Cavalier King Charles Spaniel
klub Čech, Moravy a Slezska

← Zpět na seznam témat
51  |  0  Eva Mašitová, 24.5.2010 @ 10:41
5e26e6368f668ea5e04566d4c8d83550
0

Dobrý den,
nejsem žádný odborný znalec v posuzování kavalírů, ale pouze člen, který rád se svými psíky navštěvuje výstavy.
Samozřejmě se zajímám o výsledky, jak který pejsek dopadne.
A proto mě nemůže nechat v klidu rozhodnutí, kdy jeden rozhodčí nějakého nejmenovaného pejska ocení jako "Nedostatečný" a jiný rozhodčí stejného psa při jiné výstavě známkou "V1 CAC".
Může mi někdo kvalifikovaný vysvětlit, jak může docházet k tak diametrálně rozlišným posůdkum?!
Dále to už nechci raději komentovat.
Děkuji

-  |  0  korra, 24.5.2010 @ 11:22
D914b368935a06a485908c35a12c7e32
0

Dobry den,

neviem, ci Vam odpoviem presne na otazku, ale myslim, ze to zalezi od vkusu a vykladu standardu rozhodcom. Co sa tyka standardu pre kavaliere - je dost benevolentny, teda..nie su v nom uplne presne specifikacie, "hemzi" sa to tam skor ukazovatelmi ako vyraz, harmonickost, vyvazenost...a tu si moze kazdy vysvetlit po svojom, udava sice nejake nalezitosti ktore su chybou, resp. vylucujucou chybou, ale to je asi tak vsetko. Tiez ma mnohokrat zarazi rozhodnutie rozhodcu /nie len u plemena kavalier/. Videla som uz - ze pes u rozhodcu dostal VD s vytkami, po kratkej dobe /kedy sa nemoze pes vyrazne zmenit exterierovo - minimalne zrazeny zadok, zle nasadeny chvost, popripade uhlenie.../ ziskal u tohto rozhodcu titul s uzasnym posudkom. Rozhodne sa nepasujem za znalca, skor sa zucastnujem vystav ako "kukac a nacuvac"...kazdy rozhodca uprednostuje nieco ine a poklada za dolezite v posudku to ci ono. Chapem rozdiel v znamke o stupen...mozno o dva...zalezi na kondicii...ale extrem ktory uvadzate je prapodivny...neviem, o koho sa jedna, v suhrne to vyjde rovnako...preto osobne beriem vysledky vystav s rezervou a pri prehliadani webov ma zaujima kto titul zadal...trebars aj v ako pocetnej triede...rozhodnutie o znamke ovplyvnuje vela faktorov...tato otazka by mala smerovat hlavne na posudzovatelov.

257  |  0  Libor Král, 24.5.2010 @ 12:46
D94d7376b090a83c2a6ebd2ef3d100a3
0

@Eva Mašitová: Nevím o jakého psa se jedná, takže obecně: rozdíl, který uvádíte je velmi extrémní. Zcela teoreticky to možné je, ale moc si to nedokážu představit. V1 CAC a známka Dobrý, tuto kombinaci si už představit i zdůvodnit dovedu. Jeden rozhodčí může mít velmi jemný přechod mezi známkami, druhý zase velmi výrazný. Pes může být jednou ve špičkové výstavní kondici, podruhé naopak. Jeden rozhodčí se více zaměří na exteriér, druhý na pohyb, třetí výraz a temperament. Dalším faktorem může být i to, že jeden z těch posuzovatelů (neznám toho psa, tak nevím která ta známka je extrémní) to svou neznalostí, či záměrně posoudil tak, jak to posoudil. Ale to se jen dohadujeme a těžko se k tomu může někdo vyjádřit kompetentně. Pokud tedy nebyl na obou výstavách a tohoto psa sledoval.

@Korra: Nedomnívám se, že je standard benevolentní a chybí v něm přesné specifikace. Naopak, podle mého názoru dává chovatelům i posuzovatelům jasné mantinely. To, že první tři paragrafy (ze sedmnácti) poukazují na výraz, harmoničnost a vyváženost je naprosto správné. Popisují totiž to, co je pro kavalíra typické pokud jde o celkový vzhled, charakteristiku a temperament. A těch dalších čtrnáct paragrafů velmi jasně dokumentuje exteriérové vlastnosti kavalíra.

