Dobrý den,
chtěla bych moc pochválit první číslo zpravodaje tohoto roku, jelikož je velmi povedené. Ovšem nedá mi to a musím říct, že nejvíce mě zaujaly dva článečky - od paní Čermákové a pana Krále. Tyto článečky přesně vystihují mé názory a donutily mě k dalším myšlenkám. Třeba mi došlo, že pořádně nechápu, jak množitelé mohou chovat psy s PP, když vrh prochází tolika kontrolami u veterináře počínaje a poradcem chovu konče. Vždyť tito lidé musí vidět, že je něco v nepořádku. A co mi vrtá hlavou ještě víc je, jak tito množitelé mohou s klidem usínat, když mají na svědomí taková kolikrát až zvěrstva co jsou občas i v televizi nebo v kynologických časopisech. Osobně si myslím, že je kolikrát lepší si koupit štěňátko bez PP od lidí, kteří se o psa a vrh starají s láskou a od lidí, kteří třeba i mají fenu / psa s PP, ale zvíře neuchovnili ať už měli důvody jakékoliv, ale nechali ten daný pár vyšetřit. Ať už budete s mým názorem souhlasit nebo ne, tak chci tím říct, že pokud se člověk rozhodne mít jakékoliv zvíře, tak by mu měl dát co možná nejvíc lásky a péče ať to stojí co to stojí a to samé by měl udělat i pro to pokud se rozhodne chovat.
Dobrý den,
také se mi moc líbí zmiňované články a opravdu oceňuji snahu několika lidí s tím něco dělat! Bohužel ta odezva od chovatelů je velmi malá, alespoň co sleduji krytí na klubovém webu. Zdravotní vyšetření sice stoupají, ale když se podívám na letošek z 35 vyšetření je 14 s nálezem, ve výsledcích najdete všech 21 vyšetřených bez nálezu, ale pouze jeden výsledek s šelestem 1. st. a jeden nejistý nález. Zbytek předpokládám nezapomněl webmaster zveřejnit, ale majitelé zřejmě nedali souhlas - ráda bych se mýlila. Cesta zveřejňování "pouze" hezkých výsledků bohužel k vzbuzení zájmu o častější vyšetřování a v hojnějších počtech nepovede a naopak značně znevýhodňuje seriózní chovatele. Bohužel sami chovatelé (u nás) svým přístupem k chovu nahrávají spekulacím, že kavalíří už těch problémů mají tolik, že začít vyšetřovat a zveřejňovat vše, tak není na čem chovat...
@Jana M.: Děkuji za upozornění na nekonzistenci mezi tabulkou a grafem. Nicméně webmaster nezapomněl zveřejnit a nikdo z majitelů nezakázal zveřejnění. Chyba byla jinde. Do grafu se započítali i psi, kteří jsou na vyšetření teprve přihlášeni. Ti samozřejmě nemají vyplněn výsledek a program je vyhodnotil jako negativní. V této chvíli je to již opraveno, jsou opravdu jen dva negativní výsledky.
Takže chyba je na mé straně, špatně jsem to naprogramoval. Tímto se zastávám chovatelů. Spravuji tento web něco přes tři roky a za celou tuto dobu jsem se nesetkal s požadavkem, abych výsledek vyšetření neuváděl. Takže se rozhodně nejde cestou zveřejňování jen těch pěkných výsledků.
@Všem: Počet vyšetřených psů opravdu stoupá. To považuji za dílčí úspěch. A stoupá i bez toho, aby bylo toto vyšetření povinné a to považuji za velký úspěch. Rád bych viděl i vyšetření od starších jedinců, ale bylo by naivní si myslet, že se tato situace změní ze dne na den. Tak snad se k tomu také dopracujeme.
Problematika genetických onemocnění (u kavalírů sem patří i to srdce) je daleko složitější než se na první pohled zdá. Vzpomeňme si na nedávnou dobu, kdy se z českých fór ozýval jekot "expertů" nad vítězem anglické klubovky (Beauella Radzinski), který evidentně trpěl SM, jak je to možné, že se na něm chová, jací jsou chovatelé gauneři, kteří za příslibem šampionů ve svých odchovech, jsou ochotni krýt tímto postiženým psem. Bylo potřeba počkat, aby výsledky byly dostatečně prokazatelné. První už máme - jeho potomci, kteří dnes mají 3-3,5 roku jsou SM free. Tímto chci říct jen to, že dělat v dnešní době závěry a vynášet soudy je poněkud předčasné.
