royal Canin konzervuje granule pomocí BHT. Pak se doberte rady a pravdy.

Pokud jde o veterináře, jak již bylo zmíněno, tam radu nehledejte. Kvalitní veterinář má dost práce s celoživotním vzděláváním se ve vlastním oboru. Co však již zmíněno nebylo, kvalitní veterinář by vám měl být schopen v případě potřeby doporučit správnou a kvalitní klinickou dietu.

Takže nejlepší radou je vlastní zkušenost, zkušenost dlouholetých chovatelů, kteří mají odchovy zdravé a dožívající se vysokého věku.
A v neposlední řadě selský rozum. Pes vám nejí suchou stravu, tak mu vařte. Nebo mu upečte bábovku, třeba se rozjí. Chutná mu Eukanuba nebo Purina Pro Plan a na fórech tyto značky strhali? Jestli nemá žádné problémy, klidně ho tím krmte.

Čím krmíme u nás: Trovet LRD, Trovet DPD. Štěňata Trovet CPF. Když někomu přestane chutnat tak Breeder's choice, Canidae.

Co se v Česku dá koupit ze seznamu doporučených krmiv WDJ:
* Breeder's choice (obtížně ale dá) - považuji za TOP krmivo, prošla kompletní produkce
* Canidae (náhodou a jen zbytky) - považuji za TOP krmivo, prošla kompletní produkce
* First Mate - ale jen některé jejich výrobky prošly testy
* Artemis - řady Fresh Mix a Osopure
* Canine Caviar - řady Holistic Beneficial a Holistic Grain Free

A obzvláště bych si dával pozor na ta krmiva, která byla ze seznamu vyřazena (ukazuje to na jasný problém ve výrobě a kvalitě). Loni to byl například Timberwolf.

@Lucka: Že to není tak jednoduché vidíte třeba právě na Dog Lovers Gold: ano, složení se nám laikům zdá velmi podobné Canidae.
Jenže Canidae prošlo testy a DLG ne.

28  |  0  Lucka, 4.3.2010 @ 11:16
0

Libor Král: O těchto testech vím, a taky vím, že Timberwolf neprošel. Údajně to mělo být z důvodu neposkytnutí informací, ale kde je pravda, o tom asi nemá smysl diskutovat. Takže ne vždy značky neprojdou jen z důvodu "nekvality". Tyto granulky jsou a byly pro mě ty NEJ, protože mi viditělně zlepšily zdravotní stav mého pejska - v té době, kdy jsem jimi krmila, prošly tímto testem a byly zařazeny mezi ty schválené. Pak je ze seznamu vyškrli a v ČR se nedají sehnat.

Krom DLG jsem zvažovala i Breeder's choice a Canine Caviar. Všechny tři se mi líbí, ale po poradě s výživářem mi bylo doporučeno právě DLG - takže to nemám ze své, laické hlavy. Laik opravdu jsem a v tomhle směru se vždy obracím na někoho dalšího - pokud tedy nejde již o známé značky, které mám prodiskutované s odborníky. Narozdíl od jiných si nechám poradit a teď jdu pátrat po Vašich granulkách Trovet - přiznávám se, že o nich slyším poprvé a třeba najdu "něco", co se mi bude líbit :) Barel s Canidae se mi vyprázdní do měsíce, tak musím najít nějakou náhradu.

257  |  0  Libor Král, 4.3.2010 @ 11:58
D94d7376b090a83c2a6ebd2ef3d100a3
0

@Lucka: no právě o to jde, když nemám informace o vstupních surovinách
jak můžu zodpovědně prohlásit, že krmivo je kvalitní? A proč, když jeden rok tyto informace dodám, je druhý rok dodat odmítnu. Logicky z toho vyplývá, že na vstupech nebude vše OK. Proto si také myslím, že testy WDJ jsou jedny z nejobjektivnějších, které máme k dispozici. A jak jsem psal, můžeme najít vhodné granule i mimo tento úzký seznam doporučených krmiv. U těch z WDJ máme pouze roční garanci jistoty, zato bez nějakého velkého úlilí z naší strany. Takže proč ne, klidně i Timberwolf.

K Trovetu: tady si nejsem jist, zda se Vám budou líbit. Trovet dodává v první řadě klinické diety. To D v názvu je právě slova "diet". Vlastně i ta krmiva, které používám (kromě štěněcích) jsou diety, ale mohou je dostávat psi po celý život.

