Ahoj, nedávno ste mi pomáhali řešit špatný sluch u psíka, bohužel to dopadlo nejhůř jak mohlo,podle vyšetření a všech testů včetně BAERa je to uplná hluchota.No nějak to časem rozdejcháme.Ale na ovládání pejska asi nic jinýho než elektronický obojek fungovat nebude.Poradí te mi nějaký kvalitní typ (většina jich vypadá jako by pes měl pod krkem plechovku se svačinou).Moc díky Mirek
Zdravím a říkám - elektronický obojek je to poslední, co by jste měl použít. Taková pomůcka je pro psy laiků dost nebezpečná a když Vás pes neslyší, tak je vlastně i zbytečná. El.obojek trestá psa za to, že neposlechl příkaz a to ten Váš nebude moci, vždyť povel neslyší. Napřed zkuste "pantomimu". Kavalíři, jako ostatně všichni psi, mají výborný pozorovací talent a my lidé podvědomě doprovázíme každý povel nějakým gestem ruky nebo obličeje. Tak teď stačí, když tu mimiku přeženete. Začínat budete na prodlužovacím vodítku nebo na dlouhé šňůře a místo hlasu budete používat gesta. Na menší vzdálenost zkuste upoutat pozornost pejska zadupáním - otřesy půdy vnímají docela dobře. Povel - ke mně - sedněte si do dřepu a tleskejte rukama, povel - čekej - zvedněte ruku dlaní k pejskovi, povel - sedni - mávněte dlaní podél těla směrem k zemi... a tak dál a z počátku všechno podpoříte tím, že pejskovi pomůžete "úkol" splnit, třeba tak, že si ho přitáhnete na vodítku nebo ho šňůrou zastavíte. Opravdu to funguje, jen to bude chtít trochu Vašeho času a trpělivosti. Držím Vám i Vašemu kavalírovi palce.
Já bych EO zase až tak neodsuzovala. Už z více stran jsem slyšela, že se u hluchých psů osvědčil. Samozřejmě do psa nepustíme největší pecku, ale při nastavení na nejnižší stupeň se prý jedná o jemné brnění (šimrání). Samotný obojek se nepoužívá místo povelu, ale na upozornění psa. Je tedy třeba jej naučit, že po signálu se má podívat na pána a ten pak může vydat povel posunkem. Určitě je to lepší řešení, jak vodit psa doživotně na vodítku, ptž ,,neposlušný" pes, tím pádem hluchý, by neměl běhat na volno. Se značkou neporadím, naštěstí nemám zkušenosti (ani s hluchým psem, ani např. s chronickým lovcem). Ale zkuste se obrátit třeba na fórum ifauně.
Miluju negativní názory lidí na eletriku, havně těch, kteří si představují, že když stisknou tlačítko, tak pejsek udělá tři salta zpět a dva kotouly vpřed .... El. obojek je dobrá věc, ovšem pouze v případě, pokud se to s ním umí. V případě řešení běžných výchovných problémů bych jej opravdu volila až jako jednu z posledních možností, s tím souhlasím. V případě hluchého pejska by to bylo asi první, po čem bych sáhla. Kdo měl možnost vyzkoušet na sobě, určitě ví, jaké mohou být intenzity e. výboje. "pošimrání" za krkem rozhodně nepovažuji za týrání zvířat a rozhodně si nemyslím, že by z toho měl jakýkoli stres.
Mirku, kromě e.obojků existují i sprejové, taky by se dal určitě použít. Zkuste se obrátit na majitele loveckých psů, třeba bíglů, ti se většinou bez eletriky neobejdou. Majitelé kavalírů většinou nemají s tímto obojkem moc zkušeností.
Myslim že p.Dana a Lucka to vystihli přesně.Potřebu ji, aby se na mě podival, pak to moje mavaní rukou poslechne.Vrnění uplně stačí na komunikaci, je mi jasný že když uvidí dceru a vystartuje přes ulici že ho nezastavim.Ten sprejovej mi připadá že se bude lekat,myslim že si lekání užije mazlik až dost.Jste moc hodný díky Mirek
@Mirek: Vy už jste se rozhodl pro obojek, ptal jste se pouze na typ. Jak sám vidíte, nikdo Vám ho nebyl schopen doporučit, protože ho nepoužívají (a Váš pejsek určitě není jediný hluchý). Jsou jen obecné názory pro a proti. Ale jen aby bylo jasno, el.obojek byl primárně určen na potrestání psa, když dělá něco špatně, na rozdíl od například clickeru, který je využíván na pochvalu. Já osobně obě dvě tyto metody považuji za špatné. Ćlověk pak totiž se psem nekomunikuje, nepoužívá přímý dialog a bezprostřední kontakt. Psovi pak snadno uniká pravý význam toho určitého podnětu.