Příbuzenská a liniová plemenitba - další genetický oříšek. Příbuzenská plemenitba je dnes označována jako přežitek, liniová je potlačována. Z toho, co jsme doposud z genetiky věděli, se to zdálo logické. Genetika nám jasně říkala, že zdraví tyto plemenitby ovlivní negativně a dojde logicky i ke snižování věku. A výzkumy zveřejněné minulý měsíc prokázaly, že jedinci z liniových plemeniteb se v průměru dožívají stejného věku, jako ostatní. Opět předesílám, že tím nechci říct, že se všichni mají pustit do tohoto způsobu chovu.
Genetická onemocnění jsou problém, ale na jejich vyřešení budeme potřebovat ještě hodně trpělivosti. Slušní chovatelé se opravdu snaží a není jich zase tak málo, jak je nám všude předhazováno. Výsledky vyšetření uváděné na tomto webu nejsou žádným způsobem zmanipulovány. Pokud by na mou osobu byl vyvíjen v tomto směru nějaký nátlak, okamžitě bych se této funkce vzdal.
@anonym: Váš příspěvek byl smazán. Pokud někoho obviňujete, buďte konkrétní a podepište se, nebo si to napište do deníčku a sem už nechoďte.
Tak to jsem ráda. Chyba se samozřejmě stát může a rozhodně zatím nebylo nic proti koncepci webu!
Myslel jsem Alexandra (import z Francie). Sice paní Bedoui všude rozhlašuje, že umřel na infekční onemocnění...ale bohužel to bylo srdce. Což se na(ne)štěstí projevilo i u některých potomků. Myslím, že by se o tom mezi chovateli mělo vědět. Bohužel Franice si na zdraví kavalírů moc nezakládá.
Jméno uvádět nehodlám, nechci mít mezi ,,chovateli" problémy.
:-)
Alexander byl otcem našeho Kerryho z Císařského mlýna (TR), Kerry byl nejúžasnější pejsek za cca 25 let, co žijeme s kavalíry. Dožil se "stáří" 3 měsíců, z pitevního protokolu jsme se dozvěděli, že kromě komplikovaného genetického poškození srdce měl genetickou vadu ledvin, dále jeho močovody byly vyústěny až za svěrač močového měchýře. Pitva byla provedena ve Státním veterinárním ústavu v Praze 6 - Suchdole.
Anonyme, já vím, jak dokážou být nejen "chovatelé" zlí a nepříjemní. Ale když sem něco napíšu, tak si za svým textem stojím, nelžu a podepisuju se. Tak mi zase budou třeba zítra vyhoudat. No a co ? Kerryho umírání bylo horší. Prostě jsem nepoučitelná: pořád kavalíři - i s jejich zdravotními problémy a další nevyžádaný příspěvek na tomto fóru.
Šíření anonymních pomluv je v Česku zřejmě oblíbenou disciplínou. Alexander the Great de l´Angelarde uhynul na následky parvovirové infekce na podzim roku 2007. Jednalo se velmi agresivní kmen tohoto infenčního onemocnění, který byl rezistentní vůči vakcinaci a v té době se nákaza vyskytla u různých plemen. Alexander byl v péči renomované pražské veterinární kliniky, ale bohužel ataku agresivního onemocnění nezvládl. Můj malý Harry přežil, ale onemocnění nevratným způsobem zničilo jeho zažívací soustavu,bojoval statečně skoro rok, ale pak svůj marný boj vzdal. Takže tolik ke lživým nařčením ohledně Alexovy srdeční choroby. Další pomluva se týká fámy o špatném zdraví kavalírů ve Francii. Francouzský klub kavalírů a kingů sleduje u kavalírů MVD zhruba od devadesátých let minulého století, kdy byla ustavena komise z řad vetrinářů, chovatelů a členů předsednictva klubu, která se problematikou MVD zabývala ( a stále zabývá) a vypracovala metodu plošného screeningu této choroby. Kolem roku 2007 již bylo plošně touto metodou vyšetřováno 1 442 jedinců, v dnešní době jich bude samozřejmě mnohem více. MVD se hodnotí stupnicí 0-4 v periodicitě 12 měsíců a výsledky se zaznamenávají do jednotného formuláře, vydaného klubem. Pokud jsem si ve Francii kupovala štěně, vždy jsem měla k dispozici atest obou rodiču, ne starší jednoho roku, pokud jsem kryla francouzským plemeníkem, i u něho jsem obdržela stejný atest. Je to zcela běžná součást chovatelské dokumentace a chovatelé ji předkládají automaticky i bez vyžádání.Funguje tam totiž přirozená chovatelská etika. V našich poměrech to však evidentně funguje jinak - anonymní pomluvy, lži, polopravdy, závist a nenávist... Doufám, že ti slušní chovatelé se tím nenechají otrávit.
