Dobrý den, přicházím s trochu netradičním dotazem. Jde nainseminovat spermatem psa, kterému bylo odebráno sperma v předstihu (byl například pouze zapůjčen, ale moje fena je ještě mladá, nebo pouze čekám, jak dopadnou jeho potomci s tím, že si raději v případě kvalitního plemeníka udělám rezervu pro ,,co kdyby" - ho přejelo auto...) a nainseminuji tedy až o několik let později? A lze naiseminovat spermatem od psa, který již uhynul? Je v nějakém řádu stanoveno, jak postupovat, kde se sperma uchovává, jak je zajištěno, aby fena byla nainseminována daným spermatem (prohlášení veterináře, testy DNA)? Můj dotaz je myšlen z tohoto pohledu: mám mladou fenu a vyhlídlého psa, který je 9-10 let starý, s dobrým zdravotním stavem (např. nízký šelest). Než ale moje fenka bude moci mít štěňata, pes může třeba nešťastnou náhodou uhynout nebo už nemusí být fyzicky schopen krytí (i tady je pak sperma potřeba ,,nějak uchovávat"), doba se prodlužuje také o další vrh, jelikož, jak je mi známo, fena prvnička musí být kryta přirozeně). Nad touto otázkou jsem přemýšlela už dříve a se vznikem fóra na téma zdraví jsem si na ni opět vzpomněla. Děkuji za odpověď.
To opravdu nikdo neví, jak se v tomto případě postupuje nebo kde lze podmínky najít?
Tak nejsem sice chovatel, ale když Vám nikdo neodpovídá...
Nainseminovat spermatem psa, kterému bylo odebráno sperma v předstihu samozřejmě lze a to že již uhynul samozřejmě roli nehraje. V chovatelském řádu FCI najdete v bodu č. 13 - UMĚLÉ OPLODNÉNÍ postup na který se ptáte. Na otázku uchování, kvalitu odebraného spermatu a způsob inseminování už by Vám nejlépe odpověděl přímo veterinář. Mezi kynology je nejvíce doporučován MVDr. Láznička.
Asi neví. Já jsem zadal dotaz do googlu a vypadl MVDr. Alois Láznička z Prahy. Nicméně web www.cryobank.cz nefunguje. Tak zkuste dohledat nějaký kontakt na MVDr. Lázničku, ten Vám ty informace jistě poskytne. Vzhledem k tomu, že má zkušenosti se spermabankou, bude určitě znát i tu administrativní problematiku.
@Jana M.: Áááá, tak jsme psali zhruba ve stejnou chvíli. Nicméně, jak je vidět Láznička vyhrává...
L.K.>> No pobavilo mě to, že jsme se trefili i do času. Bohužel, když se diskutuje "o ničem", tak je hned 30 příspěvků i od chovatelek a jak je dotaz k chovu, tak sem asi najednou nikdo nechodí.
Děkuji za příspěvky.
A bohužel musím souhlasit s posledním příspěvkem Jany M.