Jak píše pan Dostál, tyto metody jsou cestou do pekel v tom smyslu, že psa degradují na pouhý organismus schopný reagovat na určitý podnět.
Domnívám se, že když kontaktujete paní Čermákovou (dávala Vám první odpověď a mail najdete na jejích stránkách), tak Vám určitě s výchovou pejska pomůže. Věřte, že je v tom opravdu dobrá a její zkušenosti jsou k nezaplacení. Na rozdíl od obojku je zdarma a ve výsledku si se svým pejskem budete více rozumět. Zkuste to ještě zvážit.
Nemám osobně zkušenosti s elektronickými obojky,ale možná by nebylo špatné kontaktovat nějaké majitele takto postižených pejsků.Když jsem vám dávala kontakt kde vyšetřují pejsky ,hledala jsem to přes google ,který mně navedl na klub Dalmatinů.Toto plemeno trpí na hluchotu,argentinské dogy rovněž a určitě i jiná plemena.Třeba by stálo za to kontaktovat někoho z těchto klubů .Nebo si zadat diskuze o tomto problému a jistě objevíte majitele takto postižených pejsků.Já osobně bych asi taky řešila posunky dorozumívání,a v cizím prostředí pouze na vodítku.Držím palečky.
Je mi moc líto, že vyšetření Vašeho pejska potvrdilo hluchotu. Můj nejstarší kavalír (nyní 10,5 let) přišel taky téměř o sluch. Komunikace mimikou nám funguje na 100%. Učení bylo velice snadné a rychlé. Každý pes je inteligentní, kavalír snad ještě víc a rychle chápe nové povely. Samozřejmě odpadl volný pohyb v městě, tam používáme jen vodítko. Ale na oplocené zahradě je svým pánem. Rekreačně jsme běhávali agility a v době, kdy mu už sluch nesloužil dobře, tak byl schopen proběhnout parkur bez jediného zaváhání. Stále se na mě upíraly ty kavalíří oči a nespustil pohled z mých rukou. Povely jsem říkala víceméně jen pro sebe.
Samozřejmě takový pejsek lekavější, protože neví, že se k němu blížíte, nebo že jste přišli domů. Taky používáme dupání, tleskání a když spí, tak před čumáčkem zamávám rukou - cítí vítr.
Nemám zkušenosti s elektrickým obojkem, zvládáme vše i bez něj a i když jsem ho nikdy neměla šanci vyzkoušet a možná proto to nedokážu objektivně posoudit, já bych tuto možnost nevolila.
Přeji Vám i Vašemu pejskovi, ať to vše jak možná nejlépe zvládnete.
Ivana
ohladom EO, existuje dnes uz len cisto obojok bez impulzov - s vibraciou. Prave o tento typ obojka maju zaujem majitelia hendikepovanych psikov, obojky sa dalej delia podla dosahu. Pozrite tu www.dogtrace.com Je to cesky vyrobca a najlepsie Vam poradia. Obojok na principe elektrickych impulzov neodporucam, vibracia psika upozorni, nie je mu to neprijemne a rozhodne ani bolestive.
Nejsem dlouholetá chovatelka kavalírů ale určitou zkušenost se špatně
slyšící fenkou mám. Pantomima je velice účinná ale měla by se cvičit s postupně hluchnoucím pejskem. Ten potom každému gestu porozumí a ví, co se po něm chce.
Další možnost by byla pořídit k takto postiženému pejskovi hodného dospělého kamaráda - "vodícího psa", kterého bude Váš pejsek kopírovat.
Máme to tak naučené doma a je hezké například pozorovat, jak mladší fenka na povel žďuchá do staré, pojď ven udělat loužičku a přitom od ní odbíhá a zase přibíhá!
Je mně moc líto Vašeho pejska. Bude potřebovat hodně lásky a hlazení ale přistupujte k němu vždy zepředu aby Vás viděl. Neslyšící pejsci se často nečekaného doteku leknou!
Naprostý souhlas s Liborem Králem a Marií Č.! Určitě si to ještě promyslete - elektronický obojek na neslyšícího psa není opravdu tou nejlepší volbou. Jak to asi dělali lidé dříve, když tyto obojky nebyli...