Já anonyma chápu, že si nechce dělat problémy. Však všichni moc dobře víme, pokud se tedy jedná o anonyma chovatele, jak by mohl dopadnout :( Bohužel se ještě nedospělo k tomu, že každá taková informace, by měla být přínosem. Místo toho, když si někdo dovolí zveřejnit něco "nehezkého", tak je ukamenován, že si dovolil dát tuto informaci dál. Asi nemusím rozepisovat, jak to chodí na výstavách, při bonitacích, při výběru krycího psa, atd.atd.atd. Ovšem na druhou stranu, když u příspěvku není podpis, tak se na něj můžou mnozí dívat jako na nepravdivý.
Až půjde všem chovatelům o zdraví psů, nebudou se bát říci "ano, můj odchov je tak a tak nemocný", a ostatní jej nebudou jen pomlouvat a vymýšlet nesmyslné drby za zády, budou si vyměňovat pravdivé informace, tak se zdraví kavalírů zlepší. Bohužel jen vyšetření zdraví pejskům nevrátí, je to o spolupráci vás všech.
Nejde o to, že anonym zveřejnil něco "nepěkného". Jde o to, že zvěřejnil v tomto případě prokazatelnou nepravdu a pomluvu, ať už z vlastní hlouposti a omezenosti nebo, v hoším případě, ze zlého úmyslu.
paní Jandová, když je to prokazatelná nepravda, tak sem dejte důkazy, které konečně po x-letech donutí všechny, kteří mají v hlavě to co anonym, změnit názor. Konečně by nastal klid jak u chovatelů, tak i u paní chovatelky, které určitě není příjemné, že se o Alexandrovi mluví takto. Je to tvrzení proti tvrzení a dokud jedna strana nepříjde s "něčím", co udělá definitivně jasno, tak pomluvy budou trvat dál.
Anonymům opravdu žádné důkazy předkládat nechci a nebudu. Pokud je někdo konkrétní z konkrétních důvodů potřebuje, měl by se obrátit přímo na majitelku psa. Důkazy o zdravotních programech v chovu kavalírů ve Francii si může každý gramotný zájemce najít na webu. Chtěla jsem jen oslovit slušné chovatele a uvést věc na pravou míru. Myslím, že se v jejich řadách najde dost lidí, kteří mne mnoho let znají a u kterých má moje slovo nějakou váhu. O tom je právě ta zmiňovaná chovatelská etika. Tím pokládám svou účast v této diskuzi za ukončenou.
A jak to víte, že to bylo srdce? Vy jste u toho byl? nebo spíš máte výsledky vyšetření asi? Více z nás by to moc zajímalo, kdyby jste nám to tady mohl alespoň trošku osvětlit jak se to pozná.
Umíte franouzsky? Možná byste se to mohl naučit a až si to prostudujete jak to ve Francii dělají, že byste nám pak podal fundovanou informaci. Abyste to nemusel dlouho hledat toto jsou stránky přímo FR klubu kavalírů:
http://pagesperso-orange.fr/jc.metans/sante/santeindex.htm
Tak se pak ale nemůžete divit, že se najdou tací, kteří příjdou s tímto názorem. Mě někdo neprávem takto obvinit, tak chci uvést vše na správnou míru a je mi jedno, zda to obhajuji anonymovi, či konkrétní osobě. Proč? Protože si tady tyhle informace přečte hafo lidí a udělají si svůj závěr, který by mě mohl pošpinit. A jak jinak uvést pomluvy na správnou míru, než zveřejnit "něco" co všechny přesvědčí, že Alexander neumřel na srdce? Vaším způsobem určitě ne, když chcete bojovat za Alexandra, musíte se zbraní v ruce, ne jen pouhými slovy - to si tady může napsat kdokoli cokoli :)
Je to přesně to, co jsem psala v předchozích příspěvcích, každý si hrabe na svém písečku, místo aby jste všichni hráli pospolu ....