51  |  0  Eva Mašitová, 24.5.2010 @ 13:06
0

Děkuji za Váš názor a snahu o vysvětlení. Ale stejně si myslím, že by se měl k tomu vyjádřit nějaký zkušený rozhodčí.
Děkuji

12  |  0  Jana M., 24.5.2010 @ 13:42
F4b6c4717421b10b44f306a8cfcd407b
0

Nejsem sice rozhodčí, ale mohu nabídnout obecně pár možností - takto velké rozdíly v hodnocení nejsou ojedinělé pokud má psík problém se skusem. Čelisti mohou růst nesouměrně a spodní třeba pomaleji. Z bezvadných nůžek ve štěněčím věku mohou být v dorosteneckém kleště a v pozdějším předkus. Další faktor je znalost standardu, pečlivé posouzení a subjektivní názor rozhodčího. Podobný problém může být např. u bílých znaků či v posouzení kompletnosti zubů. To všechno posuzují rozhodčí - nikoliv počítač a podle mě v tom jsou právě ty výstavy zajímavé a před žádnou výstavou se nedá říci, že to má někdo jisté.

3  |  0  Ivana Weberová, 25.5.2010 @ 12:38
233ef8f529d35a8279d62a8c50afbdb4
0

Dobrý den.
Obávám se, že nikdo kvalifikovaný (myslím tím hlavně rozhodčí)se k tomuto nevyjádří, protože z uvedeného se nedá poznat, co se na výstavě stalo, kdo posuzoval a koho posuzoval.
Pár výstav-klubovými počínaje mezinárodní konče-jsem se svým pejskem absolvovala, jednou jsem "byla dole jednou nahoře" a i když mám jen jednoho psa, vypadalo to, že střídám psy minimálně tři:-) (např. v jednom posudku tmavý pigment, ve druhém o týden později by rozhodčí přivítal tmavší pigment). Že každý(á) pan(í) rozhodčí upřednostňuje určitý typ psa,jsem pochopila velice rychle, ale někdy jsem měla pocit, že vítězný pes toho ze standardu kavalíra moc nemá - bílá náprsenka (podle standardu bílé znaky nežádoucí), krátké nohy,dlouhé tělo (kde je čtvercový tělesný rámec?). Co je mi platné, že mám psa, který prošel bonitací "bez ztráty desítky" a splňuje standard? Musí se holt zkusit štěstí u jiného rozhodčí. Jiný případ je, když něco prostě nevyjde a většinou za to nemůže pejsek, ale páneček-prasklá předváděčka před nástupem do kruhu, přichycená srst do předváděčky a nebo tak nezvládnutý pejsek, že prostě nejde posoudit a má pro tentokrát nedostatečnou. To už ale páneček ovlivnit může a pro příště si dá pozor a pejska připraví. Ale co páneček neovlivní, je rozhodčí. A s tím se asi budeme muset všichni, kteří chceme na výstavy jezdit, smířit. A že máme všichni ty nejkrásnější psy,které chceme předvést, to je snad jasné:-)Ale vyhraje jenom jeden:-(

8  |  0  Zuzana, 26.5.2010 @ 11:48
D0c24ba144653beac83a9093df638fd4
0

Známku nedostatečná jsem viděla u kavalíra udělit dvakrát za agresivitu a za přehnanou bázlivost. Vždy to byl zahraniční rozhodčí s dlouholetou zkušeností s kavalíry. Výstav se už delší dobu neúčastním, takže nevím, nakolik se tyto naprosto nežádoucí vlastnosti penalizují teď i u nás, mám spíš zkušenost, že rozhodčí u exteriérově povedeného jedince přimhouří oči.

51  |  0  Eva Mašitová, 26.5.2010 @ 13:01
0

Nedostatečná nebyla ani za agresivitu ani za bojácnost a dal ji český rozhodčí.

Pokud chcete reagovat na předcházející přispěvky, musíte se přihlásit a nebo zaregistrovat.