Dobrý den, chtěl bych požádat o radu, resp. pomoc, je-li to možné, máte-li někdo zkušenosti s tímto problémem.
Mám psíka, kterému bude letos 13 let. Od podzimu roku 2009, přes pravidelnou péči veterinárního lékaře (čištění, injekce,antibiotika), má problémy s análními žlázkami. Vyvrcholily tím, že se mu pod řitním otvorem vytvořila "otevřená píštěl" kterou vytekl hnis. Rána se sice zahojila, ale problémy se opakují znovu. Od ledna 2010 se dá říct, že se jedná o chronický zánět a opakovaně dochází k vytvoření píštěle a jejímu opětovnému zahojení. Nevím, jak psíkovi pomoct? Jde to? Dokáže někdo poradit?
Mockrát děkuji, Karel Hnilica
Takhle přes fórum Vám vyřešit tento problém nedokáže nikdo. Takže jen pár věcí ke zvážení:
# To, že to veterinář nechal dojít do chronického stavu, není zrovna jeho dobrou vizitkou, takže bych zvážil, jestli by nebyla dobrá konzultace u jiného veterináře. Pokud sem napíšete lokalitu, jistě Vám s výběrem někdo z nás poradí.
# Kromě toho, že se žlázky vypláchnou a zahájí se léčba antibiotiky, měly se žlázky v tom stavu, který popisujete, propláchnout i roztokem s antibiotiky, jenže na to je už zřejmě pozdě.
# Radikálním a konečným řešením problému by bylo operativní odstranění análních žlázek, jenže to záleží na zdravotním stavu vašeho pejska. Nicméně pokud je na tom ve svém věku alespoň trochu dobře, domnívám se, že na kvalitním veterinárním pracovišti by tuto operaci i přes věk pejska určitě zvládli. Tady bude hodně záležet na tom, co jeho srdíčko ...
# Vzhledem k věku pejska a stavu choroby bych moc dlouho neváhal. Pokud Vás netíží otázka finanční a jste z Moravy, domluvil bych si návštěvu na klinice Jaggy v Brně. Pokud Vám nepomůže nikdo, tohle by stejně bylo pracoviště, na kterém byste nakonec skončil. Takže jen ušetříte tak důležitý čas.
Držím Vám i pejskovi palce. A dejte vědět, jak to všechno dopadlo.
Dobrý den,
s análními žlázkami máme bohaté zkušenosti. Vzhledem k tomu co tady píšete bude asi jediným řešením operace, ale tu musíte pečlivě zvážit vzhledem k věku Vašeho pejska. Bohužel tyhle záněty a problémy se vrací a jiné řešení než operace není. Neznám přesný stav Vašeho pejska, nebo konkrétně spíš stav jeho análních žlázek, ale pokud na nich nemá vytvořené nějaké mechanické překážky, srůsty apod. Které by po častém podávání lokálních antibiotik a samotných zásazích mohl mít, tak bych asi zkusila veterinární homeopatii. Osobní zkušeností s ní nemám, u nás to bohužel nešlo, ale z doslechu mám informace, že to často pomáhá. Jsou to přírodní přípravky, pejskovi tím neublížíte a kdyby to pomohlo, tak určitě v jeho věku lepší než operace. Dalším faktorem, který ovlivňuje stav sekretu an. žlázek je strava. Nevím čím a jak krmíte, ale zkuste přidávat lososový olej a dopřávat pejskovi pestřejší stravu, než jen samotné granule. Velmi dobré výsledky má krmení syrovým, většině pejsků po přechodu z granulí na syrové udělalo moc dobře a problémy úplně ustaly. Ovšem tuhle variantu bych asi nevolila, opět vzhledem k věku Vašeho pejska a vzhledem k Vám. Teď to nemyslím jako urážku, ale je docela pracné rozpočítávat všechny ty složky krmení, aby pejsek dostával vše ve správném poměru.
Náš pejsek byl operován na klinice AAvet v Praze panem doktorem Ivo Stehlíkem. Celková cena byla tuším něco okolo 6tis, pokud budete chtít, můžu najít doklad o zaplacení, tam to bude přesně. Pejska jsme odvezli na osmou hodinu ráno, v devět ho operovali, v deset bylo po všem, ve dvě odpoledne nás už vítal vrtícím ocáskem v ordinaci. Nejhorší na tom všem, když to teď vezmu zpátky, byly asi ty záněty a pooperační péče doma (a samozřejmě krunýř kolem hlavy :-)). U většiny pejsků praskají stehy a vznikají infekce, u nás nic takového nebylo.
Už tu víc psát nebudu, mám všechno sepsané na svých stránkách, takže více informací z mé strany najdete tady:
http://www.enzo.crooco.com/Enzule/Aktuality/Seznam/2009/8/21_Problematika_analnich_zlazek.html
Kdybyste měl jakýkoli další dotaz, nebylo něco jasné, tak určitě napište.
Doufám, že to brzy vyřešíte, je to velmi nepříjemný problém.
S pozdravem Lucka
Dobrý večer, mnohokráte děkuji za radu a informace. Rozhodl jsem se, že to zkusím řešit radikální cestou, operací , bude-li to možné a únosné pro pejska. Jsem z okresu Vsetín a chtěl bych Vás opět požádat, zda neznáte nějakou bližší kliniku, kterou byste mohl doporučit. Jinak budu kontaktovat to Brno.
Ještě jednou děkuji
Karel Hnilica
Děkuji i Vám Lucko, za Vaše informace. Jsem vděčný za každou radu.
Karel Hnilica
Přeji hodně štěstí, hlavně ať to dobře dopadne a dejte vědět jak se pejskovi daří.
Lucka
Pokud mohu doporučit nejlepšího zvěrolékaře "pod sluncem" a není pro Vás Opava příliš daleko - MVDr.Radomír Hynar - Veterinární nemocnice - tel.: 553 628591, 606 712512.
S pozdravem
Hana Kamenická
Dobrý den pane Hnilico,
divím se, že pan veterinář nechal dojít stav análních žlázek vašeho psíka tak daleko... Tento problém je velmi dobře popsán v časopise Pes přítel člověka č.2 tak by stálo za to, kdybyste si ještě dodatečně něco přečetl o tomto problému ať jste informován i pro případ, že byste svému psíkovi hodlal pořídit kamaráda :-) jinak se plně ztotožňuji s tím co napsal pan Král. Přeji mnoho štěstí s řešením problému vašeho psíka.
S pozdravem
Klára
Dnes jsem dostal informaci, že pejsek je již po operaci, kterou zvládl perfektně. Takže všichni, kteří mu drželi palce, drželi je dobře :-)))
Teď už jen aby se vše správně zahojilo ...
Ano, přesně tak, pejsek je po operaci, ovšem palečky nepřestávejte držet, nejhorší jsou první dny po operaci, kdy může dojít ke vzniku infekcí, popraskání stehů :-(
Dobrý večer ,
chci Vám jen sdělit informaci k mému pejskovi. Minulý týden jsme vytáhli stehy, vše je dobře zahojené a pejsek je zdravý, takže vše zvládl a operace dopadla dobře i přes jeho věk.
Doufám, že podobné problémy se již nebudou opakovat a pejsek si bude dále vesele užívat pěkných dní.
Ještě jednou Vám všem, kteří jste mi poradili děkuji za ochotu a vstřícnost.
Zdravím Vás
Karel Hnilica
... já jen přidávám fotografii Konyho ze 17.dubna tohoto roku ...
!/images/news/kony.jpg!