@Lucka: Ano, naprosto s Vámi souhlasím, když za něco bojovat, musíte se zbraní v ruce, ne jen pouhými slovy. Protože si tady tyhle informace přečte hafo lidí a udělají si svůj závěr, který by nás mohl pošpinit. Tak bych rád věděl, co jste myslela tím jak to chodí:
1. na výstavách
2. při bonitacích
3. při výběru krycího psa
4. atd.atd.atd.
Díky.
Pane Král, stačí se podívat na výsledky některých výstav, nebo ještě lépe se jít podívat na výstavu vlastním zrakem. Ti všímavější si všimnou, že se vždycky na prvních místech umístí majitelé, kteří mají k posuzovateli "blíže", než ostatní. Na tohle nepotřebujete žádný důkaz, stačí se jen dívat.
Je to smutný, znám spoustu krásných pejsků, kteří se nepůjdou vystavit jen proto, protože jim je jasné, že zas vyhraje ten, co se kamarádí (nebo leze do zadku?) posuzujícímu. Jsou to pro ně vyhozené peníze.
To je ale zas na jiné téma a hlavně na více písmenek.
Spíš by mě zajímalo, jak jste myslel tuto větu:
"Spravuji tento web něco přes tři roky a za celou tuto dobu jsem se nesetkal s požadavkem, abych výsledek vyšetření neuváděl."
Proč by měl někdo žádat Vás? Stačí si to domluvit s veterinářem ...
Milá Lucko, já se fakt divím, jaká seš odvážná holka na internetu. Když tě pak potkáme na nějaké akci, jsi skoro neviditelná ,a němá :)
A s těma pejskama co sou tak krásný, ale na výstavy nechodí jsi to myslela vážně? Tak proč nejedou na výstavu kde to píská Angličan nebo někam za hranice tam se ty kamarádi do zadku těžko vlezou. A chudák pani Nováková. V Budějkách musela lozit hned do 4 lidí protože každou další soutěž posuzoval někdo jiní. To se ti teda moc nepovedlo...
Hanko, nespletla jste si Lucku s jinou Luckou? Myslím že o tichosti a "němosti" u této Lucky nemůže být řeč Mimochodem, jakou akci máte na mysli? Byla jsem snad na všech a nevybavuji si žádnou, kde by byla sticha a nebylo o ní vědět, spíš naopak :-)
Několik poznámek k Vašemu textu:
1. V češtině pátým pádem voláme: pane Králi ! Lucinko! Zopakujte si mluvnici...
2. Vyšetření srdce provádí každoročně našim pejskům veterinář - kardiolog a mohu ho doložit grafickým výstupem EKG. A to asi nejde "domluvit s veterinářem", nebo myslíte, že má veterinář u přístroje několik exemplářů zdravých zvířat, kterými švindluje v daném čase natáčení EKG našich kavalírů? To snad ne...
3. Znám a na vlastní oči jsem viděla majitelky docela pěkných pejsků, které neunesly umístění horší než na prvních dvou místech a se svými kavalíry pak zacházely vskutku surově. To jste asi přehlédla. Původně v Británii se vystavování řadilo mezi sporty. Včetně fair-play. A noblesy. A slušného chování - zejména ke zvířatům.