Trovet nepodléhá žádným chvilkovým trendům, krmiva neobsahuji žádné, v této době tolik vyžadované přídavky, jako bylinky, borůvky ořechy a já nevím co ještě... LRD - Lamb and Rice Diet, nic víc a nic méně. DPD - kachna a brambory ... A vyrábějí to již hezkou řádku let. A ostatní výrobci nedávno najednou objevili "novinku" - Grain free a začali používat brambory.

Střídáme jehněčí a kachnu. To je základ stravy. Psi dostávají po jídle "nášupky". Krmíme 2x denně takže ráno je to ovoce nebo zelenina, večer ryba, králík ... Ale to je jen kvůli pestrosti stravy a také kvůli tomu, aby nedostávali jen syntetické vitamíny. Krmíme takto 4 roky a jsme spokojeni.
A psi vypadají také spokojeně. :-)

A jestli bych to někomu doporučil? Ne. Každý si musí najít to své. Já jen můžu ze zkušenosti říct, že po čtyřech letech je to OK, ale co za další čtyři?

28  |  0  Lucka, 4.3.2010 @ 12:17
0

taky dáváme "nášupky" :-) Krmit jen a pouze granulema, když opominu chuť psa, tak asi není moc dobrý, aby dostával neustále všechno ve stejném poměru. Momentálně mi příjde, že má závislost na pomelu, jen ho cítí, tak se chová jak neřízená střela :) na jiné ovoce a zeleninu tak nereaguje, možná ani nato maso ne.

-  |  0  Dana Trávníčková, 4.3.2010 @ 13:03
D914b368935a06a485908c35a12c7e32
0

Pomelo je u nás taky oblíbený. :-D Pak ještě jabka, mrkev a paprika. My krmíme převážně vařeným, ptž jedině tak vím, co psovi dám do misky. Granule mají k dispozici neustále, zatím nám to nedělá problém s tloustnutím nebo tak. Takže když chtějí, tak si uzobnou, když se občas nestihne uvařit, tak jsou jen na granulích. Štěňata byla zvyklá na Calibru a Canutru, proto jsem začala shánět něco lepšího, jelikož sme psy nechtěli krmit obilím a odpady živočišného původu, a skončila sem u Acany. Nejdříve u staré receptury (to už byla na trhu receptura bez pšenice a kukuřice, s rýží a ovsem), pak nové a momentálně jsme na bezobilné řadě Prairie Harvest. Přestože dostávají i maso, nevidím důvod říkat si, že kvůli tomu mohou dostávat horší granule. Proč psy cpát něčím, když můžu koupit lepší. Když je někde v akci Orijen, vezmeme ten, pár dní mícháme a je to. Ale myslím, že ani přechod rovnou by problémy nedělal. Acanou krmíme 5 psů a řekla bych, že oni jsou spokojení a my taky (ač by nás někteří za míchání ukamenovali - psům to problém nedělá a nevím, proč bych jim měla choulostivět zažívání podáváním dělené stravy). Za nás tedy mohu Acanu a Orijen doporučit. Za kvalitní považuji i vyřazený Timberwolf a Canidae, Eagle pack holistic taky nebyl špatný (teď je myslím na trhu podobný Golden Eagle), pak Artemis, Dog lovers gold (i když ten má nízký obsah bílkovin), Canine caviar (ale zase za tu cenu jde koupit lepší), Pinnacle.
Nebudu pobírat, že takhle uvědomělá a ,,vzdělaná" jsem nebyla od začátku. Stydím se za to, že jsem nakupovala ten skvělý Aport, vždyť na to byla tak hezká reklama (která je bohužel stále - Chappi, Pedigree, ale i Hills a spol).

-  |  0  Hana Kamenická, 5.3.2010 @ 09:20
D914b368935a06a485908c35a12c7e32
0

ad.: "srdíčkové" granule - poslední tři roky dostávala naše Nikuška Specific CKD Kidney Support - Kompletní dietní krmivo pro psy trpící chronickou renální insuficiencí, srdeční a jaterní nedostatečností nebo urátovou, oxalátovou a cystinovou urolitiázou. Byla jsem s ním velice spokojena a zřejmě naše Nikuška také neboť mističku vymetla rychlostí kulového blesku. Cenová relace byla také přijatelná.
Hanka

Pokud chcete reagovat na předcházející přispěvky, musíte se přihlásit a nebo zaregistrovat.