Přečtěte si znovu a lépe můj příspěvek týkající se vyšetření srdce. Třeba pochopíte, že jsem neměla na mysli žádné falšování výsledků vyšetření, ale obyčejné neposkytnutí údajů. Vím, je to složitější, než se snažit najít hrubky za každou cenu ;-)
Zdravím všechny,
spousta příspěvků mi přijde zajímavá. Jen se mi po pravdě nelíbí, že ten a ten komentuje nebo jak vy tady říkátě hází špínu na toho a toho. Být po mém, tak bych to dala jako povinnost zveřejňovat údaje o vyšetřeních. Hlavně, aby to pomohlo chovu. Když si vezmu samu sebe, tak nebudu vám tady říkat a nalhávat bůh ví jaké mám zkušenosti. Moc jich po pravdě nemám. Jen vím, že mám na svém koberečku čisto a tak by podle mě měli jednat všichni chovatelé. Abych to uvedla na pravou míru a neplácala tady o ničem, tak před rokem mi v osmi letech zahynula BH fenečka Fany Viola tricolor. Toužila jsem na ní chovat štěňátka, byla pro mě tou nejkrásnější... Ale vždy jsem byla realistka - nebyla standartní, byla z příbuzenské plemenitby a před krytím jsem zjistila, že poslech srdce není úplně čistý. Jaký byl výsledek? Krytí jsem odvolala a nikdy na ní nechovala! Teď mám štěňátko ze Slovenska TR psa Cappuccino Italy Vanmar majesty od paní Lackovičové, která je zodpovědnou chovatelkou a své feny pravidelně nechává vyšetřit a kryje jedině vyšetřenými psy. Podle poslechu má náš Cappy, jak Cappuccinovi říkáme, srdce čistě, ale i tak ho hodlám nechat vyšetřit na EKG a pravidelně vyšetření opakovat plus ještě další vyšetření, která mám v plánu. Vždyť jedině na zdravých psech musí být zájem chovat. Jedině zdravý pes může z atraktivního plemene udělat plemeno ještě atraktivnější... Vždyť, kdo chce mít doma nemocného "zmetka"? Promiňte mi to slovo, ale vím o lidech, kteří na tohle při chovu nemyslí a vidí jen zisk, což je velmi smutné. A nedá mi to a musím reagovat na paní Záleskou. Také jsem viděla několikrát na výstavě, že někteří se ke svým psům chovali velmi surově jen proto, že se neumístili, tací by psa vůbec mít neměli, protože každé zvíře má duši a ve většině případech mnohem krásnější než jakýkoliv člověk. Plus chci ještě dodat,že zlepšení chuvu podle mého názoru může nastat až všichni nebo alespoň valná většina chovatelů bude fungovat jako jakýsi celek s tím, že si ti lidé budou vždy ochotní pomoct a nebo si nechat poradit...
Milá Kláro, vítejte do klubu :-)
Náš klub není žádný nově vznikající "konkurenční podnik", ani nemusíte platit příspěvky nebo volit výbor, ne, jsme "jen" skupina přátel a slušných chovatelů, kteří neprodukují štěňata za každou cenu a když se u nich v chovu něco nepovede, tak to přiznají. Patří k nám nejen majitelé chovných fen, ale i majitelé pejsků, kteří vědí, že by po jejich feně/psu pokračoval nějaký zdravotní problém a tak na nich prostě štěňata nemají.
Možná, že Vás překvapí, kolik "členů" už náš Klub slušných chovatelů má.
Šíření anonymních pomluv je v Česku zřejmě oblíbenou disciplínou. Alexander the Great de l´Angelarde uhynul na následky parvovirové infekce na podzim roku 2007.
Když tu všichni tak obhajujete Alexandera, proč tedy nezveřejníte jednou pro vždy jeho úmrtní list? Předejdete přeci tak všem těmto spekulacím a jednou pro vždy uzavřete toto téma. A je přeci jedno jestli to dokazujete jednomu anonymu, nebo někomu koho znáte. Přeci jestli zemřel opravdu na následky parvovirové infekce a vy o tom máte lékařskou zprávu, tak se nemáte čeho bát. Ale jestli nemáme nic v ruce, tak se přeci nesmíte divit, že vás ostatní napadají a spekulují.
Paní Záleská vy jste asi jasnovědec ne? Poznat u 3 měsíčního štěněte, že je nejúžasnější pejsek, kterého jste za 25 let měla je opravdu zázrak. Nehledě na to, sama zde poukazujete, že zepřel mimo jiné na srdeční chorobu, což dává další příležitost myslet si, že byl Alexander nemocný na sdrce.
A co se týče vašeho poslední příspěvku. Po konzultaci s vetem kardiologem, který má oprávnění vydávat certifikáty o vyšetnření, vás mohu ujistit, že většina majitelů po zjištění šelesti, tyto výsledky nechce zveřejňovat. A tudíš vet žádný výsledky falšovat nemusí.
On se na psy vystavuje úmrtní list? Už jste někdy nějaký viděla? Já tedy ne, budu si muset pořídit více zkušeností s uhynulými psy. Nemyslíte, že lékařskou zprávu by mohla mít majitelka psa? Nebo máte pocit, že když si zajdete na nějakou veterinu a řeknete jméno psa, že vám jen tak napíšou na papír co mu bylo? Pokud Vás zajímá lékařská zpráva a důvod úhynu konkrétního psa, nebylo by lepší napsat přímo majiteli a zeptat se ho na to, než to tady řešit podle řečí z druhé až desáté ruky? Vždyť je jasné, že všichni víte kdo konkrétně to je. Pokud je mi známo tak ta chovatelka má rozsáhlé internetové stránky a na nich určitě nějaký kontakt bude, nebo ona nekomunikuje? Vy tady pomlouváte psa (a lidi) a splachujete s ním do záchodu všechny jeho odchovy aniž bystě měli cokoliv v ruce a ještě máte plnou pusu/spíše klávesnici chovatelské etiky??!!
A další anonym a pak, že si tu všichni stojí za svým názorem. Nedivte se, že tu lidé splachují celé jeho odchovy, když to NIKDO nebyl schopen uvést na pravou míru.Stěžujete si, že se tu šíří pomluvy, ale nikdo to neuvede na pravou míru. Vždyť stačí jeden důkaz (který dle paní Jandové existuje) a byl by klid. Nezajímá to jen pár lidí, zajímá to většinu jinak by se o tom stále nediskutovalo. A to všichni mají volat a psát paní chovatelce? Kdyby o mě někdo neustále vedl pochybné řeči,tak bych se snažila udělat vše proto, aby se to vyřešilo a né jen mlčky přihlížet. Ale ona ta pravda asi moc ukázat nejde, že? Jinak by se o tomto psu nemluvilo ještě 3roky po jeho smrti.
Paní/slečno Mišule, "jasnovědec" - jak uvádíte - naštěstí nejsem. A tvrdohlavě trvám na svém: Kerry byl pro mne nejúžasnější pejsek kavalír dosud: byla to láska na první pohled (a klidně se mi můžete vyšklebovat). Byl droboučký, ale živý jak rtuť, rošťák, bojovník a urputínek. Jako se liší děti, tak se liší i štěňata a k někomu pocítíme sympatie..Uvnitř Kerryho nefungovalo víc orgánů správně: podle informací od veterináře neměl naději na přežití, protože srdce bylo poškozeno podobně jako je tomu u Fallotovy tetralogie a v ledvinách nedošlo k tzv. rozvoji a diferenciaci potřebných buněk.
O Kerryho otci Alexandrovi nehodlám spekulovat, ale v žádném případě ho neobhajuji. Musím zveřejnit výsledek svého vyšetření sebe samé: chovala jsem se jako trubka pitomá, protože jsem nevyžadovala potvrzení o opakovaném zdravotním vyšetření OBOU rodičů Kerryho minimálně na MVD,jednorázovém vyšetření na dědičné oční choroby, atest patell. Je mi jasné, že i s horou certifikátů může být štěňátko postižené a že se to může projevit později. Pravděpodobnost se tím ale zmenšuje.
Do Klubu slušných chovatelů jsem se virtuálně přihlásila ve chvíli, kdy jsme našeho Artuše ze Smetanovy zahrady nenechali uchovnit (to bylo v roce 1994/95), protože se u jeho matky projevila MVD a Artuš to po ní zdědil, což se ukázalo mnohem později. Před nedlouhou dobou jsem požádala o vyškrtnutí našeho BT Olivera ze seznamu krycích psů, protože má odoperované obě patelly. Přestala jsem ho vystavovat, aby nezabíral místo chovným jedincům. Těšíme se až do třídy veteránů.
Zveřejnění jakýchkoliv nepříznivých výsledků není snadné:
čelíme posměškům a radám typu: když jste si to zaplatili (ty operace), tak počkej, až mu narostou chlupy a nikdo nic nepozná...pes na sebe musí vydělat... a jiné perly.
Ale za odměnu je nám dáno několik kamarádek a kamarádů, o kterých jsme třeba ani nevěděli,že jsou.
PS pro slečnu Lucinku: hrubky jsem nehledala za každou cenu, upozornila jsem jenom na jednu, první, nejprvnější...
Dobrý den paní Čermáková,
nemyslela jsem svůj příspěvek tak, že by to měl být "konkurenční podnik" ani nijak podobně. Jen jsem tím chtěla říct, že ti slušní chovatelé jsou často házeni do jednoho pytle s těmi co slušní nejsou. Jestli můj příspěvek špatně vyzněl, tak se moc omlouvám. Nebylo to v úmyslu. Nicméně, když už jste zareagovala na můj příspěvek, tak Vám chci říct, že jste člověk, kterého velice obdivuji za to, kolik toho chovu kavalírů věnoval a kolik času a úsilí obětoval. Po pravdě jste mým vzorem od té doby co jsem si zkusila svou první výstavu s již zmiňovanou Fany. Hodnotila jste mě v soutěži junior handling. Je fakt, že mi to tenkrát moc nešlo, ale Vy jste mi pak řekla co dělám špatně, když už jste měla trošku volnější chvilku. Podle mého názoru jste fajn člověk a chci říct, že snad o nikom jiném jsem nikdy neslyšela tolik chvály jako o Vás.
S pozdravem Klára
Dobré odpoledne všem,
nedá mi nereagovat na takovou spoustu příspěvků, které se zde nashromáždily během tak krátké chvíle. Chovem kavalírů jsem se zabývala téměř 18let a tak si myslím, že mohu přispět i já svým názorem - když už se tu objevují názory slečen, které se o toto plemeno zajímají jen krátkou chvíli.
Nelíbí se mi přístup k diskuzi jako takové, ovšem smysl některých příspěvků ano. Nevím proč, ale pouze na tomto diskuzním fóru vznikají diskuze, kde jeden uráží druhého - mnohdy mi příjde, že nejde o nic jiného. Lidičky, zamyslete se nad sebou! A zamyslete se, než něco napíšete!
Alexander the Great de l´Angelarde
Tento pejsek byl půvabný, bohužel se nedožil příliš vysokého věku. Nebudu zde obhajovat ani jednu stranu, jen jako chovatelka mohu souhasit s těmi názory, které tvrdí, že se má bojovat se "zbraní v ruce". Nerada bych, aby můj odchov kdokoli poškodil a i kdybych měla prosit pana Libora na kolenou, aby mi na stránky klubu vyvěsil důkazy o zdraví pejska - udělala bych to. Není snad nic horšího, než když si o vás ostatní chovatelé šuškají za zády. Důvod, proč se tento pejsek řeší 3roky po jeho úmrtí je asi všem jasný. Není důvod ho neřešit.
Lucka
Souhlasím s Vašimi názory, chovatelky by měly držet pospolu, v současné době jsou jen rozhádané a žádný náznak spolupráce. Bohužel, Vy, když sem přidáte jakýkoli příspěvek, vždy budete za tu nejhorší. Víte toho už trochu moc a tak se Vás ostatní bojí. (Nebojíte se rejpnout do míst, která ostatní obchází velikým obloukem), fandím Vám.
Ing. Olga Záleská
Kéž by bylo více takových, jako jste Vy. Nebojíte se zveřejnit zdraví svých pejsků i přesto, že není úplně dobré. Dokážete zveřejnit svůj názor pod svým jménem! Ikdyž mnohdy nechápu Vaše příspěvky, příjde mi, že jste vysazená proti slečně Lucce, i tak Vám fandím. Ony i diskuze potřebují občas trochu větru do plachet.
Klára
Máte krásného pejska. Doufám, že Vás paní Čermáková, kterou tak obdivujete, nezklame. Ono není všechno zlato, co se třpytí ...
Míša Čermáková
Váš příspěvek je ze všech nejhumornější - samozřejmě pro zasvěcené. Co slovo, to perla. Skupina přátel, kteří se pomlouvají, podrážejí si nohy. Skupina slušných chovatelů, kteří odchovávají na nemocných a nestandardních jedincích. Neprodukují za každou cenu, jen když se jim to hodí. A když se v chovu něco nepovede, tak se to snaží smést co nejhouběji pod stůl, aby to už nikdo nevyhrabal. Když si náhodou někdo dovolí, tak je Váš největší nepřítel a bojujete na život a na smrt.
Je mi z toho všeho smutno, když vidím, jak dokážete prznit takové úžasné pejsky a ještě se dokážete se slovy "jsme jen skupina přátel a slušných chovatelů" dívat ostatním do očí.
Kláro, díky za pochvalu, ale jsou desítky chovatelů a majitelů kavalírů, kteří to cítí stejně jaky Vy nebo já... Jen nejsou tolik vidět - no u mne je to snadné, při mé výšce a vzhledem k tomu, že občas stojím na té "druhé" straně výstavního stolu :-)
a to "vítejte do klubu", znamená - vítejte mezi těmi, co to myslí s chovem poctivě. Nikdo ještě žádným povinným nařízením plošně nedosáhl toho, co je pro svědomitého chovatele naprosto normální - nelhat, nepodvádět, nic nepředstírat...A mít rád a pečovat o všechny svoje kavalíry, ne jen ty výstavně a chovně úspěšné. Tak znovu - vítejte do klubu :-)
Dobrý den paní Vlasto,
jsem ráda, že se Vám můj pejsek líbí, moc mě to těší. Samozřejmě vím, že není všechno zlato co se třpytí, ale asi si na to budu muset přijít sama. Je fakt, že ve výstavních kruzích jsem se pohybovala jen krátce, protože jsem neměla kvalitní fenu a druhou jsem si dovolit nemohla, takže jsem vystavovat přestala. Jen jsem napsala, jak na mě paní Čermáková působila a zatím stále působí. Víte ono když jste malá holka, která o výstavách moc neví, tak Vás potěší, když se Vámi zabývá třeba jen chvilku taková osoba. Tenkrát mi bylo asi 13 let, ale i tak jsem si všimla, že hodně majitelů psů co na výstavách bylo si svá "tajemství" střežila jako oko v hlavě. Všimla jsem si rivality, ale ta panuje ve všech sportech... Ať už jde o fotbal, šachy nebo zrovna výstavy.
Přeji jen to dobré :-)
Paní Čermáková,
já vím, že to tak je. Jen mě rozpaluje do běla, když vím co se sem tam děje. Prostě nikdy nepochopím, že ten kdo ví, že má nemocného psa, tak na něm chová. Neříkám to jen proto, že když jsem si pořizovala první kavalírku, tak mi bylo 12 let a nic moc jsem o kavalírech a regulérním chovu nevěděla, ale hlavně proto, že jsem si ji kupovala od paní chovatelky, která měla v domě asi tři vrhy a kupu kavalírů zavřených v kůlně... Jinak děkuji za přivítání v klubu :-) Jsem moc ráda, že tihle hafani jsou a proto doufám, že to s nimi bude čím dál lepší :-). Přeji jen to nej. Na shledanou na některé z klubových akcí :-)
Vlasta XYZ tu určitě předloží důkazy proč je Čermáková pro kavalíry tak nebezpečná abysme si na tu ženskou mohly dát pozor :) Hlavně jak je przní by mě zajímalo.To ste asi na výstavě od ní dostala védéčko nebo tak něco že jo? Vlastičko měla byste se jít léčit než bude pozdě
Taky všechny zdravím,
podle mě je tato diskuze názornou ukázkou, jak to mezi chovateli nemá vypadat. Spekulace a osobní napadání k přátelské atmosféře těžko povedou. Přijde mi to naprosto zbytečná debata, protože vše řečené bez dokladů, ať už od majitele či veterináře je pro mě bez pitevního protokolu jen spekulace. Na druhou stranu se nedivím, že to je stále aktuální. Mít toho pejska v rodokmenu, tak bych se také zajímala. Co mi je líto, že takovéto informace jsou stále chápány jako senzace a když něco takového nějaký chovatel přizná, tak štěňata jsou šmahem odsouzena jako nemocná a rozhodně na ně bacha. Bohužel takto není divu, že nikdo nic nezveřejní. Jak asi začínající chovatel má zjistit údaje, které potřebuje pro chov typu kryptorchismu, předkusů, chudozubosti, srdce,..., když takové informace v písemné podobě téměř nikde nejsou. Vážně se chovatelé kavalírů svěřují někomu koho neznají a vlastně budoucí konkurenci s problémy, které mají ve svých liniích? Znám chovatele, kteří mají víc plemen a seriózně (tj. zveřejňují i problémy a vady) nejen u plemen, kde už je to běžné, ale i u těch, kde se to nenosí a přesto zájemce mají a i zahraniční! Pokud by někoho zajímalo, jak vypadají informace od pro mě seriózních chovatelů z ČR, tak e-mail je pod jménem. Nebudu zde dělat reklamu.
Hodně chovatelů namítá, že i od vyšetřených a na nějakou vadu třeba negativních rodičů se mohou narodit štěňata nemocná. To je samozřejmě pravda, ale zodpovědným výběrem s maximem informací se dají rizika eliminovat a tím, že chovatelé dali rodiče vyšetřit a mají informace i o jejich rodičích a sourozencích pro to dělají maximum. U kavalírů bych to min. u srdce čekala.
Závist bývá v Čechách často jedinou formou uznání.
Kde je podle vás zakopaný pes?
"V tom, že se úspěch nepromíjí.Závist bývá v Čechách často jedinou formou uznání....Házení klacků pod nohy má v Česku tradici."
výňatek z článku na Novinky.cz http://www.novinky.cz/zena/styl/199039-karel-hermanek-zavist-byva-v-cechach-casto-jedinou-formou-uznani.html